Български Русский English
           |

Страна БГ

Първа страница arrow Класа
Klassa.bg Rss - България
 • Разберете: умишлено ни подлудяват
  PНали не искате иракски бежанци от третия пол да изнасилват децата ви в тоалетните? Или утре жена ви, между фризьорката и шопинга, да мине през хирургията и да си смени пола? Или пък някой очарователен еврочиновник да разколебае сексуалната ориентация на гордите ви политици? В такъв случай бързо се подреждайте в редиците на българските популисти!

  Мислех си, че вече нищо не може да ме изненада, но идиотизмът околоPИстанбулската конвенцияPнадхвърли всичко познато. Един мой студент преди време брилянтно преименува Патриотичния фронт на Параноичен фронт, но сега до тях се наредиха автентично десни, та даже вкупом българските социалисти.

  Параноя.bg

  Параноя - това е психическо разстройство. При него болният развива крайна подозрителност, която го кара да открива следи от заговор срещу ценната си персона в наглед безобидни неща. Някой го погледнал особено, после чул шушукане зад гърба си, а след това мистериозно му спрял за две минути интернетът. Страдащият от параноя обикновено не е глупав - в сюжетите, които въображението му изгражда, има логични вериги, но те са толкова дълги и малко вероятни, че в един момент го отпращаме към психиатър.

  Да, възможно е някой ден иранец или иракчанин от третия пол да изнасили някого (впрочем, кого точно изнасилва човек от третия пол - може би такъв от четвърти, от пети?). Но как точно Истанбулската конвенция ще предизвика това крайно невероятно събитие? И започват логически връзки - има в текста една тайна думичка, която злонамерен еврочиновник ще преобърне наопаки, после Сорос ще подкупи някой управник, който пък ще се окаже от третия пол И ето как неусетно стигаме до училищната тоалетна.

  Проблемът с параноята, както знаем, е в това, че всеки разумен аргумент срещу уж ужасния заговор се превръща в елемент от Плана. Значи ако министри опитват да обяснят, че в Конвенцията няма нищо различно от казаното (сиреч, борба срещу насилието над жени), те автоматично стават брънка от заговора и колкото повече отричат, толкова повече се самоизобличават (и ако аз тук пиша този текст, непременно се каня да предложа брак на Доналд Туск). Затова болният няма защо да се убеждава рационално: успокояват го с лекарства или каквото там знае медицината.

  Работата е в това, че днес обществата ни все повече се управляват посредством целенасочено масово влудяване; както военните разработват биологически оръжия, така в политиката явно имат на въоръжение психиатрични такива. И това отдавна - поне от лова на вещици насам. Днес обаче - след рухването на авторитетите на църква, интелектуалци, наука, държава - работата е наистина неудържима. Наричат го фалшиви новини", но може би трябва да преосмислим това понятие. Защото рядко става дума за фалшиви илюзии, фалшив оптимизъм, фалшив смисъл на живота. Не, заразяват ни със страхове, подозрения, истерии, омрази.

  Вижте например как кафявите медии посрещат протестите срещу продажбата на Пирин на офшорна компания - хората били платени от конкуриращи швейцарски ски-предприятия. До десет хиляди човека само в София! Добре са се охарчили явно. Възможно ли е изобщо? Ами вероятността е може би с няколко милионни по-голяма от това да ни изнасили иранец от третия пол. Нали криминалните сериали са ни научили на тази желязна логика: гледай кой има полза. Имат ли полза швейцарците от това да няма втори лифт? Имат. Пари имат ли? Имат. Върви, че опровергавай.

  "Лудост за 7 милиона"

  Ако продължа с психиатричните метафори, гражданите целенасочено се превръщат в социопати - агресивни, импулсивни, лишени от морална оценка и способност да разбират другия. Затова и така лесно се подменят обвиненията срещу онези, в чиито морални основания социопатът не може да вникне - ту им плаща Сорос, ту Юнкер, ту са комунисти, ту бизнесмени. Самото това прескачане на омразата от една на друга тема е част от медийното заболяване.

