Български Русский English
           | 

Страна БГ

 • Рибар от Бургас: Биха ме служители на МВР
  Mъж от Бургас твърди, че е бит от цивилни служители на МВР. Човекът е рибар, а инцидентът по думите му е станал във вторник в района на къмпинг "Градина", където той се гмуркал с брат си и техен приятел. ...
Първа страница arrow Класа
Klassa.bg Rss - Партии
 • Най-положителният унищожителен доклад за България
  PГодината е 2016, месецът е ноември: ГЕРБ тъкмо са загубили президентските избори, а политическата ситуация в България е описана на страниците на световните медии. "Ню Йорк таймс", "Вашингтон пост", "Политико", "Гардиън", "Монд"Pи още много други авторитетни издания свързват изборния провалPна партията на Бойко Борисов с липсващата съдебна реформа и абдикацията от страна на властта в битката с корупцията.

  Точно година по-късно, преминала през предсрочни избори, същата партия управлява страната. И точноPгодина по-късно -Pсъщата присъда е произнесена за 17-ти пореден път от Европейската комисия. Документът, констатиращ липсата на съдебна реформа в БългарияPи тоталния отказ на държавата да се бори с разяждащата я корупция, е мониторинговият доклад. Малко допълнение към ситуацията:Pкандидатът на Борисов, загубил президентските избориP Цецка Цачева, в момента е правосъден министър. Министър, който, разбира се, разтълкува доклада на Брюксел като положителен.

  ВPтази посока се изказаха всички отговорни фактори от ГЕРБ и прокуратурата. А всъщност и формацията на Борисов, и държавното обвинение са подложени на унищожителни критики от страна на ЕК. Те, разбира се, саPтълкувани превратно, като най-комично е схващането на ГЕРБ, че документът е положителен, защото в него няма "нови препоръки". Само дето подобен аргумент би бил валиден, ако с мониторинговия механизъм не се констатираше, че старите не са изпълнени. За 17-ти път.

  Присъдата

  Въпреки, че няма "нови" препоръки, Брюксел за пръв път отправя много остри критики към Народното събрание за "непрозрачния" законодателен процес. През последните месеци управляващите от ГЕРБ и "Обединените патриоти", подкрепени от ДПС, прокараха светкавично редица скандални промени в съдебния закон и Наказателно-процесуалния кодекс. От доклада на ЕК става ясно, че тази "реформа" се оценява като посегателство върху независимостта на българския съд.


  Напредък е отчетен по три от общо 17 показателя правото на магистратите да избират пряко представителите си във Висшия съдебен съвет (ВСС) и борбата с организираната престъпност. В доклада се казва, че "видимото насилие" в страната е намаляло за последните десет години.


  В същото време ЕК продължава да настоява за структурни промени в прокуратурата и отчетност на главния прокурор. Докладът стъпва и върху последните препоръки на Венецианската комисия, с които се предлага главният прокурор да не може да се меси при избора на шефовете на върховните съдилища. Венецианската комисия настоя също да се създаде и независима институция, която да може да разследва главния прокурор. В предишни доклади институцията на Съвета на Европа буквално обяви, че българската прокуратура работи по "съветски модел".


  В мониторинговия доклад от Брюксел ясно се посочва, че България не е свършила нищо и по доклада на европейските прокурори от края на 2016 година, препоръчващ съществена структурна реформа на прокуратурата и прекратяване на безотчетността на нейния началник.


  ЕК настоява структурната реформа на ВСС да продължи с намаляване на политическата квота в колегията, която управлява съда нещо, което ГЕРБ, БСП и ДПС отказаха да направят при приемането на конституционните поправки през 2016 година. "Делът на членовете, избирани от Народното събрание в съдийската колегия, остава висок", пише Европейската комисия.


  Борбата с корупция по високите етажи на властта продължава да е най-големият проблем за българските власти. За една година не са постигнати никакви резултати. ЕК буквално казва, че прокуратурата се бори с корупцията по върховете на властта предимно с анализи и пътни карти.


  В техническата част на доклада се казва, че множеството разследвания срещу високопоставени лица много рядко водят до присъди. А това говори за наличието на "генерален проблем".

  Генералният проблем P P P P P P

  Именно "генералният проблем" е в основата мониторингът върху България да остане поне още една година, а срок за прекратяването му да няма, докато не се докаже "необратимост" на реформите.

