Български Русский English
           |

Страна БГ

Първа страница arrow Класа
Klassa.bg Rss - България
 • Полицаите получават 17,4 милиона лева заради неосигурени униформи
  PПравителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2017 г., съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет след днешното заседание на "Дондуков" 1.

  Средствата в размер на 17 474 000 лв. са за изплащане на левовата равностойност на неосигурено униформено облекло на държавните служители по Закона за Министерството на вътрешните работи, които са имали право на униформено облекло за 2011 г., 2012 г., 2013 г., 2014 г. или 2015 г. и за които такова не е осигурено.
  Кросс.

 • ГЕРБ оттеглят спорните промени в ЗСВ
  PГЕРБ оттеглят предвидените промени в Закона на съдебната власт (ЗСВ) за финансирането на неправителствените организации.

  "Ние сме за прозрачност в начина на финансиране", обяви на брифинг Цветан Цветанов, цитиран от news.bg. Цветанов коментира и случващото се около фондацията "Америка за България".

  По думите му в годините фондацията е дала над 170 милиона долара. Именно тази фондация е била силно атакувана, а давала много средства за култура и образование. "Да спрем с тези спекулации", призова заместник-председателят на ГЕРБ. Припомняме, именно тези текстове разбуниха духовете в съдебната власт и начина на финансирането на магистратските организации.

  Цветанов увери, че с текстовете не е правен опит за сплашване на магистратските среди. Цветанов разговарял с премиера по темата и е съгласен да се намери решение. Партията е за това да има прозрачност как се финансират съсловните организации. Цветанов заключи, че било важно да има конструктивност и успокои, че няма да се допусне външна намеса в държавните ни дела.
  Кросс.

 • Български ученици ще се обучават в наблюдение на Земята
  P

  Лятно училище по проект Обучение за наблюдение на Земята в българските средни училища (EEOBSS) ще се проведе в периода 8-12 септември 2017, съобщават от Българската академия на науките (БАН).

  Ученици от 10-ти до 12-ти клас от цялата страна ще бъдат обучени как да прилагат съвременните геоинформационни технологии за анализ и оценка на спътникови изображения на Земята.

  Участниците ще имат възможност да се запознаят с теоретичните основи на наблюдението на Земята от Космоса; технологиите GNSS, GPS и Galileo; методите за предварителна обработка и класификация на спътникови изображения, както иPприложението на методите и данните от наблюдението на ЗемятаPпри изследване на климатичните промени и екосистемните услуги. Всички участници ще получат сертификати, коитоPса атестат за извънкласни дейности при кандидатстване в наши и чужди университети.

  Учениците, които желаят да участват в обучението, трябва да подадат мотивационно писмо в свободен текст (на български и английски език), придружено от Препоръка от класния ръководител.

  Проектът EEOBSS Pсе изпълнява от секция "Дистанционни изследвания и ГИС" към Института за космически изследвания и технологии БАН. Той стартира през 2016 г. и е насочен към българското средно училище и образованието по природни науки. Основната му цел е разработване, тестванеPи популяризиране на курс от обучителни материали по наблюдение на Земята от Космоса за българското средно училище. Финансирането е осигурено от първата тръжна процедура по програмата PECS на Европейската космическа агенция (ЕКА) за България.

  Българският опит по проекта и други европейски практики в образователни проекти ще бъдат представени по време на уъркшоп на 13 септември в сградата на община Благоевград. Основните цели на събитието са иницииране на нови идеи и създаване на мрежа за сътрудничество, както и адресиране на специфични нужди в образованието по природни науки и мястото на обучението по наблюдение на Земята от Космоса в българското средно училище. • Приеха промените в Кодекса на труда в защита на работниците с неизплатени заплати
  PДепутатите приеха промени в Кодекса на труда, предоставящи допълнителна защита на работниците в случаите на неизплатени заплати, предаде Фокус".

  Законопроектът е внесен от всички парламентарни групи. За" промените на първо четене гласуваха 138 народни представители, против" - 0 , въздържали се" - 1, с което те бяха приети. С предвидените в Кодекса за труда изменения се засилват правомощията на Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда", като се предоставят правомощия да се извършват проверки по повод изплащането на трудови възнаграждения и обезщетения след прекратяване на трудови правоотношения.

  Съгласно промените работодателите, които дължат възнаграждение и обезщетение на работниците си няма да могат да участват в процедури по обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители. По време на дебатите по законопроекта депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова заяви, че пакетът от промените в Кодекса на труда заслужават адмирации и трябва да бъдат подкрепени. Според нея това е първата крачка към решаването на този важен проблем. По думите решенията по казуса трябва да са консенсусни.

  В рамките на дебата народният представител от БСП Георги Гьоков заяви, че парламентарната му група ще подкрепи тези предложения, защото са добри и са настоявали за тях. Според него промените в Кодекса на труда обаче не решават проблема с неизплатени заплати докрай. По думите му промените не прекратяват практиката при натрупани задължения към работниците фирмите да се прехвърлят.

 • Приеха промените в Закона за Българската банка за развитие
  PПарламентът прие промени в Закона за Българската банка за развитие (ББР), подобряващи прилагането на политиките за малките и средни предприятия, предаде Фокус". "За" промените на първо четене гласуваха 163 народни представители, против" - 0, въздържали се" - 0 , с което той бе приет.

  По предложение на председателя на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова промените бяха гласувани и приети на второ четене. Законопроектът предвижда министърът на икономиката да бъде определен за орган, упражняващ правата на държавата в капитала на ББР.

  Според вносителите от Министерски съвет по този начин ще се подобри координацията и ефективността по дефиниране и прилагане на държавните политики в подкрепа на малките и средните предприятия и повишаване конкурентоспособността на българската икономика като цяло.
  Кросс.


Страна Топ 100

Добавете безплатно своя сайт в българската класация Страна Топ 100 и му подсигурете допълнителен трафик и посещения.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното
Новини
Автомобили
Бизнес
Здраве
Клюки
Крими
Култура
Наблюдател
Презентации
Свят
Спорт
Страната
Технологии
Туризъм
RUS (новини за България на руски)
Вестници
24 часа
Дневник
Класа
Монитор
Новинар
Сега
Стандарт
Струма
Труд

Първа страница | Архив на новините: | Презентации | Европа | Италия | Македония | Русия | Свят | Скандал | Интервю | Наблюдател
Автомобили | Заведения | Здраве | Имоти | Клюки | Крими | Култура | Спорт | Технологии | Туризъм

© 2007-2017 СТРАНА