Български Русский English
           |

Страна БГ

 • Решетников: Борисов прави всичко за добри отношения с Русия (Видео)
  В момента правителството на Бойко Борисов прави всичко по силите си, за да има добри отношения с Русия, без да нарушава ангажиментите на страната към ЕС и НАТО. Това обяви пред тв "Европа" бившият директор на Руския институт за стратегически изследвания и бивш генерал от съветското и руското разузнаване Леонид...
Първа страница arrow Класа
Klassa.bg Rss - България
 • Фирми с бонуси срещу ЕГН-то
  ирми заливат електронните пощи на свои потенциални клиенти и контрагенти с мейли. Магазини за дрехи, техника, банки и туроператори са подели акция преди 25 май с предложения за участие в томболи и отстъпки само и само да се съгласим да получаваме оферти и след влизането на новия регламент за защита на личните данни (GDPR). В противен случай фирмите ще трябва да спрат да ползват данните ни, да ги заличат цялостно или частично, както и преноса им.

  В момента тече кампания да се запазят данните на преминалите през физическите и онлайн каси на магазините.

  В търговска верига ни предлагат да се включим в томбола за телевизор с 4К качество на картината, за да може да ни пращат рекламни съобщения. Търговските вериги с карти за лоялни клиенти искат да ги презаверим отново преди утре, за да продължим да пазаруваме захар и тоалетна хартия с отстъпки. Намаление от 5 на сто в голям магазин за техника може да ползваме при следваща покупка, ако кажем да да ползват информацията, показа проверка на Монитор.

  Най-често в условията на компаниите е посочено, че при наше съгласие, предоставяме за ползване следните лични данни име, фамилия, адрес, мейл, телефон и ЕГН. Трябват им, за да ни агитират чрез различни канали, но не само търговците на стоки и услуги, но и техните партньори. Така веднъж дали разрешение дадена фирма да има достъп до изброената по-горе информация, ние се съгласяваме да ги ползват още банки, куриерски фирми и др.

  Оказва се, че данните ни могат да бъдат изпращани и в други страни в рамките и извън ЕС за целите на обработката, за които сте предоставили съгласие. Изпълняващите обработката на данните в рамките на ЕС се задължават да спазват регламента за личните данни, както и тези извън съюза.

  Колко дълго пазят данните ви, които съхраняват?

  Съгласно родните закони фирмите са задължени да съхраняват вашите документи за период от 10 години. След този период личните ви данни трябва да бъдат необратимо унищожени. Но можете и по-рано да се откажете да бъдат ползвани за маркетинг, ако уведомите ползвателя им.

  Какви са правата ви?

  Ако смятате, че личните данни, които притежават за вас, са неточни или непълни, имате възможност да поискате да видите тази информация, да я поправите или да я изтриете. При по-големите компания това става с формуляр за заявка за достъп до данни на физически лица. Бланката ще получите на пощата си, рядко може да я намерите налична на сайтовете на търговците. В случай че искате да подадете оплакване от начина, по който са обработили личните данни, трябва да се свържете с т.нар. отговорници, които трябва да разгледат жалбата и да вземат конкретни мерки. Ако и след това смятате, че вашите лични данни не са били обработени по законосъобразен начин, можете да се свържете с Комисия за защита на личните данни (КЗЛД) и да подадете жалба до тях.

  Новият регламент ще ограничи измамите с единния граждански номер в Имотния регистър, но и ограничават достъпа до публична информация, твърдят експерти пред Монитор. Измамите, при които престъпници с ЕГН-то ни стигат до имотната партида, вече ще бъдат трудно осъществими. Същевременно НПО-та критикуват новите правила, разписани в Закона за личните данни, които в момента са на обществено обсъждане. Изискванията ще доведат до затваряне на публични регистри. Тези публични бази данни са гаранция за сигурността на бизнеса, но и източник на информация (виж карето) Притесненията са заради написания чл. 25г от Проектозакона за изменение на Закона за личните данни. Той гласи буквално следното: "Публичен достъп до ЕГН се предоставя само ако закон изисква това. В тези случаи законът определя реда и условията с цел недопускането на неговата общодостъпност".

  На Агенцията по вписванията, както и на други публични регистри са дадени организационно-технически препоръки в становище на Комисията за защита на личните данни, коментира членът на КЗЛД Цанко Цолов.

