Български Русский English
           |

Страна БГ

 • Решетников: Борисов прави всичко за добри отношения с Русия (Видео)
  В момента правителството на Бойко Борисов прави всичко по силите си, за да има добри отношения с Русия, без да нарушава ангажиментите на страната към ЕС и НАТО. Това обяви пред тв "Европа" бившият директор на Руския институт за стратегически изследвания и бивш генерал от съветското и руското разузнаване Леонид...
Първа страница arrow Класа
Klassa.bg Rss - България
 • Валери Симеонов не харесва Борисов да се бърка толкова в работата на НС
  PПредседателят на НФСБ и бивш вицепремиер, сега депутат от ОП, Валери Симеонов не харесва това, че премиерът Борисов се бърка постоянно в работата на парламента. Това стана ясно от коментара на Симеонов в студиото на Нова телевизия по темата за машинното гласуване. Припомняме, вчераPпарламентът на първо четене отмениPмашинното гласуване за местните избориPпо предложение на ГЕРБ.

  Действията на ГЕРБ са на принципа на Борисов: проба - грешка, но така, според Симеонов,Pхвърляме държавата в хаоса. "Това на мен не ми харесва", заяви Валери Симеонов и посочи, че въвеждането на машинното гласуване е станало първо по настояване на бившите партньори на Борисов -PРеформаторския блок, а в този парламент "на коляно с истерични 15-часови промени на Изборния кодекс през зимата". Това е било напълно прибързано, необмислено и безсмислено, а една по-късно отPГЕРБ са се усетили за грешката и дава назад, отчитайки всички негативи. Затова и сега гласуваната промяна е поправяне на грешката.Валери Симеонов твърдо стои зад тезата, чеPпри машинно гласуване рискът е много голям, тъй като никой не може да гарантира обективността и безпристрастносттаPна фирмата, която обслужва техниката. Там може да се намеси и някой бизнесмен. Затова и това гласуване го няма никъде в Европа, настоя лидерът на НФСБ.

  Преди този коментар Валери Симеонов накратко коментира иPскандала с хакерската атака спрямо НАП, като омаловажи факта на изтичането на лични данни на частни лица и фирми.PКакво секретно има в данъчните декларации и в ЕГН-та, попита Валери Симеонов и съобщи своето ЕГН в ефира.

  По актуалния въпрос ще продължат лиPОбединените патриоти като коалиция следPотстраняването на лидера на "Атака" Волен СидеровPот председателския пост на парламентарната група, Валери Симеонов смята, чеPсамият Сидеров трябва да е благодарен, че е освободен от пост, който не му е по силите.Две години парламентарната група не е имала живот. Като са върнали лентата назад 10 месеца и са направили равносметка НФСБ и ВМРО са установили, чеPВолен Сидеров е бил 4% от времето на работа. В началото Волен Сидеров започнал като председател с носене наPскъпи напитки в парламентарната група и т.нар. сплотяване на колектива. Това обаче не работи - "не сме в парламента да си осъществяваме детските мечти", заяви Валери Симеонов, според когото отстраняването на Сидеров еPчисто делови и прагматичен въпрос.

  "Винаги има момент в който казваш "стига", защото парламентарната група премина в механичен сбор от три партии", посочи Валери Симеонов и заяви, че в момента ПГ на ОП си има съпредседатели, които работят. Затова и смята, че ще успеят да убедят партньорите отPВМРО в необходимостта на подкрепят ветото на президентаPпо отношение на текстовете за финансирането на партиите. В моментаPима разминаване в позициите на двете партии по темата, а НФСБ настоява, че финансирането от 1 лев на глас ще убие опозицията и така в политическия живот ще останат само управляващите партии и партии, като ДПС, които са се сраснали с властта. "Предстои дебат и напасване на позициите. Мисля, че ще постигнем общо позиция и ще отхвърлим ветото", заяви Симеонов и повтори предложението на НФСБ за горна граница на даренията. • ГЕРБ връща БСП в действителността, Нинова им сваля розовите очила
  PВ България има тежка демографска криза.PТова заяви лидерът на БСП КорнелияPНинова при разглеждане на мерките на левите за социално подпомагане.PВсички политици били категорични за това, но само думи, недоволна е тя.

  Левите предлагат помощите за учениците да са до 4 клас и десет минимални работни заплати за раждане на второ и трето дете.

