Български Русский English
           |

Страна БГ

  • Решетников: Борисов прави всичко за добри отношения с Русия (Видео)
    В момента правителството на Бойко Борисов прави всичко по силите си, за да има добри отношения с Русия, без да нарушава ангажиментите на страната към ЕС и НАТО. Това обяви пред тв "Европа" бившият директор на Руския институт за стратегически изследвания и бивш генерал от съветското и руското разузнаване Леонид...
Първа страница arrow БЛОГОВЕ
Бойко Ламбовски: Господ не е полтъргайст
05 април 2011

Липсват ни кадри, мисля за кой ли път, докато гледам как телевизията тържествено отбелязва канонизирането на баташките светци. Репортерка авторитетно и с развълнуван от високата мисия глас съобщава, че понеже черепите били пожълтели, то било доказателството за святост... Спомням си преди няколко години как говорехме със стария Вагенщайн - Анжел; той пък се беше възмутил от телевизионер, който кудкудякал убедено как поредната чудодейна икона пристигнала в София да цели недъгави и болни.

 
Димитри Иванов: Хоймахалки чуу-чуу!
23 март 2011
Хоймахалка е дума, употребявана в Копривщица, може би и другаде. Хоймахалки наричали булките, които хойкали в махалата. Не зная дали копривщенци влагали нещо осъдително в тази дума - че хоймахалките хойкат из махалата, вместо да си гледат работата вкъщи, която хич не била малко в ония години. Аз се сещам по-скоро за песента, която Рой Орбисън запя преди 1964: Pretty woman, walkling down the street/ Pretty woman, the kind I like to meet.
 
Ритуалът за ядене на сланинка
04 март 2011

Ритуалът за ядене на сланинка от моята съквартирантка от средата на 70-те години. Аспирантка, преподавател в катедрата по френски език на Киевския университет. А се обучаваше в Москва, в аналогична катедра. Скромна аспирантска стая, две легла с шкафчета до тях, едно малко гардеробче, хладилник няма - всичко в мрежички на широкия перваз на прозореца отвън, температура от минус десет надолу. Между двете легла малка квадратна маса - за хранене и за научни занимания.

 
За внезапните промени в характера и поведението
13 февруари 2011

Аз съм ставал свидетел на три случая на внезапни промени в характера и поведението на хората след травма на главата. Първия път (най-сериозен) един селски ерген беше хвърлен на суплес от друг ерген, по стълбите на ресторанта в родния град на родителите ми. Човека стана, разтърси глава и каза: "аз сега като си купя мотор, шви .ба мамата". Това беше преди близо 22-23 години и той още приказва как ще си купи мотор.

 
За да работя медицина, а не клинични пътеки...
10 февруари 2011
13 млади специалисти само от нашата клиника в бившата МА заминаха за този период в ЕС. Следващите вече няма да има кой да ги учи тук. Най-страшното е, че един от последните колеги, когато сподели, че тръгва, ми каза:"И най-тъжното е, че отивам защото искам да продължа да работя медицина, а не клинични пътеки"...
 
Защо падна Берлинската стена
09 февруари 2011

Със или без Интернет, Berliner Mauer падна, защото имаше един истински германец - визионер, политик и мъж на място. Канцлерът Хелмут Кол.Той сбъдна обединението на Германия, въпреки воплите на американците, французите и англичаните. И дори изброи поименно германските територии, за които "няма да претендира". Той стана моторът на Маастрихтския договор, довел до консолидацията на Европа.

 
Светла Василева: И губернаторът на Софийска област в паяжина от лъжи
29 януари 2011

Лъжата е участ на робите. Свободните хора са длъжни да говорят истината.* Тъкмо тя обаче се оказа дефицитна, дори в днешния демократичен и пазарен свят на свръхпредлагане. Приложени към болшинството български политици, думите на Монтен звучат като утопия от бъдещето. Защото лъжата победи истината. В политическото говорене. И в политическото действие. Защото българските политици никак не са свободни. Тъкмо обратното. Те са зависими – от миналото, от нерегламентирани контакти и всякакви обвързаности, от обещания за бъдещето или просто от чара на самата власт.

 
Елена Кодинова: Трудовият пазар у нас произвежда несвободни хора
19 януари 2011
Скоро смятахме с едни приятели, че май вече сме за пенсия. Понеже не обичаме да стоим без пари, откакто работим - а това, общо взето, покрива годините на прехода - непрекъснато мислим комбинации как с легални средства да достигнем стандарта на живот, който ще ни осигури прилично съществуване, ще ни даде възможност да се развиваме и да мислим самостоятелно. От 1993 година, когато си взех дипломата за висше образование, работя минимум на две места. Докарвала съм ги и до четири наведнъж.
 
Бойко Ламбовски: За слугите и селяните
24 август 2010
"Малкоизвестен факт е, че Фердинад, поел да управлява България, е взел около 40 словашки слуги със себе си" - разказва Хикиш. И извинително добавя: "Не се е доверявал много на българите, затова...". Казва го с присъщия на словаците такт, сигурно се бои да не се обидя. Не се обиждам. Не го смятам за кой знае какъв негатив. Но и за позитив, уви, това също не става. Съчувствам и на Фердинанд, и на нас си. Как се управлява народ, на който нямаш доверие? А как такъв народ си докарва власт, която му няма доверие, както и той на нея?
 
Тони Филипов: „Глупостта има способността да постига каквото си поиска”
05 август 2010
Американският амбасадор Уорлик посетил ромската махала в Каварна. Подучен от кметъла Цонко, той поздравил индобългарите с думите „Сокерес ту ю?” А индобългарите отговорили дружно: „Уи ар шукар, тенкю.” Двамата видни гости отличили най-добрите бостанджии от махалата с почетен плакет - ром, седнал върху диня.”
Между другото, циганите наистина са големи земеделци. В прибирането на реколтата немат равни. И чуждата дори прибират. Те всъщност своя немат…
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Последна >>

Резултати 11 - 20 от 62
Страна Топ 100

Добавете безплатно своя сайт в българската класация Страна Топ 100 и му подсигурете допълнителен трафик и посещения.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното
Новини
Автомобили
Бизнес
Здраве
Клюки
Крими
Култура
Наблюдател
Презентации
Свят
Спорт
Страната
Технологии
Туризъм
RUS (новини за България на руски)

Първа страница | Архив на новините: | Презентации | Европа | Италия | Македония | Русия | Свят | Скандал | Интервю | Наблюдател
Автомобили | Заведения | Здраве | Имоти | Клюки | Крими | Култура | Спорт | Технологии | Туризъм

© 2007-2019 СТРАНА