Български Русский English
           |

Страна БГ

 • Решетников: Борисов прави всичко за добри отношения с Русия (Видео)
  В момента правителството на Бойко Борисов прави всичко по силите си, за да има добри отношения с Русия, без да нарушава ангажиментите на страната към ЕС и НАТО. Това обяви пред тв "Европа" бившият директор на Руския институт за стратегически изследвания и бивш генерал от съветското и руското разузнаване Леонид...
Първа страница arrow Класа
Klassa.bg Rss - България
 • Цвета Караянчева заедно с парламентарна делегация е на официално посещение в Япония
  PПредседателят на Народното събрание Цвета Караянчева е начело на парламентарна делегация, която е на официално посещение в Япония, съобщават от пресслужбата на Народното събрание.

  Цвета Караянчева ще бъде приета на специална аудиенция в императоракия дворец от Негово Величество императора на Япония Акихито в понеделник, 19 ноември 2018 г. Българската парламентарна делегация е на официално посещение в Япония на 19 и 20 ноември 2018 г. Визитата е по покана на председателя на Горната камара на парламента на Япония Чуичи Дате.

  В състава на делегацията са заместник-председателят на Групата за приятелство България Япония Ихсан Халил, членовете на групата Димитър Данчев, Николай Александров и Пламен Христов, както и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.

  P

  Председателят на българския парламент и водената от нея делегация ще се срещнат с председателя на Камарата на съветниците (Горната камара) на парламента на Япония Чуичи Дате. По-късно Цвета Караянчева ще разговаря с председателя на Камарата на представителите (Долната камара) на парламента на Япония Тадамори Ошима.

  Българските парламентаристи ще се срещнат с министър-председателя на Япония Шиндзо Абе. Те ще разговарят също с групите за приятелство с България в Горната и в Долната камара на парламента на Япония.

  Програмата на посещението предвижда среща c председателя на Комитета за Европа на Японската бизнес федерация Хитоши Очи и с ръководството на Японо българската асоциация.

  Цвета Караянчева ще посети библиотеката на японския парламент, където ще подари книги за културата и историята на България.

  По статията работи:PМагдалена Иванова


 • Българите и паметта за близкото минало. Опитът на Германия.
  P673 - толкова срещи с публиката е провела една берлинчанка, за да им представи колекция от книги, забранени по времето на комунизма. Урсула Попиолек решила да събира тези книги още през 1989, когато Германия все ще е в еуфория от падането на Берлинската стена. Още тогава си казала, че радостта от срутването на режима може да измести спомена за това какво е представлявал този режим. ИPтака малко по малко да отслабне и знанието за него.

  Стъпка по стъпка

  Първо направих списък с тези забранени книги, а после изчислих и колко пари ми трябват. За една година, до декември 1990, успях да събера 1500 германски марки и да създам малка библиотека, част от която ми беше подарена от държавата, разказа Урсула Попиолек в Гьоте-институт в София. Тя си спомня отлично как след тази първа стъпка нещата започнали да се развиват: книгите станали повече, родила се идеята за редовни срещи с публиката, колекцията се настанила в помещение в Културно-историческия център, на срещите с публиката взели да идват авторите на самите книги или участници в отминали събития, свързани с историята на комунизма, към библиотеката се добавили и съвременни изследвания, после и фотоархив, започнало организирането на изложби, изнасянето на доклади, била създадена неправителствена организация, която да помага с финансиране и логистика, започнало издаването на докладите в томове... Онова, което през 1989 започнало със списък забранени книги, 28 години по-късно се оказало цяла библиотека с научна дейност и стотици проведени дискусии.

