Български Русский English
           |

Страна БГ

 • Решетников: Борисов прави всичко за добри отношения с Русия (Видео)
  В момента правителството на Бойко Борисов прави всичко по силите си, за да има добри отношения с Русия, без да нарушава ангажиментите на страната към ЕС и НАТО. Това обяви пред тв "Европа" бившият директор на Руския институт за стратегически изследвания и бивш генерал от съветското и руското разузнаване Леонид...
Първа страница arrow Класа
Klassa.bg Rss - България
 • НОИ: Новата формула за изчисляване на пенсиите ще е негативна за 30% от хората
  PПредварителните данни на Националния осигурителен институт (НОИ) сочат неутрален ефект от отпадането на дохода за периода 1997-1999 г. при изчисляване на индивидуалния коефициент за отпуснатите след 2018Pг. пенсии.

  Във връзка с промяната в пенсионното законодателство от началото на 2019 г. Националният осигурителен институт подготвя последваща оценка на ефектите от влезлите в сила разпоредби на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г. с фокус върху ефекта от отпадането на дохода за 1997-1999 г. при изчисляване на индивидуалния коефициент (ИК) на лицата с пенсии, които ще бъдат отпуснати след 31 декември 2018 г.

  Според новата формула пенсиите ще се изчисляват само върху доходите, върху които са внасяни осигуровки след 1 януари 2000 г. Според експерти промените ще ощетят 37% от населението.

  Предварителните резултати относно влиянието на промяната върху размера на индивидуалния коефициент се извършва въз основа на данни за 67 881 осигурени лица, на които от института са изпратени уведомителни писма през 2018 г., че им предстои да навършат изискуемите години за пенсия през следващата година, съобщават от НОИ.

  Изключването на доходите за 1997, 1998 и 1999 г. и налагането на ограничение върху крайната стойност на индивидуалния коефициент води до увеличение в размера на индивидуалния коефициент за 56,8% от обхванатите лица, без промяна остават размерите на индивидуалния коефициент на 11,9%, а при 31,3% се получава намаление в индивидуалния коефициент. Очаква се в бъдеще делът на негативно засегнатите да продължи да намалява.

  Предварителният анализ на данните сочи, че общият ефект от прилагането на промените е увеличение с 0,3% на средния индивидуалния коефициент на лицата от разглежданата съвкупност, което показва, че от гледна точка на системата, ефектът е неутрален. Средното увеличение на индивидуалния коефициент е 4,3% за съвкупността на лицата с увеличение и запазване на размера, а средното намаление на лицата, за които беше изчислен по-нисък индивидуалния коефициент, е 8,3%.

  От гледна точка на бюджета на държавното обществено осигуряване очакванията саPпромяната да доведе до намаление на разходите за пенсии с 9,1 млн. лв. за 2019 г., което е само 0,09% от общия разход за пенсии, заложен в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за настоящата година.

  Към този момент намаление на размера на ИК се наблюдава предимно при лица, които в периода 1997-1998 г. са се осигурявали за по-малък брой месеци на високи доходи.

  По статията работиха:PЕвгения Маринова, редакторPМагдалена Иванова


 • Радев със съвет за нова икономика
  PНова икономическа стратегия на България се готви да прави президентът Румен Радев. Това е основният извод, който се налага от състава на Стратегическия съвет към държавния глава, създаден днес от Радев. Според президентския указ съветът е консултативен орган, работещ на обществени начала и има за цел изготвянето на документи със стратегическо значение, позиции, становища, анализи и др. Председател на съвета е Иво Христов, началник на кабинета на Румен Радев. От състава на новото звено става ясно, че то ще се фокусира върху позицията на България в европейската икономика, привличането на младите и създаването на условия, в които те да имат стимул за кариера у нас.

  На сайта на президентството са качени и биографиите на членовете на съвета като за всеки от тях е посочено и какво е кредото му.

