Български Русский English
           |

Страна БГ

Първа страница arrow Класа
Klassa.bg Rss - България
 • Създадоха туристически район "Южно Черноморие"
  PКметът на Приморско Димитър Германов оглави най-новата туристическа структура в Бургаска област - туристически район Южно Черноморие. Новата структура бе учредена в четвъртък, близо две години след възникване на идеята. На учредителното събрание присъстваха представители на всички 12 общини, както и неправителствени организации.

  Новосъздаденият туристически район дава възможност за представяне на регионални туристически продукти, осъществяване на регионален маркетинг и реклама, както за еврофинансиране на туристически центрове. На проведеното учредително събрание присъстваха кметовете на Приморско, Царево, Созопол, Малко Търново, Средец и Айтос, а останалите общини изпратиха заместниците си по туризма. То избра Управителен съвет от седем членове. Община Бургас се представлява от Живко Табаков, Несебър от кмета- Николай Димитров, Поморие от Иван Алексиев, Царево от кмета Георги Лапчев, Малко Търново Илиян Янчев, Созопол от Панайот Рейзи. Членският внос за морските общини в новия клъстър ще е 2000 лева, а за неморските общини -1000 лева.

  Туристическото райониране на страната е заложено в Закона за туризма от 2013 г. и в Концепцията за райониране на страната. Работата по район Южно Черноморие започна през 2016 г. и в него влизат 12-те общини от цялата Бургаска област.

  Дадохме си срок в следващите два месеца да бъде потърсен и назначен изпълнителен директор. Това ще е човекът, който ще управлява организацията и трябва да е специалист в сферата на туризма, да има значителен опит в туроператорската дейност, коментира Живко Табаков. • Бизнесът отново поиска скъсване на договорите с US тецовете
  PНа среща днес в МС с премиера Бойко Борисов лидерите на работодателските организации поискаха разтрогване на договорите с американските тецове, съобщиха от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). Според прессъобщението участниците в срещата постигнали съгласие, че трябва да се предприемат енергични мерки за прекратяване на тези договори във връзка със съществуването на неправомерна държавна помощ.

  От страна на управляващите е бил поет ангажимент в подготвяния в момента пакет от законови промени в сферата на енергетиката да се добавят и такива, които да не позволят блокиране на либерализацията на пазара, появата на нов тип производители на енергия с преференциални цени и участието им в регулирания пазар с такива преференциални цени, което би било неправомерна държавна помощ.

  Подчертана бе и необходимостта от ускоряване на изготвянето и приемането на национална енергийна стратегия до 2030 г., основана на реалистична макроикономическа рамка за догонващ икономически растеж.

  По-късно министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза по въпроса за американските тецове, че процедурата, с която си сътрудничим с ЕК няма как да бъде завършена в рамките на две-три или 4 седмици. От тук нататък, може би в следващите няколко месеца ще трябва да се проведат разговори с двете американски централи. Ще трябва да започне диалог, в рамките, на който да изясним позициите на всяка една от страните. Важното е да постигнем нашата цел. От една страна да бъдат защитени интересите на инвеститори и от друга и нашите, обясни тя. На въпрос дали има решение на ЕК по процедурата за държавната помощ по отношение на двата теца, Петкова отвърна, че няма. Знаете, че разговорите се водят на ниво Европейска комисия, но ЕК не е излязла с такова решение. Беше подготвена методика, на базата, на която са определени съответно размерите на невъзстановяемите разходи. Тази методика е предоставена съответно на двете централи и на ЕК, обясни тя, но отказа да навлезе в детайлите на методиката и я описа като сложни финансови модели.

  По въпроса за опасенията на работодателите от увеличаване на разходите на държавата за ангажиране на по-голям студен резерв, като в него се включи и ТЕЦ Варна, Петкова коментира, че въпросната централа е от изключителна важност за енергийната система на страната. По думите й тецът е в критичната инфраструктура на държавата и неговата работа би била изключително полезна за електроенергийната ни система. Не знам откъде тръгват тези коментари за такъв размер на инвестиции или на разходи, които трябва да бъдат извършени. По отношение на студения резерв в края на март ЕСО трябва да предостави своето изявление в КЕВР. Студеният резерв е детайл от енергийната сигурност и не зависи от това дали ние искаме или не искаме да има студен резерв. Той е свързан не само с сигурността на електроенергийната система на България, но и в Европа и целия регион. Правилата са да осигурим студен резерв в рамките на най-голямата единична генерираща мощност. В България това е АЕЦ-ът. Това е по стандарти, но какво ще предложи ЕСО, предстои да разберем, каза още министърът.

  Петкова уточни, че до 2013 г. студеният резерв е бил в рамките на около 1040 мегавата. В последните години се налага средногодишен размер от около 500 мегавата, и припомни какво се случи по време на тежката зима в първите месеци на 2017 г., когато мощностите, включени в студения резерв не са могли да реагират адекватно. Министърът на енергетиката отрече да е виждала предложения студеният резерв да бъде увеличен до 1000 мегавата. Петкова обаче обясни, че увеличаването на разходите за студения резерв ще доведе до поскъпване на таксата за достъп, която се начислява в сметките на всички потребителите на електроенергия у нас. • "Самотният император" - изложба в галерия Стил посветена на Нерон
  P P PВолен Сидеров и Светлин Гугов ще представятPP"Самотният император" - Нерон.P

  P P PНа 21 Март, 18.30 ч, гр.София в галерия Стил изкуствоведа Калин Николов,P
  ше открие изложба на великия български художник Димитър Казаков - Нерон. Експозицията е подредена от галериста Светлин Гугов и се състои от 26 картини. Kартините струват от 1 000 до 10 000 лв, цени които вече привлякоха вниманието на колекционерите.P