  Когато решили да разпечатат списъка с всичко извършено до момента, похарчили едно предълго хартиено руло. В петък Попиолек го разви в залата на Гьоте-институт и спечели овациите на дошлите на срещата софиянци, гарантирано примесени и с малко завист заради това, че това не е направено и в България.P

  Bulgarien Vergangenheitsaufarbeitung im Goethe-Institut in Sofia (DW/T. Vaksberg)

  Показаният в София списък със забранените издания по времето на тоталитарния период

  Диктатурата свърши, сянката остана

  През тази седмица Институтът организира конференция заPпреосмислянето на комунистическия период в ГерманияPи България подобни срещи в София са дефицитни, за разлика от един Берлин, където те са по-скоро рутинни.

  В Берлин седмично се конкурират много лекции и срещи от този род, човек понякога се чуди на кояPот всички тях да отиде по-напред, обясни художничката Фанна Коларова, която от години живее в германската столица, и която представи своето изследване на болезнената тема с видимото наследство на комунизма: паметниците. Какво да се прави с тях?

  Според Коларова, отговорът на този въпрос минава през една по-важна оценка: може ли да се развие демократично общество в една архитектурна среда, построена от диктатурата? И още един въпрос: отговаря ли културата на паметта в България на моралните норми за добро и за зло?

  Еволюцията на градския център

  Фанна Коларова описа промяната на българските градове с окото на художник: между 1878 и 1944 центровете им представляват хармонично застроени квартали с много зеленина, които идват на мястото на ориенталския тип архитектура. В продължение на 66 години центровете са ориентирани към държавната управа (кметството), религиозния център (църквата), културното средище (читалището, театъра, библиотеката). По-късно, независимо от политическата обвързаност на България с нацистка Германия, в архитектурата на големите градове така и не навлизат архитектурни ансамбли в онзи стил и мащаб, които са свойствени на изградените по същото време в Германия.

  Denkmal der sowjetischen Armee in Sofia (BGNES)

  Паметникът на Съветската армия в центъра на София

  Нещата се променят радикално след 1944, когато БКП налага в оформлението на общественото пространство стила на европейските тоталитарни режими. Коларова цитира един пример, илюстриращ светкавичния завой във визуалните изкуства веднага след 9 септември 1944 в центъра на София е поставена т. нар. временна монументална украса. Това е огромна гипсова пластика, представляваща жена с петолъчка и две мъжки фигури, вдигнали за приветствие юмруци. Била е създадена за броени дни от скулпторите Иван Фунев, Николай Шмиргела и Владимир Димитров.

  Накъде с паметниците?

  По-нататък се променят централните площади на селищата, които вече са ориентирани към новопостроен партиен дом, тоест, към центъра на властта. Площадът е покрит с каменни плочи и по него няма нито дървета, нито зелени площи, уточнява Коларова. Според нея, това служи не просто за улесняване на манифестациите, но и за отбрана при евентуално нападение.

  Друга голяма промяна е повсеместното изграждане наPграмадни благодарствени комплекси и монументи, както и поставянето им на централни, или на достатъчно видими, места. Такива примери представляватPПаметникът на Съветската армия в СофияPили на Альоша в Пловдив и Бургас. На въпросPна ДВ къдеPе решението, Коларова е категорична, че тези паметници трябва грижливо да се запазят и да се преместят. И добавя: Софийското поле е достатъчно голямо, за да побере такъв музей. • Иво Христов: Готовността за разговор с Борисов на президента не е покана за среща
  PПрезидентът реторично заяви, че би изслушал и премиера Борисов по теми като борбата с корупцията, преодоляването на срива на чуждестранните инвестиции, които гонят исторически минимум, но премиерът Борисов скочи тутакси върху тази възможност и откликна, че е готов за среща и го направи по начин, който показва, че не е разбрал посланието, каза той в предаването Неделя 150 на Хоризонт.