  Ето членовете на Стратегическия съвет към президента Румен Радев:

  ИВО ХРИСТОВ, председател на Стратегическия съвет

  Иво Христов е началник на кабинета на държавния глава. Роден на 8 октомври 1970 г. в Истанбул. Завършва средното си образование в Ath™n™e Royale в Брюксел през 1988 г., а висшето си юридическо образование в Софийски университет "Св. Климент Охридски".
  Преводач на множество романи на Ромен Гари, Маргьорит Дюрас, Андре Жид, Филип Джиан, Тонино Бенакиста.
  Работил е като журналист в RFI-България, НТВ, БНТ и сп. Europe Magazine, издавано в Париж (2000-2001 г.).
  Автор на политическата биография на Франсоа Митеран, издадена на български език през 2000 г.
  Автор на блога leroisalomon.blog.bg
  Публикувал е в списание L'Europeo, вестник Сега и списание Тема, кореспондент на сайта Courrier des Balkans за България.
  Създател на сдружение Солидарна България.
  Редактор и коментатор в списанието за политически анализи A-specto (2014-2016).
  Публикувал е статии посветени на киното, литературата и фотографията. Автор на две фотографски изложби.
  Владее френски, английски, руски и испански език.
  Кредо:PУспехът е на острието на шпагата. (Шарл де Гол)

  НЕВИН ФЕТИ - Заместник-председател на Стратегическия съвет

  Невин Фети е съветник на президента румен Радев по правни въпроси. Родена е на 2 април 1977 г. в гр. Варна, където завършваP езикова гимназия с изучаване на френски език. През 2001 г. придобива магистърска степен по право от Софийския университет Св. Климент Охридски, от 2005 г. има магистърска степен по защита на националната сигурност от Академията на Министерството на вътрешните работи. Защитава дисертационен труд и придобива образователно-научна степен доктор по въпросите на сключването и изпълнението на договори с достъп до класифицирана информация.
  През 2002 г. е съдебен кандидат в Софийския градски съд. Била е адвокат в Софийската адвокатска колегия /2002-2003/, работила е в Държавната комисия по сигурност на информацията /2003-2004/, заемала е последователно длъжностите асистент, старши асистент и главен асистент в Академията на Министерството на вътрешните работи /2004-2012/. В периода 2007-2011 е секретар на Президента на Република България по юридически въпроси. Хоноруван преподавател по дисциплината Гражданско право - обща част в Юридическия факултет на Софийския университет Св. Климент Охридски. Дългогодишен преподавател в Националния институт на правосъдието по въпросите на защитата на класифицираната информация. Автор е на множество статии.
  Владее турски, френски, руски и английски език.

  Кредо:P"Законът, който живее вътре в нас, се нарича съвест." (Кант)

  Членове на Стратегическия съвет:

  АЛЕКСАНДЪР МАРИНОВ, социолог
  Роден е на 12 май 1957 г. в София. През 1982 г. завършва социология в Софийския университет Св. Климент Охридски. През 1987 г. защитава дисертационен труд за ролевите конфликти на личностно равнище и придобива образователна и научна степен доктор по научна специалност Социология.
  Започва трудовата си дейност през 1983 г. в Софийския университет Св. Климент Охридски. От 1991 до 1997 г. е народен представител в 36-то и 37-то Народно събрание.
  От 2005 г. е доцент, а от 2016 г. професор в катедра Публична администрация на Философския факултет на Софийския университет Св. Климент Охридски, от 2009 г. доцент, от 2017 г. професор в катедра Политически науки на Пловдивския университет П. Хилендарски. От 2008 до 2014 г. е член на Постоянната комисия по социални и правни науки и национална сигурност към Агенцията за акредитация.
  Автор на четири авторски монографии, 4 колективни монографии и над 70 студии и статии. Член на редакционни съвети на четири научни периодични издания.
  Научен ръководител на шест успешно защитили докторанти и над 70 дипломанти.
  От 2002 г. и досега развива активна журналистическа и публицистична дейност в електронни и печатни медии.
  Владее руски, английски и френски език.
  Майстор на спорта по хокей на лед, състезател на хокейните клубове на Левски (1972-1978 г.),P и Академик (1979-1983 г.) и на националния отбор на България (1976-1980 г.).

  Кредо:PКрасивите думи не са истински, истинските думи не са красиви. (Конфуций)

  P
  АТАНАС ПЕКАНОВ, икономист
  Икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, Австрия, и лектор във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien). Преди това е работил в Европейската Централна Банка във Франкфурт, Германия. Завършил е бакалавърска степен по икономика във Виенския университет по икономика и бизнес и магистратура по икономическа политика в University College London. В момента докторант по икономика във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien) с фокус върху темите парична и фискална политика. Член е на Съвета за икономическо и социално развитие към Президента на Република България. Два пъти избран за стипендиант на Българската Народна Банка (2015, 2019). През 2018 също избран за стипендиант на Австрийската икономическа асоциация. Член на Инициативата за млади изследователи на Института за Ново икономическо мислене (Institute for New Economic Thinking).