  В новия Закон за защита на личните данни препоръките ще бъдат подробно разписани и задължителни. Системите ще трябва да имат допълнителни защити, което ще доведе до по-висока идентификация на лицата, които достъпват регистрите, твърди Цолов, което ще намали и злоупотребите. В частния сектор експерти мислят, че премахването на ЕГН-то за достъп до информация може да се случи много бързо и лесно. За да отговорят на изискванията на регулацията, администраторите може просто да премахват критерия ЕГН в търсенето и то да отпадне, твърди председателят на Асоциацията на сертифициранитеPексперти по разкриване на измами в България Владимир Икономов.

  P
 • Българската икономика остава сред найнеконкурентоспособните
  PБългарската икономика остава сред найнеконкурентоспособните,Pрасте, теглена от ЕС, продължава бавно да се възстановява, но без да блести. Това показваPежегоднатаPоценка на конкурентоспособността на българската икономика на Центъра за изследване на демокрацията и на Института за развитие на управлението, Швейцария.

  През 2018 г. България заема 48-мо място от 63 страни, което е подобрение съсPседем позиции спрямо 2015 г., но влошаване спрямо 2007 г.P

  P

  Дългосрочните фактори на конкурентоспособност на българската икономика остават устойчиво ниски, което прави вероятността за пробив в близките години много малка без съществена корекция в политиките на българските правителствени и бизнес лидери.

  Основните предизвикателства пред икономикатаPна България са:

  - Подобряване на ефективността на съдебната власт и публичната администрация;

  - Пренасочване на повече квалифицирана работна ръка от публичния към частния сектор;

  - Насочване на повече финансиране от ЕС към професионално образование;

  - Приоритизиране на развитието на националната система за иновации в законов, както и в бюджетен аспект;

  - Завишаване на прозрачността и европейската интеграция в българската енергийна система.

  Бизнесът продължава да оценява като сериозен проблем изтичането на мозъци. За четвърта поредна година данните за общата и младежката безработица бележат понижение, като важна причина остава напускането на страната от много млади хора. Това, в комбинация с ниското равнище на заплащане в сравнение с Европа, в повечето сектори продължава да се създават предпоставки за изтичане на квалифицирани кадри зад граница и увеличение на дела на скритата икономика в България.

  Тежестта от спазването на регулациите и липсата на одитна култура и добри счетоводни практики също са посочени от бизнеса като значителни пречки. Още веднъж се потвърждава нуждата от увеличаване на международния опит, адаптивността и гъвкавостта на българските фирми. Същевременно България се нарежда сред водещите места по инвестиции в телекомуникациите, комуникационни технологии и дигитални умения, което показва потенциала за развитие на таланти и високо обучени кадри, при наличие на необходимите политики, добро управление иPинфраструктура.

  Положително се оценяват размера на данък печалба, общият размер на корпоративните и лични данъци, размерът на правителствения дълг, възможността за бързо и безпроблемно регистриране на нови фирми и регулациите на пазара на труда.

  По статията работиха:PЕвгения Маринова, редакторPМагдалена Иванова


 • Честит 24 май, Народе възродени!
  PПразникът на буквите е специална дата за всички нас. И без значение къде се намира човек трябва да пази спомена от жизнерадостната атмосфера в този светъл майски ден.