  Всъщност, тази констатация, преведена от "брюкселки", е най-големият шамар за кликата, управляваща България. Тук е редно да се уточни че кликата или шайката (по Антон Тодоров) е съставена от различни формации, без никакво значение кой в момента е управляващ и кой опозиция. Защото заслуга за нея имат и ГЕРБ, и БСП, и ДПС, които са основните играчи на политическия терен.

  Факт е обаче, че изводите за липсващото върховенство на правото в България (каквото накратко казва документът) се появиха на фона на дългото подгряване от страна на ГЕРБ, че едва ли не, ако не последният, това ще бъде предпоследният доклад за страната.P

  Подобна радост за властта обаче не се случи. Нещо повече България председателства Евросъюза, докато самият Евросъюз не просто се съмнява, а разобличава системни проблеми в начина на функциониране на държавността в България.

  Доказателството

  Колкото до Pполитическите реакции на документа те са най-автентичното доказателество за "генералния проблем".

  Звучният плесник, произнесен с възпитан тон в Брюксел, отекна в България като "най-позитивния" и "обективен" - според ГЕРБ, "позитивен" - според прокуратурата, "пълен провал" - според БСП и "обективен провал" - според ДПС, но с уговорката, че това не важи за прокуратурата.

  И нито една от парламентарните формации, без значение дали се мъчи да демонстрира опозиционност или не го прави така старателно, не сметна за редно да назове генералния проблем. А именно, че докато държавното обвинение възпроизвежда сталинистки тип управление и докато политическата власт управлява в тясно сътрудничество с него, няма как България да бъде нормална демокрация. Докато това продължава да се случва, ние, българите, ще бъдем разяждани от корупция, а битката с нея ще бъде противоборство само кой да я контролира.

  "Въпреки че комисията все още не може да заключи, че някой от показателите е изпълнен в задоволителна степен на настоящия етап, тя остава на мнение, че с непрекъснато политическо лидерство и решимост за постигане на напредък в реформата, България би трябвало да може да изпълни оставащите препоръки в близко бъдеще", гласи заключението на доклада.

  И звучи ободряващо. Съвсем като най-положителния унищожителен доклад за България.

  P • Какво точно каза Корнелия Нинова, преди да бъде изгонена от заседанието на парламента
  PПредседателят на парламента Димитър ГлавчевPизгони лидера на БСП Корнелия Нинова от заседанието на Народното събрание и наказа депутата от левицата Антон Кутев с отстраняване от две заседания

  Това стана, докато Нинова четеше декларация от името на партията, след като парламентът отказа да изслуша премиера Бойко Борисов по искане на БСП. По-късно от БСП обясниха, че декларацията на БСП не е била предварително подготвена, а Нинова е импровизирала. Тя беше изгонена заради "обида на парламента и членове на Министерския съвет", а Кутев - за реплики от залата. Веднага след това левицата поиска оставката на Главчев.

  P

  Какво точно каза Нинова в импровизираната си декларация:

  Нинова:PРазбирате ли какво правите с гласуването и поведението си по предложението ни да бъде изслушан министър-председателят? Той твърди публично, че в българското Народно събрание има хора, които се занимават с наркотрафик и купуват гласове от затворници и вие оправдавате това с четене на вестници. Какво означава това? Първо - констатирам, и не е наша работа, но моля да се замислите, защо заради този човек се подлагате на това самоунижение, нямате ли достойнство на народни представители, които същият този човек е наричал безделници?

  Главчев: Г-жо Нинова, в предишното заседание ви предупредих, че ще приложа стриктно изискванията на правилника за организация на Народното събрание. Моля ви да си подбирате изразите!

  Нинова:PЦитирам премиера, който каза, че сме безделници, без да уточнява кои. Това не ви ли засяга, колеги? Второ - не позволявате ли, по този начин да бъдат издадени присъди предварително? Подобна на тази, която г-н Цветанов издаде срещу лекарите и България беше осъдена за това. И целият български народ плаща за това. Какво е това? Тотално нарушаване на принципите на правовата държава, в която никой няма право да издава присъди, докато българският съд не се произнесе. Трето, защо позволявате на български министър-председател, който и да е той, ако някой ден е от друга политическа партия, ще се обърна по същия начин към вас, не позволявайте български министър председател тотално да руши институциите в България.