  Кредо:PТестът за нашия прогрес не е в това дали прибавяме повече към богатството на тези, които имат много, а в това дали осигуряваме достатъчно за тези, които имат твърде малко. (Франклин Делано Рузвелт)


  ВЛАДИМИР ШЕЙТАНОВ, юрист и дипломат
  Дипломат от кариерата, специализирал в Харвардския институт по международно развитие, Вашингтонския институт по международно право, Световната търговска организация Женева, работил с УНКТАД, ИКАО, Комитета за космоса на ООН; единствения чуждестранен адвокат пред Народния съд на полк. Муамар Кадафи, допуснат до защита на 5-те български медицински сестри в Либия по СПИН процеса в Либия през 2000-2002.

  Кредо:PТеритория на духа.

  P
  ГЕРГАНА ПИРОЗОВА, театровед и театрален критик
  Двигател на каузите за съхраняването на българските театри и опазването на Борисовата градина.

  Кредо:PВсяка унищожена културна институция е загубена битка за бъдещето на България!

  P

  P

  P

  ЕЛЕНКО БОЖКОВ, енергиен експерт
  Роден е на 3P юли 1953 г. в гр. Кюстендил. Завършва Техническия Университет в София със специалност Електроинженер Автоматизация на енергийните системиP през 1977 г.
  В периода 1977-1980 г. работи като инженер наладчик в Пусково Наладъчно Управление към ДСО Монтажи, а от 1981P до 1989 г. е научен сътрудник и ръководител на секция в НИТИ Техенерго
  В периода 1990 1991 г. е народен представител в 7-ото ВНС и заместник председател на Комисията по енергетика.
  От 1993 до 1996 г. е член на Съвета на Директорите на НЕК, а в периода 1995 1997 г. е Главен секретар на Министерство на енергетиката.
  В периода 2002 - 2003 г. е Изпълнителен Директор на Енергопроект, а от 2003 до 2006 г. е ръководител на проект Рехабилитация на блокове 1-4 в ТЕЦ Марица- Изток 3 към Енергоремонт Гълъбово.
  Член е на Надзорния Съвет на Енел Марица Изток 3P за периода 2006 2010 г.
  От 2001 2013 г. и от 2015 г. досега е управител на Пирин Ват ООД. В периода 2013 2014 е член на ДКЕВР.
  Женен и имаP син и дъщеря и внуци.

  Кредо:PС енергия, идеи и опит за Родината!

  P
  ЖАСМИНА МИРЧЕВА, лекар
  Доктор на науките на БАН, гост - изследовател и преподавател във Франция и Германия. Два пъти директор на Агенцията за лекарства, извършила съществени реформи за преструктуриране на фармацевтичния сектор у нас. Има 7-годишен опит като Директор за Източна Европа към Европейското представителство на производителите на безрецептурни лекарства в Брюксел. Работила е за Световна банка като експерт по лекарствена политика. Била е съветник към българския Икономически и социален съвет. Номинирана е 3 пъти за шеф на кабинета в здравното и социално министерства.P Носител е на диплом за европейски политики от Националното училище по администрация на Франция. Владее свободно френски, немски, английски и руски езици.

  Кредо:PДа правя добро навсякъде,P по всяко време и на всеки, на когото мога, докато мога... (по Джон Уесли)

  ЖИВКО ГЕОРГИЕВ, социолог
  Роден и на 25 февруари 1955 г. Магистър по социология, преподавател в бакалавърски и магистърски програми на специалностите "Социология" и "Политология" в СУ "Климент Охридски" в направленията "Методология на емпиричните социологически изследвания", "Маркетингови изследвания", "Политически и социален маркетинг".
  От 1992 г. до 2001 г. е изследователски директор на ББСС Галъп Интернешънъл, а от 2001 г. собственик и управител на Джи Кънсалтинг - компания, специализирана в изследователска и консултантска дейност.
  С богат професионален опит в ръководството и реализизацията на изследователски проекти за множество компании, Световната банка, UNDP, USAID, министерства, държавни агенции, общини, неправителствени организации, политически партии.
  През различни периоди е бил председател или член на управителния съвет на неправителствени организации като Фондация "Развитие на гражданското общество",P Институт за социална интеграция, Граждански институт, Институт "Иван Хаджийски" и др.