  P P P Очаквайте Ценовата листа, както и информация за продажбите в sofiapress.com • "Много малко от моите колеги остават в България"
  P"Какво ли щеше да е положението по строителните обекти, в болниците или в кланиците в Германия, ако ги нямаше многобройните румънци и българи, които са готови да работят тук? Вярно, че от това печелят и техните родни страни, защото тези хора изпращат част от доходите си на своите близки, останали там. Но Pсъщевременно в Румъния и България възникват остри дефицити." Това констатира водещата на икономическото предаване "Макро" на немскоезичния телевизионен канал 3Sat, посветено на България и Румъния и излъчено миналата седмица. В негоPбеше показан и кратък репортаж, разказващ за бягството на българските лекари в чужбина.P

  Около 400 евро за млад лекар

  В началото авторката Сузане Бекер среща зрителите с Елена Зарева, лекарка в един малък български град. Работният ден в болницата е дълъг, а пациентите саPмного. Бекер обяснява, че един млад лекар в България печели около 400 евро и коментира това така: "Малко е. Ето защо толкова много колеги на Елена отиват да работят в Европа. А това е потискащо за онези, които остават".

  Пред германския телевизионен екип д-р Зарева споделя: "Иска ми се да вярвам, че условията на труд в бъдеще ще се подобрят. Но реалността сякаш е друга. Много малко от моите колеги остават в България, а пък в провинцията съвсем никой не иска да работи."

  АвторкатаPна репортажа припомня, че България, която членува в ЕС вече от 11 години,Pе смятанаPза най-бедната страна в Евросъюза. "Особено младите хора не виждат никаква перспектива", казва тя и среща зрителите с втория герой в репортажа: студента Николай, койтоPзавършва медицина в София. Той иска да работи като радиолог, но не смята да остане в България. Пред камерата Николай обяснява: "Искам да специализирам в Германия, защото там ще имам достъп до по-добра медицинска апаратура. А иPусловията за квалификация и за професионална реализация там са по-добри."

  Намеренията на Николай съвпадат с намеренията на много българи, твърди Сузане Бекер. Тя посочва, че само през 2016 година 23 000Pмлади хораPса напуснали страната, аPтова е голям проблем за българската икономика и за демографското развитие. По-нататък авторката изтъква, че България е сред страните в Европа с най-застаряващо население и добавя, че през последните 25 години всеки пети българин е напуснал страната.

  "Откакто сме в ЕС, проблемът се влоши"

  В болницата, в която работи Елена Зарева, за последните 20 години броят на лекарите е намалял наполовина. А в момента 15 лекари са пред пенсия. Директорът на болницата Иван Иванов не знае какPще подсигурява занапредPмедицинското обслужване. "Откакто България стана член на ЕС, проблемът с кадрите остро се влоши. Много лекари, и то не само млади, а и утвърдени специалисти, си намериха работа в други държави от ЕС, най-често в Германия", казва той.

  Репортажът завършва с едно потискащо обобщение: "Получава се порочен кръг. Колкото повече лекари напускат страната, толкова по-лоши стават условията за онези, които остават. И толкова по-лошо става медицинското обслужване за хората в България."

  След репортажа водещата на предаването "Макро" на 3Sat Ева Шмид припомня на своята публика следното: "Когато в Германия се опитваме да се справим с липсата на квалифицирани кадри, ние не решаваме въпроса, а просто го прехвърляме в други страни." • Цвъцнахте се, бе!
  PКогато се изчерпят опорните точки, когато капитанът на "Бистришките тигри" получи червен картон и излезе от играта, иде ред наPГлавния интригантPна Републиката.
  Евала, физкултурник! Толкоз ли се уплашихте от президентското коремно на лоста с костюм, че извадихте цвъкомета? Президентът говорел като партиец, а вицепрезидентът бил с класи над него. Бъркате, драги! От повече от година Росен Плевнелиев и Маргарита Попова не пребивават на "Дондуков" 2. Скалистите планини не са реклама на България и ирландски пастирки не размятат поли.
  Място не можете да си намерите. Оплетохте се, оцапахте ританките и сега лискате наляво и надясно. Чудите се какво и на кого да обещаете. Иска ви се избори да има час по-скоро, защото стрелката на стабилността ви се тресе. И се чудите как да завъртите нещата в своя полза.P
  В амок сте. Уловиха ви по бели гащи: и с ЧЕЗ, и с антикорупционния мегаорган, и с частните милиции, дето искате да създадете към своите кметове, за да ги ползвате за лични и предизборни нужди. За да мачкате и да държите на каишка раята.
  Цвъцнахте се, бе, хора! Огледайте се, ослушайте се и ако не идва влак, минете от другата страна. Там може някой да ви повярва.


Страна Топ 100

Добавете безплатно своя сайт в българската класация Страна Топ 100 и му подсигурете допълнителен трафик и посещения.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното
Новини
Автомобили
Бизнес
Здраве
Клюки
Крими
Култура
Наблюдател
Презентации
Свят
Спорт
Страната
Технологии
Туризъм
RUS (новини за България на руски)
Вестници
24 часа
Дневник
Класа
Монитор
Сега
Стандарт
Струма
Труд

Първа страница | Архив на новините: | Презентации | Европа | Италия | Македония | Русия | Свят | Скандал | Интервю | Наблюдател
Автомобили | Заведения | Здраве | Имоти | Клюки | Крими | Култура | Спорт | Технологии | Туризъм

© 2007-2017 СТРАНА