Български Русский English
           |

Страна БГ

  • Решетников: Борисов прави всичко за добри отношения с Русия (Видео)
    В момента правителството на Бойко Борисов прави всичко по силите си, за да има добри отношения с Русия, без да нарушава ангажиментите на страната към ЕС и НАТО. Това обяви пред тв "Европа" бившият директор на Руския институт за стратегически изследвания и бивш генерал от съветското и руското разузнаване Леонид...
Първа страница arrow Интервю arrow Бойко Борисов - след изборите и преди бюджета
Бойко Борисов - след изборите и преди бюджета
05 ноември 2011
Бойко Борисов, министър-председател на Република България, в интервю за предаването "Панорама" на БНТ

Водещ: Преди всичко министър-председателят Бойко Борисов след изборите и преди бюджета. Добър вечер.
Бойко Борисов: Добър вечер и честито студио.
Водещ: Благодаря. Защо обаче вие не се зарадвахте на победата?
Бойко Борисов: Е, не съм се зарадвал.
Водещ: Не ви личеше.
Бойко Борисов: Не сме празнували, не сме се чукали с шампанско. Аз не съм човек, който като свърши някаква работа, трябва да се вдига голям шум. Още повече, на другия ден ни предстоеше новият бюджет. Много работа, много ангажименти, много проблеми и вече за хората сигурно е омръзнало, но нещата в Европа и света вместо бавно да се оправят, те рязко се влошават. А когато си част от един европейски механизъм, това рано или късно се отразява и на твоята държава. Така че аз съм отговорен човек и това, което мина като избори... Разбира се, честитя на Росен Плевнелиев и на Маргарита Попова, честитя на всички новоизбрани кметове, областни, председатели на общински съвети, които ще изберат и ги призовавам още от днес, дето се казва, специално кметовете на малки, големи и средни общини да не изпуснат нито едно евро по фондовете, които имаме и нито една стотинка от кофинансирането на държавата. Това е огромният резерв и за държавата, и за общините в следващите години.
Водещ: Дали обаче победата не ви загорча заради огромните скандали по време на изборите?
Бойко Борисов: Нямаха друг шанс БСП и компания, освен да говорят такива неща. Ние също бихме могли да кажем в тези градове, където на косъм не спечелихме на втория тур, че има манипулация. Но това на кого му помага? Само си черним държавата. Безспорен факт е, че в големите градове, където е абсурд да има манипулация или да се отрази, не казвам, че има, но дори да има някаква, и то така - по новите магистрали, които строим – София, Пловдив, Стара Загора, Нова Загора, Ямбол, Бургас – ляво и дясно – Созопол, Поморие. От другата страна – София, Търново, Севлиево, Габрово, Варна, Русе, Благоевград. Аз мисля, че това е един много добър резултат, който постигнаха партията и нашите кандидати и за кой ли път ще благодаря на Цецо Цветанов за изключителното не само ангажиране, душата и сърцето, които вложи в цялата предизборна кампания. Просто това, което направи за кандидат-президентската двойка и за всички, разбира се, кметове, заслужава като председател на партията да му благодаря още веднъж. А и това даде възможност и аз, и цялото правителство да не усетим, че има кампания, а да си работим и да си свършим работата през този месец. Факт е, че аз съм бил на откриване на кампанията в Бургас и то вечерта, в неработен ден; веднъж в Перник вечерта, когато го съчетахме с откриването на Пернишкия театър. И аз не съм участвал в нито едно предизборно мероприятие на партията.
Водещ: Господин Борисов, все пак ще признаете ли проблеми в следните области – купуването на гласове, силови действия на властта и кадърността на изборната администрация? Или във всичките, или в някои от тях?
Бойко Борисов: Вижте, във всички избори досега е имало проблеми. Във всички избори. Този път ги направихме 2 в 1 поради една единствена причина, защото всеки избор, грубо казано, е около 20 милиона лева. В тази криза да се харчат два пъти по 20 милиона за кметове и след това за президент, считам, че е прахосничество. На втория тур нямаше никакви проблеми.
Водещ: Да, обаче ако администрацията беше два пъти по-подготвена, нямаше да има проблеми въобще.
Бойко Борисов: Да де, но все пак не забравяйте, че 93 000 души участваха в този процес като администрация, на които ние като държава сме платили пари. Това са много пари, огромни пари, които са платени. За купуването на гласове аз считам, че е крайно време и парламентът да вземе решение и да го промени, за да се криминализира този акт и да могат прокурорите да ползват СРС. Истински се надявам в парламента да се стигне до консенсус и това да се направи. Защото ето сега и прокуратурата, виждате, се оплаква, че не могат да ползват СРС, защото по смисъла на закона, те се ползват за престъпления над пет години, които се получават, затвор. Да не говорим, че първия бит беше нашият представител в Кърджали. За съжаление, на Балканите ги има тези процеси, особено в малки и такива населени места, където хората се познават, мразят се по презумпция, така че на няколко места се е случило. Разбира се, че нито ми е приятно, даже с министър Цветанов говорих да изиска справки от тези населени места и да ме запознае всъщност тези инциденти на базата на какво и как са възникнали.