  Работещите бедни се увеличават, изтъкна соцводачът. Тя призова герберите да дадат цялостен подход. Иначе столетницата давала своята алтернатива.PОтнася се за 120 000 деца,Pаргументира се Нинова предложенията за помощта за учениците до четвърти клас.PОколо 90 милиона лева ще струва мярката,според изчисленията на червените.PИзточникът на тези средства може да е излишъкът с бюджета.Корнелия Нинова изтъкна ,чеPдва пъти ще се прави актуализация на бюджета - веднъж заради субсидията и втори път заради закупуването на нов тип боен самолет за авиацията.PКъде ви е еднаквият аршин, попита тя герберите.

  41% от българските деца живеят на ръба на бедността.PДемографската смърт, в която е страната изисквала национално съгласие.

  Качете се на машината на времето и се върнете в реалността, призова Светлана Ангелова от ГЕРБ.PХората имат нужда от работа, не от социални помощи, подчерта тя, убедена, че не социалните помощи са мярката за подкрепа.

  Погледнете днес и бъдещето,Pотговори Нинова.PСвалете си розовите очила,настоя тя. Спас Гърневски от ГЕРБ смята, чеPлевите отворили торбата с лъжите. • Джамбазки изригна за българските цигани, изнасилили млада жена в Германия

  Евродепутатът Ангел ДжамбазкиPпубликува гневен коментар за българските цигани, заподозрени в изнасилването наPмлада жена в Германия.

  Войводата публикува във "Фейсбук" и снимка със заподозрените, която еPпоместена във вестник "Билд"."Тези "хубавци" на снимката, очевиден образец за грантова "интеграция", са част от пет-членна банда подобни на тях, арестувани и обвинени за брутално изнасилване на осемнадесет годишно момиче в град Мюлхайм, Германия. В бандата има и четиринадесет годишни извършители. Четиринадесет годишни. Можете ли да познаете, какъв еPтехният произход?", пита Джамбазки в поста си.

  "Да, прави сте.PДревно индийски. Сега, може би според новговора на розовитебрюкселски фашаги ще трябва да ги наричаме "индо-германци". Или "индо-европейци"", продължава той.

  По думите му проблемът е, чеPзаподозрените са с български паспорти."Същите, които в България кресливо твърдят, че НЕ са българи, а са нещо различно, в Германия вече са "българи". Прочее, подобно нечовешко деяние не е първо в Германия, извършено от представители на този етнос. Подобно изнасилване имаше само преди месеци, преди това бешеPнечовешкият ритник в метрото, както и много други.

  Днес Германия се сблъсква с резултатите от сбърканата и противоречива розова политика наPфалшивата "интеграция".PКакто се казва - да се оправят. Сега ще могат да ни покажат нагледно как се прави...", пише още Джамбазки.P

 • 3% от базата на НАП е засегната от хакерската атака
  PТъжният извод е, че държавните системи, колкото и да бъдат съвършени,винаги ще бъдат уязвими.PНикой не е защитен от подобно недобросъвестно посегателство.С този извод финансовият министърPВладислав Горановзастана пред медиите след спешна среща на службите при премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

  Срещата бе предизвикана след като вчера стана ясно за хакерския пробив на сървъри на НАП, от койтоPса потърпевши над 5 милиона души - български и чуждестранни граждани. НАП, МВР и ДАНСPпроверяват потенциална уязвимост в системите на приходната агенция. В момента се извършва проверка дали данните са реални. Ако данните се окажат истински, това ще бъде най-голямото "изтичане" на лични данни у нас. Владислав Горанов обаче бе категоричен, че финансовата сигурност на държавата не може да се оцени като застрашена.

  P

  Уязвимата система е услуга, която се използва заPвъзстановяване на Данък добавена стойност, която съществува от 2012 година.PОколо 3% от базата на НАП може да се счита за засегната, като неприятен извод е, че има изтекли лични данни. НАП е една от най-достъпната от гледна точка на комуникациите, посочи финансовият министър.

  Проверяват се всички логове на НАП и ако има повече информация, медиите ще бъдат уведомени, увериха на брифинга в МС.

  Виновни и наказани винаги могат да се търсят, особено ако се установи небрежност и непредпазливост от служители НАП.PАко се установи немарливост от страна на служители на НАП, ще се търси отговорност, закани се Горанов.Текат процесуално-следствени действия, продължава работата на експертите и вероятността хакерът да бъде човек от системата не е изключена. НоPпо-голяма вероятност е намесата да е външна.PГДБОП ще сезира и прокуратурата по казуса, увери Горанов. Информацията, която е изтекла, съществува, но ГорановPне вижда, освен че е засегната лична информация, причина за притеснение от българските граждани.