  Главчев:PГ-жо Нинова, отнемам ви думата и на основание чл. 162. ал 1. ви отстранявам от заседанието за едно заседание.

  Нинова:PКакво съм нарушила?

  Главчев:PПредупредих ви няколко пъти. Не се ли чухте какво говорите?

  Нинова:PНа какво основание?

  Следват викове "Оставка" от залата.

  Нинова:PИскам да чуя за кои думи!

  Главчев:PПредседателят може да отстрани за повече от едно заседание, но аз ще ви отстраня за едно.

  Нинова:PКолко мило!

  Димитър Главчев

  Главчев:PЦитирам чл. 162 (от правилника на Народното събрание - б.а.): Председателят може да отстрани за повече от едно заседание, но не повече от три заседания, народен представител, който оскърбява Народното събрание, членовете на Министерския съвет, президента или вицепрезидента на Републиката или други органи на държавна власт.

  Нинова отказа да напусне доброволно, а депутати от БСП станаха прави, викайки в нейна защита. "Не можете да говорите в декларация каквото си искате. Не сте на пленум на БСП", чу се Главчев да казва по микрофона и наказа и Антон Кутев с отстраняване от две заседания. Тъй като Нинова и депутатите й не напуснаха парламентарната трибуна, Главчев обяви почивка и свика извънреден председателски съвет.

  Наказанията на депутатите се записват в регистър, видим на сайта на парламента. От началото на този парламент другите наказани са Антон Кутев с две забележки и Стоян Мирчев с една. И двамата са депутати от БСП.

  След възобновяването на заседанието, от ДПС поискаха поименна проверка, по време на която излязоха от залата и така прекъснаха заседанието, преди ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" да успеят да съберат 122 депутата, за да го продължат.

  ДПС: Усещането е за премиерска република

  Демокрацията е в криза, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след излизането на групата му от заседанието. "Нашата оценка за това, което се случва през последните няколко месеца в страната, е следната - ние досега предупреждавахме, че демокрацията в страната е в опасност, аPднес можем да кажем, че демокрацията е в криза", каза лидерът на ДПС. По конституция България е парламентарна република, а всеобщо е усещането за премиерска република, каза още той.

  "Проблемът, който открояваме и сме говорили няколко пъти, че дадохме ясна оценка за двойния стандарт и аршин на ГЕРБ по конкретни теми и поводи, включително и за морала. Днес основният проблем, който се очерта в пленарната зала, е свързан с двойния аршин и стандарт на ГЕРБ и двойния стандарт и аршин на Главчев", каза председателят на ДПС. Според него през последните няколко месеца има усещането, че институцията "председател на Народното събрание" липсва в парламентарната ни република. "Г-н Главчев днес се опита да го потвърди. Г-жа Нинова и Данаил Кирилов цитираха едни и същи медийни публикации, но имаше различно отношение и поведение към тях. Отстраняването на лидера на най-голямата опозиционна партия също има своя знак в тези процеси", заяви още Карадайъ.

  Цветанов: Напрежението беше умишлено създадено от БСП

  Искането за оставка на Главчев не е коментирано, той се справя много добре, коментира председателят на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов. "В тази ситуация трябва да участваме в намаляването на напрежението, което умишлено беше създадено и се провокира много умело от страна на БСП. Най-печелившо за Народното събрание и за всички народни представители е да не участваме в нагнетяването на напрежението, а да работим за намаляването му", каза той.

  Цветанов е склонен да подкрепи решение за отмяна на наказанията, ако бъде внесено искане. Главчев също казал, че е склонен да се съобрази с парламентарните групи и да вземе решение. "Смятате ли, че е налагане на цензура, когато излиза народен представител, независимо в какво качество, да се обръща към друга парламентарна група и да казва министър-председателят ви унижава, той ви обижда. Това нормално ли е, не е ли опит за провокация, която да промени дневния ред на парламента", запита Цветанов. Според него в декларацията на БСП имало обиди към депутатите от ГЕРБ, към министър-председателя и Министерския съвет.

  "Ако бъдат внесени подобни искания за Антон Кутев и Корнелия Нинова, тогава ще има извънреден председателски съвет, за да се обсъди възможността за отмяна. Ако бъде внесено такова искане, председателят е склонен да направи извънреден съвет, за да може да се обсъди отмяната. Там трябва да участват всички парламентарни групи", обясни процедурата Цветанов.

