Български Русский English
           |

Страна БГ

 • Решетников: Борисов прави всичко за добри отношения с Русия (Видео)
  В момента правителството на Бойко Борисов прави всичко по силите си, за да има добри отношения с Русия, без да нарушава ангажиментите на страната към ЕС и НАТО. Това обяви пред тв "Европа" бившият директор на Руския институт за стратегически изследвания и бивш генерал от съветското и руското разузнаване Леонид...
Първа страница arrow Класа
Klassa.bg Rss - България
 • Празнуваме Антоновден
  PЦърквата почита днес паметта на преподобния Антоний Велики - празникът е наричан Антоновден.

  Антоний Велики е роден около 251 г. в село близо до Йераклеопол, което се намира в Среден Египет, в семейството на заможни и благочестиви родители.

  На 18-годишна възраст младият Антоний остава сирак. Две години по-късно по примера на първите светци-мъченици той раздава своето имущество на бедните.

  Според житиеписеца му Атанасий Александрийски, светецът прекарва 20 години при пълно усамотение в една изоставена постройка в пустинята. При него идват болни и страдащи хора, с които беседва с часове. Когато изтичат двайсетте години св. Антоний се заселва в Писпир, който се намира на 30 километра от река Нил. Неговият живот преминава в молитва и проповед.

  На 104 години Антоний влиза в открит диспут с привържениците на арианското учение и ги побеждава. Успехът му е наречен тържество на християнството.

  Доживява до дълбока старост. Светецът умира на 105-годишна възраст на 17 януари 356 г. Погребан е на тайно място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена.

  В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести.

  Имен ден днес празнуват хората с имената Антон, Антония, Андон, Тончо, Донка и техните производни. • Това ли ще е новата най-голяма банка у нас?
  PБанка ДСК обяви придобиването на Societe Generale Експресбанк от страна на българското дъщерно дружество Банка ДСК.

  Процесът по интеграция на двете банки ще създаде една от най-големите и силни банкови институции на българския пазар.

  След неговото приключване новата банкова организация ще се доближи до челната позиция по размер на активите и кредитния портфейл, ще разполага с най-голямата клонове мрежа и ще бъде първа по депозити в България.

  По време на процеса на сливане на двете банки, който се очаква да приключи успешно през 2020 г., Банка ДСК и Societe Generale Експесбанк ще продължат да извършват своята оперативна дейност като две отделни юридически лица.

  До приключване на консолидационния процес Societe Generale Експесбанк ще продължи да извършва своята обичайна дейност под името и с търговската марка Експесбанк.

  OTP навлезе в България през 2003 г. През годините Банка ДСК се развива много добре. OTP вече присъства в 9 държави, а скоро ще навлезем и в 10-а. Конкретно за България се стремим да сме най-голямата банка в страната", каза Шандор Чани, председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ОТП.

  Направихме една добра сделка. Societe Generale Експесбанк е една добра банка в банкирането на дребно и лизинга. От сделката печелим не само ние, но и цялото население и корпоративните клиенти на двете институции, допълни още Чани.

  Под ръководството на Виолина Маринова ще имаме борд, в който ще участват и хора от Сосиете Женерал Експресбанк, каза още той.

  Поемаме ангажимента да осигурим плавен процес на интеграция и бихме искали да уверим всички наши клиенти, че ще бъдат навременно уведомявани за ключовите етапи в сливането на двете банки", заяви Виолина Маринова, председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК.

  Обединената институция ще разполага с 450 клона, но в следващите месеци част от тях ще бъдат затворени.

  Във времето до приключването на консолидацията ще се огледат продуктите и услугите, предлагани от двете банки, каза още Маринова. Според нея, двете банки няма да имат проблеми с оценката на качеството на активите (AQR).

  Според Чани, OTP Bank планира да осъществи поне още 3-4 сделки през 2019 г., като сред тях попадат придобивания в Сърбия, Албания и Словения.

  За момента няма да правим повече сделки в България, уточни той.