  24 май е един от най-светлите български национални празници.
  На тази дата честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
  Той е празникът, който се чества от най-дълго време в близката ни история.
  Денят на Светите братя Кирил и Методий създателите на славянската азбука бил отбелязван като църковен празник (на 11 май) още преди XII век, но за първи път е честван като национален Ден на просветата през 1851 година.
  Празникът на буквите е специална дата за всички нас. И без значение къде се намира човек трябва да пази спомена от жизнерадостната атмосфера в този светъл майски ден.P
  P
  Кирил и МетодийP
  Кирил и Методий са родени в Солун (днешна Гърция). Методий - през 810г., а брат му Кирил - през 827г. В наши дни са запазени сведения само за по-важни събития в живота им. Двамата братя произлизат от многочислено семейство. Баща им,който се казвал Лъв, бил високопоставен военен управител, а майка им се казвала Мария.P
  Поради ранната кончина на Лъв, грижата за двамата братя поема чичо им Теоктисто висш държавник на Византийската империя. С годините двамата братя се образовали и изградили авторитет на уважавани и начетени личности. Кирил станал преподавател в Магнаурската школа, а Методий бил назначен за игумен в манастира Полихрон.
  P
  Около 855 година Константин-Кирил Философ създава най-старата българска азбука - глаголицата. Сказание за буквите на Черноризец Храбър свидетелства за това. С нея се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий. Двамата братя се заемат да популяризират християнството на славянски език във Великоморавия. Те превеждат от гръцки на старобългарски език най-необходимите богослужебни книги и така полагат основите на старобългарския литературен език.P
  P
  Кирил починал в Италия на 14 февруари 896 година и е погребан в базиликата Св.Климент в Рим. След смъртта на брат си Методий продължил да разпространява славянската писменост до последния си дъх на 6 април 885 година.P
  P
  В края на IX век двамата братя са канонизирани от църквата за светци.P
  P
  УченицитеP
  Делото на Кирил и Методий бива продължено от техните ученици Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава, които, идвайки в България, намират подкрепа за своето дело от българския цар Борис I. Така били създадени Охридската и Преславската книжовни школи. В резултат на просветната и книжовната дейност на учениците на Кирил и Методий, България станала основен център на славянската писменост.P
  P
  Глаголица и КирилицаP
  Думата "азбука" произлиза от имената на първите две букви от глаголицата - азъ и боукы. Английската дума за азбука "alphabet" пък се получава от имената на първите две букви от гръцката азбука - алфа и бета.P
  P
  Глаголицата е азбуката, която била създадена от двамата братя. Техните ученици създали по-лесни за изписване букви и тази азбука била наречена кирилица в чест на Кирил. Около 10 % от държавите на планетата днес пишат на кирилица. Глаголицата представлява система от графики. Тя се е състояла от 38 букви, предназначени да отразяват съвсем точно звуковите особености на старобългарския език.P
  P
  Кирилицата била създадена към края на IX век вероятно в Преславската книжовна школа. Тази азбука включвала 24 букви от гръцката азбука. Към тях били добавени още няколко букви, които отразявали спецификите на старобългарската реч. Кирилицата и глаголицата се ползвали едновременно в продължение на няколко века. На глаголица били писани църковните книги, а на кирилица - светските. Постепенно обаче новата азбука изместила глаголицата.P
  P
  Върви, народе възродени!P
  "Върви, народе възродени" е химнът на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.P
  Историята на създаването на химна е доста любопитна. Автор на текста е поетът Стоян Михайловски, който написал стихотворението през 1892г. Първоначалният текст бил озаглавен Химн на Св.св. Кирилъ и Методи и включва 14 куплета, от които ние днес изпълняваме най-често първите шест. През 1901 г. композиторът Панайот Пипков открил стихотворението в учебника на свой ученик. Изключително вдъхновен, той написал музиката към него само за около четвърт час.P
  Стихотворението "Върви, народе възродени" е преведено на 21 езика.P
  P
  24 май е празник, какъвто нямат другите народи по света - празник на писмеността, просветата, културата. Празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата.
  P
  Честит празник, Народе възродени!


 • Когато България беше (и) военен придатък на СССР
  PКомунистическа България в продължение на почти половин век остава единственият напълно лоялен балкански съюзник на Москва и наPВаршавския договор. Живков и предшествениците му водят политика на съвършена вярност, която превръща НРБ в ядрен заложник на Москва и в участник в окупацията на Чехословакия. Това са само част от основните изводи в обширната монография Балканският щит на социализма" на професор Арутюн Улунян от Института по история при Руската академия на науките, която е посветена на мястото на балканските комунистически диктатури във военните планове на Кремъл през втората половина на миналия век.

  България - от аутсайдър до ключов играч

  Анализите от разсекретените досега архиви на ЦРУ и на други западни центрове твърдят, че от гледна точка на военните стратези България и Албания са били най-незначителните и незаслужаващи внимание съветски сателити през 50-те години на миналия век. Тези възгледи се променят коренно в края на десетилетието, когато Хрушчов се съгласява да изтегли Съветската армия от окупираната през Втората световна война Румъния, пише проф. Улунян. Както е известно, наследникът на Сталин не успява да върне в съветската орбита Титова Югославия и съюзилата се с маоистки Китай Албания. А шефът на Румънската компартия Георге Георгиу-Деж постепенно налага запазването на националния суверенитет като основен принцип в отношенията си със СССР и с Варшавския договор. Нещо повече, Деж прави демонстративни стъпки към сближаване с Тито, заклеймен още от Сталин като предател на социализма. Макар Румъния формално да остава членка на Варшавския договор, съвместните военни начинания със съветската и останалите братски армии са сведени до минимум. При всяко преминаване на части от тези армии за участие в учения в СССР или в НРБ се изисква специално разрешение на Букурещ. Румъния категорично отказва да участва вPсмазването на Пражката пролет в Чехословакия през 1968 г.PНиколаеP Чаушеску, който наследява Георге-Георгиу Деж, остро критикува Кремъл заради чехословашката авантюра, участие в която взема и трихиляден окупационен корпус от НРБ.