  По думите на Иво Христов, има явно ценностно разминаване между разбирането на президента Румен Радев за демокрация, държавност и антикорупция, и това, което практикува правителството. • Националният протест в столицата прерасна в шествие по централните булеварди
  PНационалният протест в столицата срещу поскъпването на горивата вече наброява няколкостотин души и прерастна в спонтанно шествие по централните булеварди. Хората тръгнаха от площад "Александър Първи", по бул. "Дондуков", ул. "Г. С. Раковски" и бул. "Цар Освободител". Полицията поетапно спира движението заради протестното шествие. Няколко минути протестиращите скандираха пред сградата на парламента, след което се насочиха към Орлов мост. Кръстовището беше блокирано, а шествието се насочи отново към сградата на Народното събрание, съобщава БНР.

  През цялото време протестиращите скандират "оставка" и "мафия". Забелязват се лицата на лидери на някои от по-малките извънпарламентарни партии, но те по никакъв начин не агитират хората. Веят се само български знамена. Някои от скандиранията са насочени персонално към премиера Бойко Борисов.P
  Не е ясно докога ще продължи митингът. Организаторите отказват да кажат какви са намеренията им за по-късен етап. Движението в центъра на София е затруднено.

  P

  Полицията арестува шофьор, извършил рискови маневри с колата си близо до протестиращите. Мъжът е задържан в района на Централния военен клуб, след като не спазил първоначалните разпореждания да спре. Отведен е в 5-то РПУ. Предстои да му бъде направена проба за алкохол и наркотици.P
  P
  P
  Източник: БНР


 • Цонев: ГЕРБ се удавиха в скандалите
  PГЕРБ направи положителни неща. Но те се удавиха в скандалите и некопетентността.

  ГЕРБ направиха груба политическа грешка с Обединени патриоти и сега си плаща цената. Тази теза защити зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев в предаването "Беновска пита" на Канал 3.

  ДПС контролира патриотите, защото те са във властта. ДПС контролира Министерски съвет, защото движението е в парламента, каза още Йордан Цонев. И припомни: "Казахме още при стъпването на Валери Симеонов на тази позиция, че той няма място в изпълнителната власт."

  Когато започна скърцането между президентството и управляващите, предупредихме, че българските граждани ще трябва да плащат за войната. Институциите трябва да си говорят и да работят заедно, каза още Йордан Цонев. Той прогнозира, че кризата ще прерасне в политическа.

  Йордан Цонев бе категоричен, че движението не използва ситуацията в страната като летящ старт към властта. "Не се стремим към властта по много причини. Системите не функционират добре, нищо, че има добри икономически показатели. Те се дължат на взимането покрай Европа. Парите, които се изливат в тези системи са като каца без дъно. ДПС затова не се стреми към власт, но се стремим към това, всички да разберат, че има проблем. Последните 10 години, имаме криза. България върви без посока в тъмното", коментира зам.-председателят на ПГ на ДПС.

  Началото на този век до края на 2007 година, българското обществото имаше 2 ясни цели: как да скъса с миналото и как да се свърже с НАТО и Европейския съюз. Когато ги имаше, който и да дойдеше на власт, вървеше в една посока със своите програми, сега не е така. Ние искаме страната бъде ориентирана в една посока, подчерта Йордан Цонев. Припомняме, че повече от месец ДПС апелира за обединение около национални приоритети.

  Pstandartnews.com


Страна Топ 100

Добавете безплатно своя сайт в българската класация Страна Топ 100 и му подсигурете допълнителен трафик и посещения.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното
Новини
Автомобили
Бизнес
Здраве
Клюки
Крими
Култура
Наблюдател
Презентации
Свят
Спорт
Страната
Технологии
Туризъм
RUS (новини за България на руски)
Вестници
24 часа
Дневник
Класа
Монитор
Сега
Стандарт
Струма
Труд

Първа страница | Архив на новините: | Презентации | Европа | Италия | Македония | Русия | Свят | Скандал | Интервю | Наблюдател
Автомобили | Заведения | Здраве | Имоти | Клюки | Крими | Култура | Спорт | Технологии | Туризъм

© 2007-2017 СТРАНА