Български Русский English
           |

Страна БГ

  • Решетников: Борисов прави всичко за добри отношения с Русия (Видео)
    В момента правителството на Бойко Борисов прави всичко по силите си, за да има добри отношения с Русия, без да нарушава ангажиментите на страната към ЕС и НАТО. Това обяви пред тв "Европа" бившият директор на Руския институт за стратегически изследвания и бивш генерал от съветското и руското разузнаване Леонид...
Първа страница arrow Технологии arrow С един "клик" достъп до милионни библиотечни масиви
С един "клик" достъп до милионни библиотечни масиви
22 ноември 2011

„Тук се чувствам не само посланик на американското правителство, но и на американския народ", каза посланик Джеймс Уорлик в обкръжението на няколко световноизвестни и много български библиотекари и експерти от европейски и балкански страни.

Те се събраха в хотел Радисън да отбележат 2 години от старта на проекта НАБИС - Национална академична библиотечно-информационна система.

„За мен е много важно да изпълнявам програми, които свързват двата народа", уточни Уорлик и отбеляза, че библиотеките са важна част от културата, изкуството, благоденствието на народите ни,

Той изрази задоволство, че вече в София и други големи градове има т.н. америкарски ъгълчета и че се развиват електронните медии. „Електронните медии са онзи път, по който достига информацията в съвременния свят", изтъкна той и изказа благодарност на всички, които участват в дигитализирането на билиотечните масиви.

С един Посланикът изрази надежда да има каталог не само на библиографските данни, но и на съдържанието им. „Необходимостта от достъп до информация е бъдещето на дигитализацията на съдържанието", подчерта той.

На годишния форум на НАБИС дойдоха, както Уорлик се изрази, „съзвездие от експерти". Своят опит споделиха шефът на Националните архиви на САЩ Дейвид Ферио, Диана Маркъм - директор в библиотеката на Конгреса на САЩ, Ричард Овъндън от Бодлеанската библиотека на Оксфордския университет (на малката снимка), проф. Робърт Дарнтън - директор на библиотеката в Харвард, Антонела Фреза от Италианското Министерство на културата, както и шефове на библиотеки от балканските държави.

Проектът за дигитализиране на каталозите на българските академични библиотеки се реализира от Фондация НАБИС и е най-големият проект, финансиран от Фондация „Америка за България".
Чрез това технологично усъвършенстване всеки ще може да получи достъп до огромния ресурс, който се съхранява в университетските библиотеки в България. Участник във форума разказа, че благодарение на НАБИС е разпечатал на дъщеря си Рибния буквар и че детето с голям интерес оцветява животните.

Две години след старта на проекта, в онлайн каталога вече могат да бъдат открити около 1 милион библиографски записа от 14 академични библиотеки. Той е предоставен за обществено ползване само преди година и вече предлага редица услуги, отличаващи го от останалите сходни каталози в България.

Търсенето в него става по няколко показателя - заглавие, автор, тема, дума от записа - едновременно във всички информационни ресурси (електронни каталози, дигитални библиотеки, периодични издания и онлайн бази данни по договори за абонамент), предоставяни от библиотеки, използващи различни библиотечни системи. Подобно търсене е прецедент в българското интернет пространство, коментират експертите. Освен до дигиталните каталози, системата предоставя достъп и до някои ценни стари издания, които са достъпни в електронен формат.

Благодарение на този проект всеки може да получи достъп до ресурсите на богатите библиотеки на българските висши учебни заведения. На по-късен етап проектът предвижда и дигитализация на някои от най-ценните университетски колекции. В проект е и включването на този каталог в мрежа от академични библиотечни каталози със съседни страни.

На форума Ричард Овъндън, пазителят на ценните колекции на Бодлеанската билиотека, която е отворена още от 1602 г., разказа за днешните изнесени дейности на библиотеката и приобщаването на хората към нея и съкровищата й.

„Миналата година продадохме 26 000 коледни картички - копия на произведения от нашите колекции", разказа той и подари на основателя на НАБИС Динчо Кръстев, директор на Централната библиотека на БАН и сега изпълнителен директор на Фондация НАБИС, чаша за кафе с надпис „Тишина, моля", каквато може да се купи от магазина на Бодлеанската библиотека.

„Какво друго да пише!", коментира Овъндън и добави, че това е начин да се достигне до хората. „Хората, които си купуват чаши като тази може и да научат нещо повече за Бодлеанската билиотека, докато си сърбат кафето. Изнесените дейности са тясно свързани с приобщаването на хората към съкровищата на библиотеките", каза пазителят на ценните колекции в една от най-известните в света съкровищници.


източници - http://news.ibox.bg/news/id_359929267
 
< Предишна   Следваща >
Страна Топ 100

Добавете безплатно своя сайт в българската класация Страна Топ 100 и му подсигурете допълнителен трафик и посещения.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното
Новини
Автомобили
Бизнес
Здраве
Клюки
Крими
Култура
Наблюдател
Презентации
Свят
Спорт
Страната
Технологии
Туризъм
RUS (новини за България на руски)

Първа страница | Архив на новините: | Презентации | Европа | Италия | Македония | Русия | Свят | Скандал | Интервю | Наблюдател
Автомобили | Заведения | Здраве | Имоти | Клюки | Крими | Култура | Спорт | Технологии | Туризъм

© 2007-2019 СТРАНА