  Когато чехите и словаците изгулиха свободата си - и с българска помощ

  Когато чехите и словаците изгулиха свободата си - и с българска помощ

  Лиценз за "Калашников", но и ядрена заплаха

  Априлският пленум на румънската компартия от 1964 г. дава ясен знак за дистанцирането на Румъния от Москва по проблемите на военната и икономическата политика на съветския лагер", обяснява и шефът на Държавна агенция Архиви Михаил Груев. Така НРБ на практика се оказва географски изолирана от Варшавския договор, което пък дава възможност на Живков и обкръжението му да укрепят властта си в смутните времена на Хрушчов и ранния Брежнев. В този и в по-късните периоди София продължава да демонстрира пълна вярност и непоколебима лоялност към Москва, като в отплата получава крайно нужните кредити и безвъзмездна помощ. Ролята на НРБ като единствен сигурен съюзник на южния фланг на Варшавския договор носи на страната много предимства, включително и придобитите 250 лиценза за производство на съветско оръжие и боеприпаси в български заводи. Но в същото време нарастват и заплахите за сигурността на страната, смята проф. Улунян.

  Заради СССР САЩ и НАТО взимат България на мушка

  Михаил Груев посочва, че като съветски сателит по онова България постоянно е билаP първостепенна цел в плановете на САЩ и НАТО за нанасяне на военни удари в случай на широкомащабна съветска агресия срещу Запада. Груев цитира изследване на историка Марк Креймър от Харвардския университет, според когото през 1950-1951 г. Сталин обмисля военна интервенция срещу Югославия от териториите България, Румъния, Албания и Унгария. Войната в Корея обаче възпрепятства този замисъл. Съдейки по наскоро разкрити документи на ЦРУ, ядрен конфликт между двата лагера става много вероятен още в началото на 50-те години. До 1957 г. 80 % от разузнавателната информация за НРБ е била свързана с метеорологични прогнози. А това е явен признак за планове, свързани с военновъздушни операции друго обяснение за метеорологичните справки просто няма, посочва Груев. Въпреки, че официално на територията на НРБ няма съветски военни бази, в информациите на западните разузнавателни централи се посочва, че в страната постоянно присъстват около 2000 съветски военнослужещи и около 1000 сътрудници на съветските тайни служби, пише в своето изследване за Балканския щит на социализма проф. Улунян.

  Звучи стряскащо: ядрени оръжия на българска територия

  В навечерието наКарибската криза през есента на 1962 г., след като САЩ разкриват съветските ядрени ракети в Куба, съветското военно присъствие в България бързо прераства в заплаха за страната.

  Такива съветски ракети бяха разположени в Куба през 1962

  Такива съветски ракети бяха разположени в Куба през 1962

  През лятото на 1962 г. край Карлово и Ямбол са били разгърнати още две ракетни бригади, в близост до курорта Боровец се е намирал склад за ядрените заряди за ракетите. Съветската страна е изисквала съблюдаването на най-строга тайна по въпросите за разполагането на ракети земя-земя на българска територия, посочва проф. Улунян. Ученият допълва, че персоналът на насочените срещу цели в Гърция и Турция ракети е бил директно подчинен на върховното командване на Варшавския договор в Москва. Но тази тайна очевидно не е била опазена, както установяват агенти на българската ДС, проникнали в гръцкото посолство в София. В касата на посланика те откриват точна и детайлна информация за разположението за цялата ракетна и противовъздушна отбрана на НРБ. По въпроса за съветските ракетни бази в България българските държавни архиви все още не разполагат с документи, особено за периода, през който тези бази са били закрити, а ядреното оръжие е било изтеглено от страната. През 80-те години Гърция навярно е имала информация, че това вече се е случило, защото премиерът Папандреу подкрепя призива на Живков за създаването на безядрена зона на Балканите, коментира Михаил Груев данните на проф. Улунян.