  Кредо:P"Песимизъм на разума, оптимизъм на волята. (Антонио Грамши).

  P
  КАЛОЯН МЕТОДИЕВ, политолог
  Роден е на 24 април 1976 година в София. Завършва 133P СОУ Ал. Пушкин с хуманитарен профил и руски език (1994).P През 2001 се дипломира като магистър по политически науки със специализация Външна политика и национална сигурност в СУ Св. Климент Охридски. Доктор по политически науки от СУ (2011). Преподавал е различни политически дисциплини в СУ Св. Климент Охридски и ЮЗУ Неофит Рилски. Негови научни публикации са издавани на английски, сръбски, хърватски и албански език. Автор е на две монографии Поколения и възраст в политиката. Българският преход и Западните Балкани и България (политика, дипломация, сигурност). От 2015 година е политолог и главен анализатор на Института за стратегии и анализи (ИСА). Владее английски, руски, сръбски и хърватски език.

  Кредо:P"Действам!"

  ПЕТЪР ВОДЕНСКИ, дипломат
  Роден е в София на 15 януари 1951 година. Завършил е Английската гимназия в София (1970), а след военната си служба (1970-1972) завършва МГИМО (1977).
  Работил в МВнР (1978-2015), във всички кариерни дипломатически рангове от аташе до посланик, бил е началник на политическия кабинет на министъра при Станислав Даскалов (1993-1994) и при Соломон Паси (2004-2005), както и директор на различни дирекции в Министерството.
  Извънреден и пълномощен посланик на Република БългарияP в Република Кипър (2005-2009), в Република Молдова (1995-2001), в Република Турция (1991-92), Генерален консул на Република България в Истанбул (1990).
  Удостоен със златен почетен знак на Министерството на външните работи (2005 и 2013) и златен почетен знак За вярна служба под знамената (2001) на Министерството на отбраната.
  Автор на книгата А иначе дипломацията е сериозен занаят (2013).
  Владее английски, турски, руски и френски.
  Женен, с три деца.

  Кредо:PДипломацията - дори да е в някои случаи недотам добра - е за предпочитане пред "добрата война.

  РУМЕН ГЪЛЪБИНОВ, финансист
  Роден е през 1966 г. в град Бургас. Завършва УНСС като магистър по Икономика. Има следдипломни квалификации от Университета на Джорджтаун, Вашингтон, САЩ (Банков рисков мениджмънт), Университет Сeйнт Джон, Колеж по застрахователен и рисков мениджмънт, Ню Йорк, Университета Екситър, Великобритания (Банки и финанси).
  Специализирал е банков и застрахователен мениджмънт в Германия и Англия.
  Председател на Агенцията за застрахователен надзор, след което е зам.-председател на Комисията по финансов надзор.
  Работил е в управителните съвети на международни финансови компании от Холандия, Австрия и САЩ.
  Автор е на три книги и поредица от статии в националнатаP и международна преса в областта на банките, застраховането и финансите.
  Владее английски език и руски език.

  Кредо:PДемографията в България е основен фактор за икономиката.

  Pstandartnews.com

 • Министър Кралев: Благодарение на домакинствата от най-висок ранг България се споменава с добро пред целия свят
  PМинистърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в откриването на международния конгрес на ски учителите "ИНТЕРСКИ КОНГРЕС 2019". В събитето участваха още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на туризма Николина Ангелкова, председателят на организациионния комитет на конгреса Цветелина Бориславова, кметът на Смолян Николай Мелемов, кметът на Чепеларе Славка Чакърова и областният управител на Смолян Недялко Славов. Конгресът бе официално открит от президента на "ИНТЕРСКИ" Ерих Мелмер.