  Ласко Бенчик, председател на Надзорния съвет на Банка ДСК и главен стратегически финансов директор на Банка ОТП, каза, че обществеността ще бъде информирана навреме относно цената на придобиването - "така, както сме го правили и при предходни сделки".P • Ген. Симеонов: Щом разчитаме на НАТО, F-16 e верният избор
  PГенерал Симеон Симеонов е летец, който се издига от пилот на МиГ-29 до командир на корпус Тактическа авиация в Пловдив, началник на Главния щаб на ВВС, командващ ВВС (2006 - 2009 г.) и началник на отбраната на България (от 7 юли 2009 до 30 юни 2014 г.). Бил е и началник на щаба на центъра на НАТО за съвместна подготовка на силите към съюзното командване по трансформацията в Бидгошч, Полша (2004 2005). Завършил е Военновъздушната академия Юрий Гагарин в Русия (1986-1989) и генерал-щабен факултет в Хамбург (1996 1998). Днес ген. Симеонов е депутат от ДПС, член на комисията по отбрана в Народното събрание. Потърсихме мнението на ген. Симеонов като авиационен експерт по темата за избора на нов тип боен самолет за българските ВВС.

  - Генерал Симеонов, ДПС е опозиционна партия, но парламентарната ви група подкрепи решението на Народното събрание за възлагане на министър-председателя Бойко Борисов да създаде организация и преговорен екип за изготвяне на проект на международен договор и за провеждане на преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет. Защо?
  - Движението за права и свободи още от самото си създаване и през всичките тези 30 години - досега, винаги е работило за отстояване и засилване на Евроатлантическите ценности. Именно поради тази причина ние смятаме, че практически изборът на нов тип боен самолет е олицетворение на геополитическата ориентация на България в общия коалиционен формат - НАТО. А България много разчита и ще продължава да разчита и в бъдеще на общата колективна сигурност в алианса най-малкото - и това, мисля, за всички е пределно ясно - защото закупуването на 8 бойни многоцелеви самолета на първия етап съвсем не е достатъчно. Разбира се, вторият етап включва закупуването на още 6 или 8 самолета - в зависимост от бъдещото решение и от необходимите за това средства, но този втори етап е в неопределеното бъдеще. А самата Европа, знаете, също разчита на защитата на НАТО и най-вече на армията на САЩ като основна сила и движеща мощ в алианса.
  Затова и въпросът за стратегическата съвместимост на нашия нов боен самолет стои с пълна сила пред нашите ВВС - с главен акцент изпълнението на задачите по Air Policing в интегрираната система за ПВО на НАТО.
  - Да, F-16 е и най-разпространеният самолет във ВВС на армиите на НАТО, нали така?
  - Точно така.
  - Добре, ако се абстрахираме от качеството ви на депутат в държава, член на НАТО - вие лично като боен пилот изтребител какъв самолет бихте избрали за славните ни ВВС - първите в света, използвали самолета като бойно средство?
  - Вижте, ако се съсредоточим върху направените предложения, които България получи - то F-16 и JAS 39 Gripen, знаете, са нови, затова ще се спра само на тях. Лично за мен като пилот и двата самолета - и F-16, и JAS 39 Gripen са хубави - казвам го като пилот, който е летял и на двата самолета! Но все пак има някои неща, които могат и трябва да бъдат откроени.
  На първо място това, което би трябвало да е водещото за България - и като военна платформа, и като цена същевременно, е F-16. Разбира се, финансовите параметри на сделката все още не бихме могли да ги коментираме, тъй като и двете страни са дали само някакви отправни данни. А след започването на същинските преговори, решение за което именно ние гласувахме в Народното събрание в сряда, тогава ще станат ясни и точните параметри на това, което се предлага за конкретната платформа и допълнителните неща - имам предвид въоръжението, поддръжката, обучението и пр. Това, което за нас като военни и като народни представители е много важно, е, че американската оферта съдържа пълен пакет на F-16, заедно с въоръжението. А вие знаете, че въоръжението струва почти 30% от стойността на цялата сделка. Докато шведската компания ни предлага само самолет, без въоръжението, което означава, че ако изберем JAS 39 Gripen, то след това ще трябва да търсим вариант и за закупуване на въоръжение, а то отново ще е американско, или пък европейско или от трета страна, евентуално - израелско. А това означава допълнителни разходи, допълнителни разрешения за лицензи и накрая като се направи калкулацията, много вероятно е да се окаже, че сумата ще е една и съща, ако не и по-висока.
  Друго много важно - знаете, че интегрираната система на НАТО за опознаване и предаване на данни в реално време - Link 16, е внедрена в самолетите F-16, докато Швеция като страна, която не е член на НАТО, макар и да има постижения в тази област, няма пълна съвместимост със системата Link 16 на НАТО.
  Така че вече всичко е въпрос на преговори - да се видят какви реални цени ще бъдат дефинирани, след което ще бъде взето и конкретно решение за следващият етап.
  - Значи безпристрастно подкрепяте избора на F-16?
  - Категорично!
  - Логично е - все пак JAS 39 Gripen е доста по-малък, с по-малки бойни възможности от F-16.
  - Така е - F-16 има по-голям боен радиус на действие, с много по-големи възможности. Освен това, което неотдавна разбрах е, че шведите предлагат JAS 39 Gripen само с опция за Air Policing, докато идеята е F-16 не само да бъде използван за Air Policing, но и да има пълна готовност за действия срещу наземни и морски цели - това, което напълно съответства на един многоцелеви изтребител.