  12% за военни цели - една от причините за бедността в НРБ

  Друг интересен факт от периода на Карибската криза, когато светът е изправен на ръба на ядрен апокалипсис, са данните за непрекъснатото нарастване на средствата, които НРБ е принудена да отделя за отбрана и военно участие във Варшавския договор. Проф. Улунян цитира жалбите на Т. Живков до съветското ръководство за тежкото икономическо положение на страната, която едва свързва двата края, след като се налага да отделя 12% от националния си доход за превъоръжаване. (За сравнение, разходите за отбрана на България като членка на НАТО през миналата година бяха 1,53% от брутния вътрешен продукт на страната.) По силата на поетите от НРБ финансови ангажименти към Варшавския договор, до края на съществуването му българските данъкоплатци саP принудени да покриват 6%P от военните и логистичните разходи на организацията. Въпреки, че СССР прави няколко дарения със сравнително нови танкове и самолети, армията на НРБ остава като цяло въоръжена с преобладаващо стара военна техника, пише в изследването за Балканския щит на социализма". Проф. Улунян илюстрира този факт със състоянието на т.нар. отбранителна линия Крали Марко по границата с Турция. По протежение на тази линия с дължина 150 км и площ от 1100 кв. кмP са били създадени 171 бункера, състоящи се от вкопани в земята оръдейни кули на танкове Т-34 и на германските им аналози от Втората световна война Панцер-4. С това допотопно въоръжение Крали Марко е трябвало да издържи 5-7 дена на натиска на модерно въоръжените армии на НАТО до пристигането на подкрепления от СССР. • Радев към Путин: Да направим стратегически преглед на двустранните отношения
  PВъзстановяването наPполитическия диалог на най-високо ниво и успешно сътрудничество във всички области от взаимен интересPса главнитеPцелиPна визитата на президента Румен Радев в Русия. Това заяви българският държавен глава по време на срещата си с руския президент Владимр Путин в резиденцията Бочаров ручей в руския курорт, предава БНР.

  Румен Радев посочи, че очаква да се направи стратегически преглед вPбългаро-руските двустранни отношения.

  Разговорите на двустранно ниво с България ще продължат и с премиера Бойко Борисов, обяви руският президент Владимир Путин по време на днешната си среща в Сочи. Двамата обсъждат развитието на двустранните отношения в редица сфери.P

  P

  В началото на срещата руският президент приветстваPРуменPРадев с добре дошъл и подчерта, че отбелязването на 140 години от Освобождението на България в резултат на Руско-турската освободителна война е една от най-важните дати в общата история на двете държави.

  "С това двустранните ни отношения не се ограничават. Има много неща, които ни свързват. На 24 май ние ще отбележим Деня на славянската писменост. През есента в България ще има дни на културата в Русия. Засега няма да засягам икономически въпроси. Ще отбележа само, че миналата година видяхме ръст на двустранната търговия, това ни зарадва, но имаме повече възможности от това, което сме постигнали. След няколко дни ще приемем премиера на България и с него ще продължим диалога", заяви руският президент.P

  От своя страна Румен Радев поздрави Путин с преизбирането му за президент за четвъртиPпътPи му пожела успешен мандат. Българският президент подчерта, че целта на визитата му еP възстановяване на политическия диалог на най-високо ниво след дългогодишно прекъсване и успешно сътрудничество във всички области от взаимен интерес.

  "Аз чакам днес наистина да направим един стратегически преглед на нашите двустранни отношения, за да констатираме не само силните традиции и огромният потенциал, който имаме, но и да създадем необходимостта от реални действия. Имаме много интереси взаимни и в областта на търговията, и на икономиката, на енергетиката, както казахме, на образованието и културата. Затова ще се радвам днес на един откровен и задълбочен диалог, който да даде основа и положителен импулс на нашите правителства да работят в тази насока",Pзаяви Радев.

  По-рано агенция ТАСС съобщи, че българското министерство на енергетиката трябва да представи до края на юни на руската страна различни варианти за използване на произведеното руско оборудване за АЕЦ "Белене", включително за рестартиране на проекта.PВ съобщението, цитирано от БТА, се уточнява, че това е посочено в документи, които ще се обсъждат по време на днешната среща между президентите на България и Русия в Сочи.

  По статията работи:PЕвгения МариноваСтрана Топ 100

Добавете безплатно своя сайт в българската класация Страна Топ 100 и му подсигурете допълнителен трафик и посещения.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното
Новини
Автомобили
Бизнес
Здраве
Клюки
Крими
Култура
Наблюдател
Презентации
Свят
Спорт
Страната
Технологии
Туризъм
RUS (новини за България на руски)
Вестници
24 часа
Дневник
Класа
Монитор
Сега
Стандарт
Струма
Труд

Първа страница | Архив на новините: | Презентации | Европа | Италия | Македония | Русия | Свят | Скандал | Интервю | Наблюдател
Автомобили | Заведения | Здраве | Имоти | Клюки | Крими | Култура | Спорт | Технологии | Туризъм

© 2007-2017 СТРАНА