  "През тази година България беше в центъра на зимните спортове с домакинството на Световната купа в алпийските ски и Световното първенство по шорттрек. Сега Пампорово приема Световния конгрес на ски инструкторите "Интерски", който беше спечелен преди 4 години в сериозната конкуренция на Сочи и Леви. Изборът за следващия домакин ще пък бъде проведен тук, като конкуренти са Кицбюел и Леви. Самият факт какви курорти и какви държави кандидатстват да проведат този конгрес е показателен за огромния интерес, който има към него от целия свят", заяви Кралев пред БНТ.

  В конгреса участват 1100 ски инструктури от 35 държави. В програмата му са включени над 120 уъркшопа и 70 семинара, в които най-добрите инструктори ще споделят последните постижения на ски индустрията и на различните техники на обучение на състезатели и аматьори.

  "Световният елит на инструкторите и треньорите е тук. Ако България иска да заеме трайно място на световната карта като зимна туристическа дестинация, е важно да се провеждат колкото се може повече събития от този ранг. Трябва да използваме този конгрес по възможно най-добрия начин за промотиране на държавата ни", допълни министърът и поздрави ръководството на Пампорово за организацията на събитието.

  Кралев подчерта, че през последните години е направена сериозна реформа в програмата за финансиране на домакинствата на големи състезания.

  "Преди 10-ина години при същите бюджети - между 5 и 10 милиона лева годишно, България приемаше по 37-38 състезания, които обаче не бяха от толкова висок ранг. За тази година имаме 17, а за миналата година - 20 събития на наистина много високо ниво. Подпомагат се федерациите, които носят международни успехи и работят с много деца. Домакинствата в зимните спортове например носят пряка икономическа полза, тъй като туристите ходят там, където се състезават големите звезди. Затова работим усилено за популяризирането на България като дестинация за зимен туризъм", каза Кралев.

  Той допълни, че рекламата, която държавата ни получава от домакинства на събития от най-висок ранг е огромна, тъй като те имат многомилионна телевизионна аудитория.

  "Това носи само позитиви за България, защото страната ни се споменава с добро пред целия свят. Няма друг отрасъл или част от българския обществен и икономически живот, в който за България да се говори само със суперлативи в международните новини. Организацията на домакинства, като това в Пампорово, е много важна част от кампанията за изграждане и утвърждаване доброто име на страната ни", заяви Красен Кралев.

  Министърът изнесе и данни за увеличаване на занимаващите се с отделните спортове след приемането на големи първенства.

  "Нашата администрация установи пропуск в пирамидата за изграждането на спорта. Елитният спорт беше приличен, но отдолу нямаше деца и добре организирани школи. За това страдахме дълги години. Мисля, че през последните години поставихме началото на възстановяването на спортната пирамида. В художествената гимнастика през 2014 имаше около 3700 занимаващи се момичета, а в момента са над 5500. Във волейбола също има страхотно увеличение на картотекираните състезатели - от 7500 преди 3 години, в момента са над 9500. Над 10% увеличение отчитат и в тениса. Това доказва, че има пряка полза от големите домакинства що се касае до увеличаване на интереса на българските деца към спорта", каза Кралев.

  Министърът изрази задоволство от реализацията на зимните спортове през този сезон. Той поздрави специално и сребърния медалист от Световното първенство по биатлон Владимир Илиев, който днес навършва 32 години.

  "На Олимпийските игри през миналата година не успяхме да се реализираме, но през тази правим фурор и в биатлона, и в алпийските ски. Алберт Попов на два пъти влезе в топ 10 в стартове от Световната купа, успя да се класира и за финала на СК. Той е много упорит и му предричам фантастично бъдеще. Не можем да подминем отличното представяне на биатлонистите - европейска титла за Краси Анев, второ място на Световното първенство на Владо Илиев. Това се случва за първи път в историята на българския биатлон и показва, че трудът, който федерациите в зимните спортове са положли през годините дава резултат", допълни министърът.

  Кралев отбеляза, че от началото на годината България спечели още европейската титла в тласкането на гюле на Радослава Мавродиева, два златни медала от Световното първенство по вдигане на тежести за юноши до 17 години, 5 бронзови медала от Европейско първенство по борба до 23 години, а днес братята Даниел и Боян Асенови играт финали на Европейското по бокс до 22 години. В джудото пък Ивайло Иванов и Янислав Герчев спечелиха съответно злато и бронз от Гран при турнира в Мароко."Аз съм оптимист, че през тази година ще имаме повече успехи в сравнение с предишната. Желая успех на всички български спортисти!", завърши министърът.