  "Обединени патриоти" съгласни с наказанието

  "Соцлидерът обиди депутатите, намеквайки че са послушковци. За мен има един много сериозен дебат, който трябва да се случи в Народното събрание, и това е профанизацията на езика в парламента и от трибуната му", коментира депутатът от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов. Според него наказанието на Нинова било адекватно.

  БСП събира подписи за оставка

  Очаква се в четвъртък БСП да внесе подписка за отстраняване на Димитър Главчев като председател на парламента. За това са им необходими 80 подписа, колкото са депутатите от групата. Това ще е втори опит за отстраняването на Главчев, след катоPпрез юни той запаси поста си на косъм, след искане за отстраняване отново от БСП.

  Източник:Pdnevnik.bg • Извънредно! Премиерът Борисов пристигна в парламента за оставката на Главчев
  PСнощи из политическите среди на София тръгна мълвата, че Главчав може сам да подаде оставката си и така да тушира парламентарната криза

  В 08.15 премиерът Бойко Борисов пристигна изненадващо в Народното събрание за дебатите и гласуването на оставката на парламентарния шеф Димитър Главчев.

  Снощи из политическите среди на София тръгна мълвата, че Главчeв може сам да подаде оставката си и така да тушира парламентарната криза.

  Предстоят тежки дебати и жестока битка в парламента, а премиерът Бойко Борисов се появии в Народно събрание 45 минути по-рано от началния час на заседанието.

  "Трябва да сме отговорни", призова зам.-председателят на парламента Цвета Караянчева пред Нова тв. Тя беше категорична, че Главчев ще оцелее, защото те ще го подкрепят.P

  "Не сме в криза. Ескалацията на напрежението от началото на това Народно събрание не е случайна. БСП непрекъснато търсят конфронтация и това доведе до тази запалена искра. Случват се добри неща - добър бюджет, добър доклад. Тези новини не се харесват на опозицията", заяви зам-председателят на парламента Цвета Караянчева пред Нова телевизия.

  PКолегата й от БСП Валери Жаблянов, отрече да има такъв план в опозицията. "Дори премиерът Борисов призна, че Димитър Главчев е нарушил правилника с наказанието на нашия лидер Корнелия Нинова", подчерта той.P • Депутатите подкрепиха закона срещу вторичния грабеж на КТБ
  P

  ДПС: Не бива да се губи време за окончателното приемане на текстовете

  Поправките в Закона за банковата несъстоятелност, които са насочени срещу вторичното ограбване на КТБ, бяха подкрепени при разглеждането им на първо четене от правната комисия в НС. Промените бяха внесени от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Текстове бяха подкрепени със 7 гласа за, нито един против и 4 въздържали се. Зад закона застанаха от ДПС, ГЕРБ и Воля, а социалистите се въздържаха, заради липсата на становища на министерства.

  Целта на този законопроект е да се върнат в масата по несъстоятелността неправомерно заличените обезпечения от страна на квесторите на КТБ, обясни Хамид след заседанието на комисията и уточни, че така те са лишили от ефективно изпълнение и спиране на разграбването на активите на банката. По думите му често при т.нар прихващания се появяват трети фирми - бушони, които нямат нищо общо с целия процес и накрая прибират вземанията.

  Шефът на правната комисия Данаил Кирилов пък обясни, че аргументите за подкрепа на законопроекта са свързани със създаването на правни инструменти за възстановяване интереса на държавата. След фалита на трезора явно имало нужда от спешно коригиране на закона. По думите му той не трябва да отлежава дълго, така че бил готов след приемането му в зала на първо четене да го внесе за становище и в Съвета по законодателство към НС. Вече е поискано такова и от финансовото министерство.
  От ДПС пък заявиха, че са готови текстове да бъдат прецезирани, стига да не се губи време, защото актив по актив си заминават всеки ден.
  От Фонда за гарантиране на влоговете също подкрепиха законопроекта и всяка мярка, която подпомагала попълването на масата на несъстоятелността на трезора. Същото становище изразиха и самите синдици на КТБ. По думите на Ангел Донов това ще улесни работата им и ще им помогне да съберат повече средства, защото сега дори и да спечелят делата за цесиите, няма към кого да предявят претенции. Така занапред те щели да могат да подават молба в имотния регистър и така обезпеченията и ипотеките да бъдат вписани отново. Донов разкри няколко примера и обясни, че често длъжникът, на който се прехвърлят вземанията, са кухи фирми. Така по думите му нито вложителят си взима парите, нито кредитът се погасява и този длъжник - хитрец, се превръща в кредитор. Който е излъгал кредитори и вложители, няма да е кредитор по договора за цесия, каза още той.

