Български Русский English
           |

Страна БГ

  • Решетников: Борисов прави всичко за добри отношения с Русия (Видео)
    В момента правителството на Бойко Борисов прави всичко по силите си, за да има добри отношения с Русия, без да нарушава ангажиментите на страната към ЕС и НАТО. Това обяви пред тв "Европа" бившият директор на Руския институт за стратегически изследвания и бивш генерал от съветското и руското разузнаване Леонид...
Първа страница arrow БЛОГОВЕ arrow Александър Василев: Дали Ипотпал ще засенчи виаграта
Александър Василев: Дали Ипотпал ще засенчи виаграта
04 октомври 2009

Минаха няколко дни от началото на ново българско сео-състезание. Победител ще е този, който след половин година излезе пръв по запитване "ипотпал" (1) в google.bg. Целта на подобно състезание за едни е да докажат професионализма и уменията си, а за други - да спечелят парична или предметна награда. В конкретния случай няма как да задоволят и двете, тъй като размерът на паричната награда не може да стимулира специалист (на месец излиза по-малко от месечната му заплата, а ще трябва да работи повече време и по-усърдно), но това не е най-важното. Победа в подобно състезание вероятно би качила рейтинга и имиджа му.

Има плюсове и за останалите непреки участници в интернет-пазара. Предизвиква се интерес към тематиката, родителите са по-спокойни за децата си, които се юрват да пишат думи вместо да дърпат козчета и да размятат с джойстика кървищата на цицорести блондинки по шутерите. Оживява се интернет-рекламата и продажбата на линкове с вълшебната ключова думичка, а по форумите темите почват да се измерват с броя страници вместо с броя коментари.

За съжаление, освен плюсове има и минуси, а те никак не са малко и обикновено се забравят сред общата еуфория. Основният проблем идва от противоречието шест месеца да проправяш път на дума към челните позиции в Гугъл при положение, че през това време Гугъл определено ще я намрази. И старият му serp-алгоритъм не обичаше подобни нахалници, а за кофеина се говори, че бил доста по-строг при тестовете. Дори по-опитните майстори да провеждат стратегията си бавно и методично, то те не са сами в борбата. 90% от техните конкуренти са жертви на аборта на сегашната образователна система. Има и изключения, разбира се, но the mob rules. Елочка Шчукина ряпа да яде пред тях със своя речник. Първо, те не знаят коя е тя, а второ, в техния набор думи има фойерверки, които биха потресли до дъно нежната елочкина душевност като мълъмъ, дъпъ, серп, линкбайт, мат некакъф, сео-маниак, ся правя пачка, брато, и съм наел неколко индиеца да събмитят. Те се предвождат от гурута, които са майстори в продажбите на пиллс, дриллс и тем подобни чудновати скиллс, но по-трагичното е, че митологията им се гради на отживяли себе си практики от миналия век като например, че лош линк няма , а колкото повече - толкова повече го разбират в доста еднопосочен смисъл (някои от тях покрай тази митология дори са чували за Мечо Пух). Не знам откъде са ги актуализирали, при положение, че не четат книги, вероятно са викали духове. А докато са викали, останалите са клепали с уши.

Тези апологети на действието обикновено не се церемонят с асимилирането на извънредно сложни мисловни конструкции, надхвърлящи по обем две изречения (камо ли половината думи в тях да са им  непонятни, защото не са се употребявали в детската градина и не е имало откъде да се запознаят с тях), а тъй като няма как да изкажеш твърдение и да го обосновеш с 3 букви (освен с вариации на ЕПМ), то замислянето и каквито и да е раздвижвания на малките сиви клетки стават проблем. Екшънът излиза начело и от клавиатурите политат линкове във всички посоки. След 5 дни някое от гурутата го домързява и открива великото таинство, наречено xrumer, с което предизвиква сгромолясването на Вавилонската кула. Форуми, класации, каталози, социални мрежи и т.н. и т.н. се пълнят с ипотпали, сдружението на младите родилки организира подписка "Бойко, ела ни спаси фейсбуците от тази напаст", а бездомните кучета вият в захлас през хладните есенни нощи. Модератори на тръстови ресурси с пот на челото трият и пълнят блак и бан-листи, администраторите пускат антиботове, а нетръстовите акумулират огромен брой ипотпал-линкове на калпак, от които нямат полза нито те, нито който и да е. Дори във форума за селскостопански работници започват да излизат съвети как да се дои крава с ипотпал, а в НЗОК съветват да си сложите ипотпал вместо чене, ако имате затруднения с дъвченето.

Обаче по някое време цялата тази какафония писва на най-главния съдия и той започва да визуализира своето мнение по въпроса с филтри и пеналтита. Новата дума със сигурност няма да му е толкова досадна в световен аспект както виаграта и циалиса, но за българския регион може да се окаже достатъчно дразнеща. И всичко това евентуално до месец след началото на състезанието, докато сериозните играчи все още само подготвят почвата и поставят на преден план сео-уменията си, както и водят преговори с тематичните тръстови площадки, които биха могли да им дадат реално предимство пред конкурентите.

Мислите, че тази алена жътва ще вразуми непълнолетните гурута? Едва ли, поне според досегашната практика. Те ще хвърлят двойно повече усилия да флудват с ипотпал-линкове с надеждата, че Гугъл или ще клекне, или ще се възхити на тази безмислена работоспособност, или няма да забележи магариите (последната надежда е особено травмираща, при положение, че целта е именно Гугъл да ти присъди едно от челните места). Едни ще пълнят, други ще трият, и така докато на някого му писне или свърши състезанието. Или докато премиерът не се възмути, че името му ще се изписва по-рядко в социалки, отколкото новото опако чудо и каже на Дянков да спретне ипотпал акциз. А ако не успее да изгърби ипотпалите, то винаги има вариант да сгърчи лаптопите.

Предстои да изживеем интересни времена, може би дори ще разберем какво са имали предвид китайците.

(1) ипотпал е анаграма на лаптопи

 
< Предишна   Следваща >
Страна Топ 100

Добавете безплатно своя сайт в българската класация Страна Топ 100 и му подсигурете допълнителен трафик и посещения.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното
Новини
Автомобили
Бизнес
Здраве
Клюки
Крими
Култура
Наблюдател
Презентации
Свят
Спорт
Страната
Технологии
Туризъм
RUS (новини за България на руски)

Първа страница | Архив на новините: | Презентации | Европа | Италия | Македония | Русия | Свят | Скандал | Интервю | Наблюдател
Автомобили | Заведения | Здраве | Имоти | Клюки | Крими | Култура | Спорт | Технологии | Туризъм

© 2007-2019 СТРАНА