  България за пръв път приема "ИНТЕРСКИ КОНГРЕС", което ни нарежда до най-големите ски курорти в света от Австрия, Германия, Швейцария, Норвегия, Франция, САЩ и Италия. Последната среща на ски инструкторите от цял свят беше през 2015 година в Аржентина.

  За пръв път ще бъде осъществена и социална програма. 120 деца от Смолян и Чепеларе от семейства в затруднено финансово положение ще бъдат обучавани безплатно, а специална дарителска акция ще осигури заниманията им със ски до следващия конгрес на ски инструкторите през 2023 година.

  По време на откриването демонстративно спускане направиха Радослав Янков, Александра Жекова, Ренета Камберова, Румяна Нейкова, Йордан Йовчев, Петър Попангелов, Екатерина Дафовска и Снежана Дечева. • Корнелия Нинова: Елена Йончева ще е водач на листата за европейските избори
  PИзпълнителното бюро на БСП предлага на Националния съвет Елена Йончева за водач на листата за европейските избори. Това е обявила лидерът на БСП Корнелия Нинова в реч пред съпартийците си на пленума, цитирана от пресцентъра на партията, съобщава БТА.

  "Елена обобщава образа на човек, който се бори за справедливост и свобода - две основни европейски ценности и ценности на БСП. Тя не само има най-много номинации на конференциите, но привлича и избиратели извън партията, което бе многократно заявено от хора, които не са част от партията или нейните традиционни поддръжници", е посочила Нинова."Елена съчетава в себе си качествата на политик и журналист, който освен борбата с корупцията, отстоява и свободата на словото и независимата журналистика", смята лидерът на БСП.

  "В България сме на прага не просто на поредните европейски избори. Пред нас има възможност, реална възможност, да управляваме и да променим България. Тези избори са съдбоносни за страната ни и БСП", е коментирала Корнелия Нинова. И е посочила - "нашата цел е победа на европейските избори, предсрочни парламентарни и спечелването им".

  Тя е благодарила за подкрепата за излизането на Парламентарната група на "БСП за България" от Народното събрание.

  "БСП не може да бъде смокинов лист, зад който да се скрие новата тройна коалиция ГЕРБ-ДПС-ОП", е посочила Нинова.

  По думите й мнозинството е нестабилно, крепи се единствено на сговор, сделки и схеми.

  "ГЕРБ и Борисов превърнаха парламента в евтина търговска борса. Цяла България видя това ясно и отчетливо, благодарение на нас", е заявила Нинова. "Извън парламента БСП е по-силна и ясно разграничена от общия сговор.

  Нашата позиция по закона за вероизповеданията го показа", смята тя. Според Нинова наказателният вот расте. Пред БСП има реален шанс да бъдем не само опозиция, но и носители и изразители на този вот, алтернатива за обезверения българин, е посочила тя.

  Смело разкрихме злоупотребите в Хасково гейт, строителството на оградата с Турция, строителството на пътища и много други конкретни случаи, които разклатиха властта и за които работиха и рискуваха много от нашите депутати и другари. Това е кауза, която може да събира, а не да разделя", е отбелязала Нинова пред съпартийците си.

  "Елена Йончева се утвърди като лице на тази битка. Тя получи признание за усилията си на нашия най-висш форум - конгреса. Нейните разследвания за корупция достигнаха до европейските медии и институции", е заявила още лидерът на БСП. По думите й Йончева е смела, задълбочена, педантична в работата си, която може да продължи и на европейско равнище.

  "Не на последно място тя даде надежда на българите, че не всичко е загубено и има кой да се бори с октопода, задушаващ България", е посочила Нинова. "Можем да обединим усилията си - тя там и ние тук заедно да продължим тази битка", е заявила лидерът на БСП.P

  По статията работи:PМагдалена Иванова


 • Станишев: Не приеха протегната ръка, битката продължава
  PНе приеха протегнатата ми ръка, битката продължава. С тези думи лидерът на ПЕС Сергей Станишев коментира резултатите от днешния пленум на БСП, който избра Елена Йончева за водач на евролистата на БСП.

  Журналистката събра 95 гласа срещу 75 за Станишев, който предложи форумът да избере не само водач, но и негов подгласник, за да се спре противопоставянето вътре в партията. Докато соцлидерът Корнелия Нинова държеше Йончева да е 1, опозицията в партията настояваше това да бъде Станишев.