  Pstandartnews.com

 • "В България ни презират, а в Европа сме наравно с всички"
  PТашие Ахмедова Петкова върви по тясна уличка в кърджалийския квартал Боровец. През смях обяснява бъркотията с имената си: Нали ни ги сменяха, но вече няма значение. Синовете, снахите и внуците живеят от десет години в Копенхаген. Самата тя се е върнала за довършителни работи по къщата. Най-големият ми син е готвач, другият работи в италианска пицария, а третият ще го женим за това красиво момиче", казва с широка усмивка жената и представя годеницата. От четири години съпругът работи като тираджия в Дания. И понеже печели много добре, самата тя не работи.
  Ташие Петкова

  Ташие Петкова (вляво)

  "ТукPне ни смятат за хора"

  В България за нас работа няма, никой не обръща внимание на младите, а пенсионерите трябва да оцеляват със 180 лева. Тук ни дискриминират, не ни смятат за хора, а там сме наравно с всички. В Европа имаме права, а в България ни презират, сякаш не сме граждани на тази страна", възмущава се жената. И добавя, че в Дания никой не ги гледа накриво, цялото семейство се труди, внуците ходят на училище, има пари за всичко.

  Надя Боянова също си е дошла за кратко заради ремонта на къщата. Пристигнала е от Виена заедно със сина си Алпай, който е на 19 години. В България Алпай не успял да завърши средно образование, но във Виена наваксва и дори смята да учи за стилист-коафьор. Баща му е служител по чистотата на летището.

  Надя със сина си Алпай

  Надя Боянова със сина си Алпай

  Хора като тях, намерили препитание в Европа, променят облика на кърджалийския квартал Боровец: усилено строят големи къщи с магазини в партера, без да жалят средства за скъпи материали и луксозно обзавеждане. Кварталът е станал неузнаваем, старите порутени постройки се броят на пръсти, само тесните стръмни улички напомнят за миналото. Именно тук се намира най-голямата строителна площадка в Кърджали.

  Кметският наместник Юсеин Караахмед е от половин година на поста. Има трима сина, двама от които живеят в чужбина. Най-големият проблем в квартала са нотариалните актове за къщите, но вече над 60% от жителите ги имат, обяснява кметският наместник.

  Една от новите къщи в квартала

  Една от новите къщи в квартала

  Населението наброява около 8P000 души, все местни хора. А 1970-те години отдавна са забравени - тогава било забранено да се строят къщи по тези терени, разказва Алтънай Халил, общински съветник от доминиращата в региона партия и представител на кварталната общност. Халил помни и до днес как булдозери дошли да разрушат къщата на чичо му.

  "Защо това е невъзможно в България?"

  Да, всяко стадо си има мърша. Не казвам, че всички сме перфектни, но като цяло хората са мирни и добронамерени. Безработицата вече е много ниска, всички работят, жените са в текстилните фабрики, а мъжете - в чужбина или по строителните обекти. Откъде да дойдат иначе тези големи къщи с всичкия лукс вътре", обяснява Халил и добавя, че някогашните свади и мелета по сватбите са вече минало: Младежите, видели Европа, попиват чуждата култура и манталитет, а това очевидно им харесва".