  "Ще се свържем с Европейската служба по киберсигурност, за да се поиска съдействие. Ограничен е достъпът до уязвимата услуга, но трябва да се търси баланс да се запазят и административните услуги, както и те да продължат да бъдат развивани", изтъкна Горанов.P

  От вчера най-добрият възможен държавен капацитет работи върху системите на НАП, за да се предотвратят всякакви спекулации по темата, увери финансовият министър.

  Всички служби запознали премиера с констатираната атака срещу информационните масиви на НАП. Екипите продължават работа за начина, по който е пробита системата. Предприети са мерки за минимизиране на щетите, увери вътрешният министър Младен Маринов. Освен това по разпореждане на премиера се извършва преглед на информационните системи на другите държавни институции с оглед констатиране на уязвимости.

  "Състезанието между хакерите и тези, които се опитват да защитят информацията си, е неспирно", констатира още Горанов.

  Комисарят по цифрова икономика и цифровизация Мария Габиел също е запозната със случая и е коментирано с какво могат да помогнат европейските служби, за да се извърши по-добър и задълбочен анализ. • Румен Радев наложи вето върху промените в партийните субсидии
  PПрезидентът Румен Радев е върнал за обсъждане текстове от промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г., които въвеждат финансиране на политическите партии с дарения от юридически лица и еднолични търговци.

  От пресцентъра на президентството посочват, че според държавния глава промените уронват конституционните устои на българската демокрация. Подменя се конституционният модел на политическата система, без да е извършена промяна в Конституцията, се казва още в позицията.

  Според нея с приетите промени партиите стават зависими от бизнеса, който ще финансира тяхното съществуване. Така вместо да изпълняват конституционната си роля да формират политическата воля на народа, те закономерно се обвързват с печалбата на стопански субекти, част от която ще се връща при тях като дарения. Демократичното управление е под въпрос, когато партиите и кандидатите носят отговорност не пред гражданите, а пред своите дарители, се казва в позицията.От президентството посочват също, че финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци създава нова обилна хранителна среда за корупция и ще доведе до завръщането на практики, които под натиска на Европа отпаднаха преди 10 години.

  Претворената в закона концепция на широко отворени врати за дарения не е съчетана с достатъчно механизми за прозрачност и контрол, които да пресекат зависимостите между политическите партии и техните дарители, се казва в мотивите на държавния глава.

  Създават се предпоставки даренията от юридически лица и еднолични търговци да се насочват към партиите във властта, защото те разпределят публичните средства и определят победителите в обществените поръчки и концесиите, посочват от президентството. Останалите, и особено малките партии, ще бъдат изтласкани в периферията на политическия живот.

  Очаквано е даренията от юридически лица и еднолични търговци да се насочат към политическите партии във властта, тъй като те участват във формирането и провеждането на държавната политика, както и в разпределението на публичните ресурси, се посочва още в мотивите на държавния глава.

  Според президента дълг на гражданското общество в една демократична държава е да противодейства на реалната заплаха за сливане между партия и държава, което Конституцията забранява.

  В началото на юлиPпарламентът окончателно прие на второ четенеPнамаляването на партийната субсидия от 11 лева на 1 лев за получен действителен глас.

  Промените важат за третия и четвъртия от общо четирите транша държавна дотация за тази година, както и за следващите години. Предложението беше направено от Министерски съвет.

  По статията работи:PЕлена ИлиеваСтрана Топ 100

Добавете безплатно своя сайт в българската класация Страна Топ 100 и му подсигурете допълнителен трафик и посещения.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното
Новини
Автомобили
Бизнес
Здраве
Клюки
Крими
Култура
Наблюдател
Презентации
Свят
Спорт
Страната
Технологии
Туризъм
RUS (новини за България на руски)
Вестници
24 часа
Дневник
Класа
Монитор
Сега
Стандарт
Струма
Труд

Първа страница | Архив на новините: | Презентации | Европа | Италия | Македония | Русия | Свят | Скандал | Интервю | Наблюдател
Автомобили | Заведения | Здраве | Имоти | Клюки | Крими | Култура | Спорт | Технологии | Туризъм

© 2007-2017 СТРАНА