  "Аз съм много благодарен за подкрепата на членовете на Националния съвет - 75 човека, 45 процента, това е много солидно, имайки предвид и натиска, който е бил оказван - споделяли са ми го хора", коментира Станишев пред журналисти.PТой отбеляза, че е бил може би един от първите, които са поздравили Елена Йончева за резултата. Попитан дали ще остане в листата, Станишев коментира, че предстои още един пленум.

  "Ще чуем как стоят нещата тогава, битката продължава", каза той. После обясни, че се е опитал да намери вариант, който да обедини съпартийците му.P Затова предложил пленумът да гласува първия и втория в листата като тандем. "Тази протегната ръка не беше приета от ръководството и затова, за съжаление, много хора излязоха от това заседание разочаровани.P Това е тревожно, защото политика на инат не се прави, резултати на инат не се постигат", изтъкна президентът на ПЕС.

  "Оттук нататък ще направя всичко възможно БСП да се събере, а не да отиде на евроизборите, както прочетох - "подскачайки на един крак", каза Станишев. Целта е да стигнем първи и това е отговорност на първо място на ръководството на партията, добави той.

  На въпрос дали сега е възможно част от вътрешната опозиция в партията да не работи за победа на тези избори, Станишев изрази надежда да не се стигне до там. Ако ние не можем да се обединим вътрешно, как ще обединим обществото и нацията, коментира той.

  Елена Йончева пък призна, че не е очаквала да се изправи в битка срещу бившия си приятел и настоящ президент на ПЕС Сергей Станишев за водач на евролистата на БСП.

  Признанието си тя направи направи в студиото на Би Ти Ви в предаването "120 минути", след като социалистите гласуваха за нея.P Не ми беше леко. Не мисля, че е голямо противопоставяне. Хората, които подкрепиха мен, Станишев и Деница Златева, над 200 номинации получи всеки един от нас. Аз получих 266, а Станишев 230.

  Аз искам да благодаря на всички, които застанаха зад мен, това е огромна отговорност. Това не е просто битка за Европейския парламент, това не е битка за тези 17 депутати. Това е битка за България, за всички тези хора, които са проевропейски настроени, коментира Йончева.

  Да, ние излизаме обединени, нормално е в една демократична партия да има дебат, той може да е остър, но в случая той беше с аргументи. Страшно е, когато една партия избира с 98% своя лидер, както е в ГЕРБ. Когато вътре няма битки на идеи, няма реален сблъсък, каза още депутатката.

  Тя посочи най-големите си битки досега в политиката, определяйки ги като битки срещу корупцията -Pстроенето на оградата на границата ни с Турция, Кумгейт, строителството на пътища.

  Депутатката заяви, че сваленият имунитет заради разследването срещу неяPне компрометира листата на БСП за предстоящия евровот.

  Аз го свалих (имунитета - б.р.) веднага, защото нямаше от какво да се притеснявам, готова съм да го сваля пак. Имат да се притесняват тези от ГЕРБ, които изфабрикуваха тези обвинения. Знаете кои са тримата депутати, които подадоха този сигнал в прокуратурата P Делян Добрев, Тома Биков и г-н Антон Тодоров. Въпросът е не дали аз вярвам в прокуратурата, а хората под 8% беше доверието на последното изследване. Затова са толкова важни европейските избори, хората вярват, че през Европа може да дойде връщането на достойнството и справедливостта, заяви Йончева.

  standartnews.com


Страна Топ 100

Добавете безплатно своя сайт в българската класация Страна Топ 100 и му подсигурете допълнителен трафик и посещения.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното
Новини
Автомобили
Бизнес
Здраве
Клюки
Крими
Култура
Наблюдател
Презентации
Свят
Спорт
Страната
Технологии
Туризъм
RUS (новини за България на руски)
Вестници
24 часа
Дневник
Класа
Монитор
Сега
Стандарт
Струма
Труд

Първа страница | Архив на новините: | Презентации | Европа | Италия | Македония | Русия | Свят | Скандал | Интервю | Наблюдател
Автомобили | Заведения | Здраве | Имоти | Клюки | Крими | Култура | Спорт | Технологии | Туризъм

© 2007-2017 СТРАНА