  Малкият му син е в Холандия със семейството си. Купил е голям апартамент в Хага, работи като дистрибутор на сухи плодове, а внукът учи в спортна академия. Големият му син е готвач в Дания - и също е подредил живота си. Защо това е невъзможно в България?" - пита Халил. И не крие радостта си от факта, че внуците му се учат и развиват в среда, която е толкова по-различна от гетото". Липсват му много, но поне е спокоен за живота и бъдещето им.

  Училището в Боровец

  Училището в "Боровец"

  Родителите на гурбетчиите виждат децата си само през летните отпуски. Тогава ходят заедно на море и на минерални бани. Вече нищо не е като преди. А парадоксът е, че точно ние най-силно усетихме ползите от членството в ЕС. За жалост, в България национализмът набира скорост и дори в града ни има хора, които ни смятат за втора ръка. Сякаш сме програмирани да бъдем ненужни и неуспешни, казва Халил и добавя, че за да грейне кварталът, трябва да се регулират улиците, да се направят тротоари, младежки клубове, детски площадки. Новите къщи вече настъпват към двете съседни села Царевец и Енчец. Ще ги интегрираме", шегува се Халил.

  Един болезнен проблем

  Въпреки цялото обновление, един стар проблем си остава нерешен: близо 2P000 младежи не могат да си издадат лични карти поради липса на адресна регистрация. Причината: не покриват изискването за 10 кв.м. жилищна площ на човек, обяснява общинският съветник. Затова често родителите са регистрирани на един адрес, а децата са разхвърляни" при роднини и познати из града. Ако в дом от 70 кв.м. живеят десет души, трима не могат да получат лични документи. А и често там са регистрирани напълно непознати хора.

  Дублираните номера на улиците също представляват проблем. Улица Морава например има 1 и в двата си края, което неизменно предизвиква хаос. Кметският наместник Юсеин Караахмед разказва, че едната му внучка е регистрирана в село Островец, а втората - в друг квартал на Кърджали. Оказало се, че на адреса му са регистрирани 18 души, които той не познава. Това в Европа не може да се случи. Тук трябва промяна и ще я направим", уверява Караахмед. • Путин: Турски поток през България с гаранции от Брюксел
  PЕдин от вариантите за продължаване на сухопътната транзитна линия на газопровода Турски поток е по маршрута България-Сърбия-Унгария до газохранилището в австрийския Баумгартен. Това заяви руският президент Владимир Путин в обширно интервю за сръбските вестници Политика и Вечерни новини в навечерието на посещението си в Белград. Текстът на интервюто е публикуван на официалния сайт на Кремъл.

  Брюксел трябва да даде гаранции на заинтересованите от руския газ страни от Евросъюза, че негово политическо решение няма да провали плановете за продължаване на Турски поток, подчертава президентът Путин.

  Той казва още, че уважава курса на Сърбия към членство в Европейския съюз и не се стреми да поставя Белград пред изкуствен избор. Същевременно определя доминирането на Съединените щати и Запада на Балканите като дестабилизиращ фактор в региона. Още през 1999г. силите на НАТО, без санкцията на ООН, в продължение на два месеца и половина бомбардираха Югославия, откъсвайки насилствено от нея Косово.

  А през 2008 г. Вашингтон и неговите съюзници подкрепиха нелегитимното провъзгласяване на косовската независимост, посочва руският президент.

  По думите му, Русия осъзнава сложността на Балканите и ги разглежда като пространство за конструктивно сътрудничество. И днес Русия има тук много приятели, сред които особено място заема стратегическият партньор Сърбия, казва в заключение Владимир Путин.

  Pstandartnews.com


Страна Топ 100

Добавете безплатно своя сайт в българската класация Страна Топ 100 и му подсигурете допълнителен трафик и посещения.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното
Новини
Автомобили
Бизнес
Здраве
Клюки
Крими
Култура
Наблюдател
Презентации
Свят
Спорт
Страната
Технологии
Туризъм
RUS (новини за България на руски)
Вестници
24 часа
Дневник
Класа
Монитор
Сега
Стандарт
Струма
Труд

Първа страница | Архив на новините: | Презентации | Европа | Италия | Македония | Русия | Свят | Скандал | Интервю | Наблюдател
Автомобили | Заведения | Здраве | Имоти | Клюки | Крими | Култура | Спорт | Технологии | Туризъм

© 2007-2017 СТРАНА