  Подобна социопатска реакция произведоха и около бежанската вълна. Такива фобии преживяхме навремето и при влизането в ЕС и в НАТО, а още по-преди - около връщането на турските имена, когато Кърджалийски окръг аха да бъде окупиран от съседите. Но развитието на социалните мрежи направи технологията за поболяване на публиката далеч по-ефикасна. Ако получиш произвеждащо тревожност съобщение от близък, който вече е психясал, много вероятно е да психясаш и ти. Има един френски термин - лудост за двама. При нея става дума за психическо разстройство вътре в двойката, при което болестта на единия се усилва от тази на другия. При нас май ситуацията е лудост за 7 милиона.

  Простото обяснение на това, което става, е политическо. Обединени параноици опитаха бързо да отклонят вниманието от това, че бяха разкрити като лобисти на безработния Георгиус от Кипър. Мозъците на БСП пък май са опасно изложени на руските тролове. Въпросът е защо тази технология успява, защо се хващат иначе нормално изглеждащи, понякога дори образовани наши съграждани? Малко усилие трябва, за да прочетем споменатата Конвенция и да се убедим какво има и какво няма в нея; нищо не пречи да се информираме и за строителния балон в Банско, който очаквано се пукна - през последните десет години виждаме срив на цените на квадратен метър от 1300 на 350 евро; ако щете, отрезвяващ ефект би имало да се огледаме и да проверим дали наистина сме заляти от бежанци-нашественици, които са променили ДНК-то ни. Но като че ли нещо се е случило с обществото ни. Хората са се разбунтували не само срещу авторитетите, но и срещу самите факти. Гледайте си работата, ще мисля каквото ми е кеф!

  Ивайло Дичев

  Проф. Ивайло Дичев

  Не е само България

  Проблемът, впрочем, не е само български. Току-що излезе изследване на фондация Жан Жорес" за вярата в конспиративни теории при една по-стара демокрация, каквато е тази във Франция. Резултатите потресоха изследователите. И допускам, че ако направим подобно изследване в България, ще се потресем и ние.

  55% от французите вярват, че Министерството на здравеопазването, в съучастие с фармакологичните компании, крие от гражданите истината за вредните последствия от ваксините. За 32% СПИН-ът е биологично оръжие, изплъзнало се от американските лаборатории. Една четвърт смятат, че тайни общества управляват планетата. Също толкова са убедени, че ни изпращат бежанците, за да бъде подменено населението на Европа. 20% вярват, че следите от самолетите са химикали, с които ни пръскат, за да намалят световното население. 18% са креационисти - тоест, отричат еволюцията и вярват, че Бог бил създал живите същества преди около 10P000 години. До 16% са намалели последователите на конспиративната теория, че американците не са стъпвали на Луната. И накрая - специалната награда за 9-те процента французи, които вярват, че Земята е плоска и че учените, които твърдят друго, ни лъжат и мамят.

  Ще кажете - наивни хора, трябва да бъдат образовани. Но работата е там, че информационната машина усилва тези потресаващи мнения. Медиите и особено дигиталните платформи печелят именно от това - от слухове, небивалици, яростни спорове. Дори когато разобличавате подобно твърдение, пак им правите трафик. Как се управлява общество, превърнато в лудница? - ще попита някой. Ами може би много лесно. Вероятно точно поради тази причина се извършва това подлудяване на гражданите - за да ги направят по-управляеми.

  Разпад. А след разпада?

  Не знам дали в тази разпадаща се публичност демокрация" е дума, която все още има смисъл, но въпреки това ще упорствам. Главното при нея е доверието. Не абсолютно, безкритично, наивно, но все пак доверие, здравословно доверие. Онова доверие, което хората са имали помежду си хилядолетия наред и което им е помагало да оцелеят. Доверие в думите, във фактите, в първия план. Днес ние разобличаваме властта, тя разобличава гражданите, работниците подозират бизнесмените, пациентите не вярват на лекарите и накрая всички заедно подозират медиите. Така публичният живот се обезсмисля. Превръща се в подвеждащ декор. А от тук до диктатурата има само една стъпка. Е, тогава пък всички подозрения може би ще са се сбъднали и болният най-после ще намери покой.