Водещ: Проблемът не беше ли, че вие искахте прекалено много да вземете някои определени места като Плевен, като Смолян, като Банско и там да се изостриха нещата?
Бойко Борисов: Не, по никакъв начин. Резултатът на партията, само да вземем София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе, където по категоричен начин сме били, Ямбол, Севлиево, Габрово още на първи тур, Добрич още на първи тур, просто е резултат, който аз така доста снизходително, защото аз действително го разбирам и колегата Станишев, той няма какво да каже друго. Защото сега, когато, да разведрим разговора, домакините започнат да раздават ключовете на президентските кабинети, на кметските кабинети, всъщност той ще разбере колко хора от неговите ще отидат да вземат такива ключове. Нито ще вземе ключа от президентството, нито ще вземе в големите градове. Това е истината. Освен това, вече за всички е ясно от бюлетините, от това, което избирателните комисии обобщават и дават, че всъщност към гласовете на БСП са прибавени 320-330 или колко хиляди от ДПС. Всъщност, ако се махнат гласовете на Калфин и Данаилов на ДПС, ще видите, че резултатът на БСП е далеч, далеч под този на ГЕРБ. Така че... Но, след като считат, че са спечелили, честитя на всички победители, а ние като загубили, според тях, оставаме да си ближем раните.
Водещ: Е, те не са казали, че са спечелили. Казаха, че вие сте спечелили нечестно.
Бойко Борисов: Значи, ние ги бием вече шести път и то по категоричен начин.
Водещ: Вие сте силни сега, господин Борисов, обаче тази сила може ли да се обърне срещу вас, ако нямате съюзници и ако всички застанат срещу вас?
Бойко Борисов: Знаете ли, аз бих се съюзил с всички в тази държава като политически партии, ако народът им дава глас и ни задължи да го направим. В момента хората дадоха вота си отново да продължим реформите и да продължим да управляваме сами. С огромно удоволствие бих направил със Синята коалиция коалиция. Но СДС в София има трима общински съветници от 61. Синя София! Известна на хората. Трима. И хората значи на тези избори са казали – недейте правете коалиция. Истински пожелавам успех на следващите избори на всички.
Водещ: Те биха казали – защо тогава не ни дадохте да дишаме в Плевен?
Бойко Борисов: Ами да са си спечелили. Да са спечелили.
Водещ: Имаше особено въодушевление от посока ГЕРБ да спечели Плевен. Имаше скандали, знаете, преди това с ЦИК, имаше други регистрации и т.н.
Бойко Борисов: Аз с Найден Зеленогорски от много години се познавам и мисля, че той знае доброто ми отношение. Даже когато минах през Плевен, отидох на неговата шатра да поздравя момчетата и момичетата, които работеха там. Ходих там на библиотеката, когато откриваше, какво ли не. Той винаги, когато е пожелал, е влязъл в моя кабинет. Най-толерираните от мен кметове са били червените кметове. Особено в Шумен, особено в Перник. И те ни победиха на изборите.
Водещ: Обаче ако този резултат сега се повтори на парламентарните избори, вие нямате съюзник. Вие влизате и срещу вас са БСП и ДПС и ако имате 49%?
Бойко Борисов: Защо трябва така механично да се събират партии?
Водещ: За да ви провокирам.
Бойко Борисов: Защо БСП и ДПС? В края на краищата аз не виждам логика. Тези, които правеха Възродителния процес; тези, които сменяха имената на хората, генераторът на всичко това беше Държавна сигурност. Помните го. Сега тези хора да подкрепят тези кандидати. Да, значи явно там се действа по команда, но според мен и в ДПС би трябвало да разберат, че демокрацията не е да накараш по смисъла дали на религията, дали по смисъла на страха или на дисциплината, не искам да се ангажирам да давам... Но факт е, че когато им се посочи на този етнос или на тези хора от ДПС, отиват и гласуват точно за кандидата, който им е посочен. Факт. Макар че ние направихме няколко пробива, които не съм вярвал, че ще направим – в Дулово, в Доспат, в Девин, на което се радвам. А ДПС са потърпевши от това, че дадоха 350 000 на ДПС гласове и вместо да получат поне благодарност за това, че с тези гласове те казват, че са на 150 000 под нас, иначе ще са половин милион под нас. Нали разбирате? Тогава Станишев какво щеше да каже? Вместо да каже – да, благодаря, ние четири години... Виждате, те не са почтени дори към ДПС. Станишев беше премиер четири години заради Ахмед Доган – той му даде на неговия мандат да бъде премиер. И сега искал само да го цунка. Ами какво толкова? И пак му даде – и без целувка, и с целувка, не знам, но пак му даде 350 000 гласа човекът.