  Смятам, че г-н Христо Иванов не може да има отрицателно становище, след като нищо не направи по този казус докато беше министър, обясни пък Цонев, а поводът бе, че само Да(й), България е пратила позиция по закона до правната комисия.

  По-рано през деня премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ ще подкрепи законовите промени и обясни, че ако партията не направи това, ще излезе че има нещо общо с този грабеж.

  Поправките предвиждат да се обявят за недействителни всички фиктивни прихващания, цесии и прехвърляния, по които няма действителни плащания. Другите предложения са за обявяване за нищожни на заличаването на всички обезпечения и ипотеки от страна на квесторите, както и да се увеличи от 2 на 5 години срокът, в който синдиците да предявят искове срещу трети лица за разграбването имущество. • За Каолин може да се търси наказателна отговорност
  P

  Договорите за продажбата на държавни активи променяни с лоши анекси

  За приватизацията на Каолин може да се търси наказателна отговорност за сключване на неизгодна сделка. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров в кулоарите на НС. Пред журналисти обвинител 1 коментира предложените от ГЕРБ и подкрепени и от други политически партии промени в конституцията, с които се предвижда отпадане на давностния срок за разследване на сделките от раздържавяването на държавните предприятия. До искането за нова поправка на основния закон се стигна, след като миналата година премиерът Бойко Борисов възложи пълна ревизия на приватизацията, но малко по-късно стана ясно, че за голяма част от сделките давността за разследване е изтекла.

  Години минаха и приватизационните сделки отшумяха. Все пак някаква справедливост трябва да има. Когато законопроектът за изменение на конституцията бъде факт, тогава може да бъде коментиран, уточни той.

  P

  Справедливостта малко или много

  по никакъв начин не е била въздадена

  P

  Колко са приватизационните сделки, които са били включени при изключително изгодни условия и за държавата, и за приватизатора?, попита главният прокурор. 2-3 години след това са изменени с анекси, в които изискванията или задълженията на приватизатора просто са смалени, отпаднали по отношение на работни места, на инвестиции и какво ли не, обясни още той.

  Цацаров коментира и една от най-скандалните сделки на приватизацията у нас продажбата на Каолин за жълти стотинки на разградския бос Иво Прокопиев по времето на кабинета на Иван Костов. От няколко дни

  P

  медиите на олигарха заеха

  защитна позиция по казуса

  P

  като се опитват да втълпят на обществото, че сделката не може да се разследва, тъй като по казуса вече се бил произнесъл Разградският окръжен съд. Медиите му обаче услужливо пропускат факта, че делото не е приключило с решение срещу Прокопиев поради технически проблем на иска, а не защото магистратите са приели, че сделката е изрядна. Същият факт беше отбелязан и от самия Цацаров.

  Съдебното решение по гражданско дело не изключва наказателната отговорност за неизгодна сделка, подчерта изрично главният прокурор. Цацаров допълни още, че законовите промени ще засегнат всички сделки, извършени при т.нар. приватизация, и ако се стигне до ремонт на конституцията, прокуратурата има готовност да провери всички контракти.

  Ако бъдат бъдат предприети съответни законови изменения в конституцията за приватизацията, няма да има разлика между Каолин и Булгартабак, всекиму своето, обясни още обвинител 1 в отговор на журналистически въпрос.
Страна Топ 100

Добавете безплатно своя сайт в българската класация Страна Топ 100 и му подсигурете допълнителен трафик и посещения.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното
Новини
Автомобили
Бизнес
Здраве
Клюки
Крими
Култура
Наблюдател
Презентации
Свят
Спорт
Страната
Технологии
Туризъм
RUS (новини за България на руски)
Вестници
24 часа
Дневник
Класа
Монитор
Сега
Стандарт
Струма
Труд

Първа страница | Архив на новините: | Презентации | Европа | Италия | Македония | Русия | Свят | Скандал | Интервю | Наблюдател
Автомобили | Заведения | Здраве | Имоти | Клюки | Крими | Култура | Спорт | Технологии | Туризъм

© 2007-2017 СТРАНА