  P • Монументът на Бузлуджа сред 12-те най-застрашени в Европа
  PМонументът на старопланинския връх Бузлуджа е сред 12-те най-застрашени от разрухата на територията на Европа културни паметници, решиха експертите на Европа Ностра и института на ЕвропейскатаP инвестиционна банка след пресяване на над 100 проекта, кандидатстващи за финансиране от 40 държави.

  България е била представена от фондация Проект Бузлуджа на арх. Дора Иванова, която от няколко години апелира към институциите да започне процес за саниране на конструкцията и превръщането й в действащ музей.

  Това е само първият етап от започналото преди 6 месеца набиране на проекти, които да получат институционална подкрепа от Европейската инвестиционна банка и Банката за развитие на Съвета на Европа , коментира арх. Дора Иванова. Крайната цел е да се попадне сред общо 7-те,това се очаква да стане на 15 март.Сред конкурентите са историческите центрове на албанския град Аргирокастро и австрийската столица Виена; завод за въглища в белгийския град Беринген;праисторическите скални рисунки в испанската провинция Кадиз; казиното в румънския град Констанца и Pгръцкото сиропиталище Принкипо на Принцовите острови в Турция.

  Европа Ностра е паневропейска федерация от неправителствени организации, борещи се за опазване на културно-историческото наследство.Тя е основана през 1963 г., в момента неин президент е оперната звезда Пласидо Доминго.

  Ако проектът на арх. Иванова попадне сред 7-те финалисти на място у нас ще пристигне екип от специалисти, които с финансовата подкрепа на ЕИБ и БРСЕ ще подготвят цялостен анализ за състоянието на рушащия се трето десетилетие монумент и ще изготвят препоръки за спасяването му. Едва тогава ще може да бъде стартиран процес за набиране на средства, като се кандидатства по някоя от оперативните програми или се търси публично-частно партньорство.

  И до сега от Министерството на културата не са излезли с официално становище дали рожбата на арх. Георги Стоилов е паметник на културата, извинението е че обектът е затворен за посетители и това възпрепятствало влизането на експерти.

  Осигурена е жива полицейска охрана на монумента, търсят се различни възможности той да бъде запазен и евентуално да започне санирането му., заяви старозагорският областен управител Гергана Микова, която като представител на държавната власт е натоварена със стопанисването му. PВъпреки забраната и затварянето на входовете и в момента продължавали опити на наши и чуждестранни туристи да проникнат в катакомбите въпреки реалната опасност за живота на любопитните. По 50 евро вземали гидове от Велико Търново, за да осигурят достъп на мераклиите в Чинията.

  Запозната съм с част от идеите, които постъпват при старозагорския областен управител за бъдещето на монумента. По някои от тях може да се мисли, но има и такива, като например превръщането на 70-метровия пилон в статуя на Христос , които по никакъв начин не мога да възприема., коментира арх. Иванова. Тя напомни, че притежател на авторските права е арх. Стоилов и без негово съгласие не могат да бъдат предприемани никакви конструктивни изменения.

  Искаме европейските средства да се използват за паметника на Бузлуджа, а не за направата на бутафорни крепости, призова м.г. при поредното си посещение у нас проф.Йорг Хаспел, който е директор на немския национален институт за опазване на паметници и е представител за Германия на организацията ИКОМОС. • Представяме родния туризъм в Испания
  PБългария представя културните ни забележителности в Испания. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването българския щанд на изложение в Мадрид - FITUR. Събитието е от 17 до 21 януари, като първите три дни са предназначени само за представители на сектора и срещи между бизнес организации от различни държави. В последните два дни достъпът ще е свободен и за индивидуални посетители и туристи, съобщиха от туристическото ведомство.

  Посетителите и професионалистите от Испания се интересували основно от възможностите за разглеждане на църкви и манастири, както и природни забележителности в нашата държава. Също търсени продукти са свързани с адвенчър турове - рафтинг, скално катерене и преходи в планината. Освен че ще могат да се запознаят с разнообразните възможности за туризъм в България, в последните два дни на форума посетителите ще могат и да дегустират традиционни български вина.