Водещ: Е тая целувка не беше ли във вашата кошница, не донесе ли гласове за вас повече?
Бойко Борисов: Ами ако ние се бяхме целунали и да ни даде още 350 000 гласа?
Водещ: Ама той не искаше да се целувате.
Бойко Борисов: Тогава какво щеше да се случи? В Разград, Търговище, в Шумен, в Сливен решаваща роля на ДПС има. Решаваща.
Водещ: Но той не искаше да се целува с вас.
Бойко Борисов: Ами не ме харесва. Нищо, харесва си Станишев човекът, иска си с тях да се целува. Говорим чисто математически.
Водещ: Теоретично. Вие посочихте вашите противници – Георги Първанов, Ахмед Доган. Те неудобния противник ли са за вас или обратно – удобния.
Бойко Борисов: Поне от това, което видях на тези избори, считам, че това ще бъде новата коалиция. Разбира се, има доста време, две години до следващите избори, всякакви процеси могат да протекат и вляво, и в центъра. Ще поживеем, дай Бог, ще видим.
Водещ: Не ми казвате тази коалиция удобна ли е за вас, защото напоследък който застане срещу Ахмед Доган, като че ли печели гласове.
Бойко Борисов: Затова казвам, че в случая социалистите не бяха честни към него. Ако аз сега съм премиер благодарение на Доган, винаги ще кажа „благодаря, господин Доган”. Както винаги съм казвал, че благодарение на царя хората видяха моята работа, харесаха ме. Винаги съм казвал, че няма по-добър дипломат, нямаше по-добър избор за президент на България. Ако царят беше президент, за Шенген въобще нямаше да си помисли Холандия да ни спира. И съм сигурен, че холандската кралица щеше лично да се намеси, сигурен съм. Няма среща в света, която да съм провел и в края на нея да не ме попитат как е царят, добре ли е, с какво се занимава? А Жан Клод Юнкер – шефът на еврозоната и премиер на Люксембург, като беше тук каза: „Вие имате диамант, не го ползвате”.
Водещ: Искахте ли вие да го използвате? Защо не го сложихте за президент вие?
Бойко Борисов: Нямаше да спечелим по този начин. Веднага щяха да ни атакуват – дългата ръка, за някакви процеси, които задкулисни... А то няма. Аз го казвам с цялата си почит и уважение към това, което и към момента, днес царят ни е най-рейтинговия политик на България. Неговата дума тежи повече и от моята, и на Първанов, и на Плевнелиев. И днес. Но ние не можахме като нация да се възползваме от външнополитическите възможности, които има царят. Меглена Кунева не може да се превъплъти в ролята на царя, защото не е.
Водещ: А вие кой предпочитате да е начело на БСП – Първанов или Станишев?
Бойко Борисов: Имам практика никога да не се меся в работата на други партии. Не обичам в моята да се месят, не давам и акъл. Още повече пък и никой не ми го е поискал, за да го дам.
Водещ: С противника ли внимавате повече или с подмазвачите?
Бойко Борисов: А, не, подмазвачите трудно виреят по простата причина, че е много напрегнато времето и няма за какво да ти се подмажат. А и всяко подмазване води до груба грешка.
Водещ: Сигурен ли сте?
Бойко Борисов: В случая само мога да кажа, че Първанов е по-голям играч, политически играч. Казвам го като... Факт е, че и на двата тура той ме поздрави за доброто представяне на ГЕРБ. Станишев не го направи. В края на краищата феърплеят и играта... Това е хубаво заради другите хора, това е хубаво заради посланиците, заради всички сигнали, които отиват нататък в Брюксел. Защото, съгласете се, не може да дойде президентът Бузек една седмица преди това, да направят в Европейския парламент второ гласуване, за да има резолюция за България за Шенген, че всичко сме изпълнили, за да не може опозицията по никакъв начин да ни атакува по тази тема. Да дойде точно в това време и президентът Барозу с всичките си важни еврокомисари, най-важните всъщност, по финанси и по инфраструктурни проекти, да отидем да открием заедно възли и магистрали. Нека четем между редовете. Европейската народна партия в лицето на Джоузеф Дол, на Антонио Лопес, генералният секретар – пълна подкрепа за ГЕРБ. Нека ги разчетем тези неща и както аз внимавам, когато се изказвам за социалистите или либералите, защото в Брюксел в Европейския парламент, нашите партии – ЕНП, либерали, социалисти, трябва да решават в момента много важни въпроси за Европа и ние не трябва на местно ниво да им създаваме допълнително проблеми.