  В периода януари-ноември 2017 г. чуждестранните туристи от Испания у нас нарастват с повече от 37 на сто спрямо същия период на миналата година и надвишават 77 хил., каза министър Ангелкова при откриването. Тя уточни, че страната е сред водещите 30 пазари за входящ туризъм в България, а от страните от ЕС се нарежда на 11-о място. Българите, които са пътували към Испания в периода януари-ноември 2017 г. са близо 160 хил. и се отбелязва ръст от 24% в сравнение с година по-рано. • "Бойкотът на ВМРО-ДПМНЕ срещу Договора с България подава ужасен сигнал"
  PСпоред македонския министър на външните работи Никола Димитров, тежките и деликатни въпроси между две съседни страни се договарят много трудно. По повод ратификацията на договора Димитров добави, че нито Македония, нито България са изцяло доволни от текста, но въпреки това споразумението е важно, защото чрез него двете страни се окуражават да "излязат от окопите, особено в региона, който е натоварен с история".

  Едно обезкуражаващо решение

  ВМРО-ДПМНЕ бойкотира ратификацията, въпреки че от партията обещаваха да подкрепят всички проекти, които подпомагат интегрирането на Македония. На последния си конгрес ВМРО-ДПМНЕ прие резолюция за интеграция на Македония в ЕС и в НАТО, но с днешния си бойкот всъщност пречи на една от стъпките, които водят към тези цели.

  Това решение на новото ръководство на партията е изключително обезкуражаващо, коментират за Дойче Веле македонски анализатори, според които по този начин ВМРО-ДПМНЕ не само няма да си върне изгубения имидж вътре и извън страната, но допълнително ще се циментира като партия, която инвестира в ретроградни изолационни политики. Според Ненад Новковски, университетски професор и бивш министър в едно от правителствата на ВМРО-ДПМНЕ, договорът с България е от изключително значение за напредъка на Македония в процеса на европейскаPинтеграция. А тъкмо евроинтеграцията беше една от основните цели на ВМРО-ДПМНЕ при основаването преди четвърт век, припомня Новковски в интервю за Македонската редакция на Дойче веле, което беше направено още преди ратификацията.

  "Изненадващо е - тъкмо в този исторически момент - безотговорното поведение на депутатите от сегашната партия ВМРО-ДПМНЕ, която на думи е продължител на основната линия на дясната политика в Македония - линията на Европейската народна партия, която има главна роля в процесите на европейска интеграцията, особено в момента, когато се предприемат интензивни усилия за ускоряване на сближаването на страните от Западните Балкани с ЕС. Към ЕС и към международната общност този бойкот подава ужасния сигнал, че в един ключов сегмент от политическата сцена няма готовност за подкрепа на този пробив, за който се готвим повече от две десетилетия", подчерта Новковски.

  Борисов приветства ратификацията

  Според него, за ратифицирането на договора изобщо не може да се спори. "Първо, той е част от широка международна инициатива, която за първи път на такова високо равнище зачита Македония като официален субект и самостоятелна държава. Така се отстраняват корените на несправедливостта, нанесена на страната с Букурещкия договор от 1913 година, когато тя просто не беше представена. Договорът е хармонизиран с няколко други акта, които ще влязат в сила през предстоящия период в хода на ускорената интеграция в ЕС. На второ място ратификацията позволява на Македония да демонстрира по ефективен начин, че не е пречка за европейските процеси", казва Новковски.

  Междувременно българският премиер Бойко Борисов приветства решението на македонския парламент да ратифицира споразумението. Според Борисов, "европейското бъдеще на Република Македония е сред основните приоритети в политиката на Република България и ще продължи да бъде такъв и след българското председателство на Съвета на ЕС." • Разбрахме за БСП. За пореден път.
  PКоментар от Татяна Ваксберг:

  Кой би помислил, че 28 години след Живков БСП ще се превърне в това ретроградно образувание? Вижте фактите: партията не иска да защитава жените, мълчи по въпросите на екологията, води битка срещу бежанците, толерира антиромски изказвания, покланя се пред комунистическия лидер Тодор Живков, а докато беше на власт, намали данъците и подкрепи втория лифт над Банско. В тази поредица няма нито една лява кауза. Ако вземем лупа, ще открием у БСП следните леви прояви - увеличението на минималната пенсия отпреди десетина години, както и революционното решение за драстично увеличаване на срока на платеното майчинство. Две леви постижения, които обаче са почти нищо на фона на всичко останало. А всичко останало е ето това: БСП следва антифеминистка, антиекологична и антибежанска политика, като в същото време подкрепя бизнеса и цени комунизма. Как се нарича партия с подобна ориентация? Нека пробваме с ретроградна, вместо да определяме посоката.

  Да видим какво правиPБСП

  Повод да забележим отново какво става в БСП еPИстанбулската конвенцияP- документ, който защитава жените, но беше представен от БСП като някакво чудовище, натрапващо на България третия пол, еднополовите бракове и още няколко неща, които просто не фигурират в самия текст. Нито са казани директно, нито са намекнати, нито са камуфлирани зад неясни термини с полуобясним превод. С други думи: БСП се оказва в ролята на съчинител на фалшиви новини - взима отношение по една изфабрикувана действителност, а след това се описва като самотен герой, разконспирирал шпионското присъствие на Дарт Вейдър в приказката за Пепеляшка и отхвърлил тази приказка заради опасния за децата персонаж с черната маска.

  Въпросът е защо БСП прави това. Защо привижда призрака като реалност, а после даже започва битка срещу него. Конвенцията е дело предимно на левите европейски партии и представителите на БСП са я подкрепяли (включително и лидерът на ПЕС Сергей Станишев). Начело на БСП стои жена, която говори два западни езика и има хем класическо, хем юридическо образование - тоест, изключено е да не познава понятийния апарат, с който борави Конвенцията. Защо тогава избира да пропагандира фантасмагории?

  Татяна Ваксберг

  Татяна Ваксберг

  Две хипотези

  Има два възможни отговора. Първият е, че по стар навик БСП може да е решила да заложи на две лица, за да привлече два различни електората. Да остави например групата около Станишев да се хареса на по-младите или на по-европейски настроените избиратели от всички възрасти, а в същото време кръгът на Нинова да успокоява монокултурните и моноезичните симпатизанти. Само че ситуацията няма вид да е сътворена с мисъл за подобни изчисления. За това говори както объркването, изписано на лицето на Станишев, така и внимателният подбор на думите, които междувременно изричат хората на Нинова - те вече не цитират нередности в Истанбулската конвенция, а говорят за разделение в обществото и нужда от дебат по онези текстове на документа, които позволявали двусмислено тълкуване. В превод: очевидно са разбрали, че са размахали твърде нависоко плашилото, за да обясняват сега, че плашило всъщност няма. Затова по-правдоподобно изглежда това: може би са установили, че имат политическа полза от поддържането на цялата фикция.

  В момента само дясно ориентираните хора в България, подведени от фалшивите новини, имат политически пристан - при ВМРО. Лидерът на тази организация беше първият политик, който заговори за миража трети пол", привидян от него в текст за защита на жените. Но къде да отиде един заблуден от фалшивите новини избирател, който се определя като ляв? БСП очевидно е решила да му предостави подслон. И няма вид да я интересува доколко ляв е този неин избор.
Страна Топ 100

Добавете безплатно своя сайт в българската класация Страна Топ 100 и му подсигурете допълнителен трафик и посещения.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното
Новини
Автомобили
Бизнес
Здраве
Клюки
Крими
Култура
Наблюдател
Презентации
Свят
Спорт
Страната
Технологии
Туризъм
RUS (новини за България на руски)
Вестници
24 часа
Дневник
Класа
Монитор
Сега
Стандарт
Струма
Труд

Първа страница | Архив на новините: | Презентации | Европа | Италия | Македония | Русия | Свят | Скандал | Интервю | Наблюдател
Автомобили | Заведения | Здраве | Имоти | Клюки | Крими | Култура | Спорт | Технологии | Туризъм

© 2007-2017 СТРАНА