Водещ: Тъкмо започнахте тази тема, да ви питам за бюджета. Още ли ще свиваме коланите?
Бойко Борисов: Коланите се свиват в цял свят. Виждате, и партийни лидери, президенти на огромни държави – най-големите, които бяха избирани със салюти от своите народи, като започнем от президента Обама до Саркози, до канцлера Меркел – виждате какви резултати има и как падат в класацията. И, между другото, България е единствения прецедент, в който след две години управление на управляващата партия ние дадохме толкова добри резултати.
Водещ: Естония е другия прецедент.
Бойко Борисов: Разбира се.
Водещ: И там имаше свиване на...
Бойко Борисов: Да. И това, аз не случайно благодарих хиляди пъти и на хората, и на Господ за това, че българските граждани оцениха, че и политическа криза в тази ситуация, сега вярно, че телевизиите много помагат и медиите, давайки всеки ден какво се случва в Гърция, всеки ден какво се случва в Италия. От днес МВФ е поканен вече в Италия, всъщност други хора влизат там в управлението, за да организират финансите. Това, което се случва в Испания, Португалия, една по една държавите, които вървят и разбират, че това, което го правим тук, то е задължително.
Водещ: Да де, ама аз...
Бойко Борисов: Това е като хирургия. Ние трябва да го направим.
Водещ: Обаче аз се поставям на мястото на тези 2 000 железничари, които ще загубят работата си, както се чува. Как, те къде да ходят въобще тези хора, аз това се чудя, къде да ходят?
Бойко Борисов: Не случайно казах, че на нас ни се падна най-лошото време и най-непопулярните мерки да ги направим ние. Защо? Какъв е изходът? В момента моята роля е като на хирург. Идва пациент, който умира. Той умира. Железниците, вече са на близо 800 милиона, близо милиард задължения. Всяка година те продължават да генерират задължения, сиреч този организъм умира. И тези 800 милиона, тези задължения се покриват от пенсии, от здравеопазване, от сигурност, от детски градини, за живеят тези 2 000 хора, които Вие казвате, нали така? Те се вземат отнякъде тези пари. Години наред, вместо да се направи абсцесът, или операцията, да се отреже това, което е било болно, те са ги оставили тази гангрена да обхване целия организъм. Нещо повече. Когато един фалирал комбинат, „Кремиковци”, работеше заради няколко човека, те генерираха задължения, „Кремиковци”, в железниците, возеха товари, не ги плащаха. Ползваха електрически ток, не го плащаха. Ползваха вода, не я плащаха. Заради няколко човека – да лапат. Като затворихме „Кремиковци” всичко това прекъсна. Само, че задълженията са там. И затова ние казваме – 500-600 човека от тези съкратени, които стават, разбира се, ще отидат в метрото, напролет, когато го пуснем. Ще им търсим работа, да ги преназначим някъде. Но, ако това не се направи днес от мен, като хирург, даже виждате, аз не залагам и министъра или вицепремиера, да кажат – това е тяхно решение, не, мое лично, за да може ударът да е в мен. Ако аз днес не отрежа този тумор и догодина тази компания ще бъде „нула на нула” след тази операция, и плавно ще започне да излиза и ще живее. Другият вариант – фалираме я и я приключваме днес. Това са двата варианта. Затова, да ме прощават. Истински страдам и аз. Ще се опитаме да им намерим работа. Но, ако не съкратим тези 150 влака и тези 2 000 души, умира цялата система.
Водещ: Добре. Обратния въпрос да Ви задам тогава – твърд ли ще останете в това, което казвате? Защото има още няколко области, които изглежда са готови на радикални, болезнени действия, или ще отстъпите при първия по-сериозен протест или стачка?
Бойко Борисов: Аз винаги съм се срещал с протестиращите, слушал съм ги и винаги, когато е имало възможност да им се помогне, съм помагал. В този случай, аз съм направил поне три срещи със синдикатите, с по 20-30 човека идваха на тези срещи, ръководствата на БДЖ и НКЖИ, министърът и финансовият министър. И всичко това за всички е ясно. И синдикатите, и всички знаят, че те са допуснали „гангрената” да убие този организъм. И сега е последният шанс на „хирурга” Борисов или да го излекува и от догодина да работи „нула на нула” и да може да започне вече да си генерира печалби, да си плаща сметките, или просто се ликвидира.
Водещ: Вярно ли е, че закривате Държавния резерв?
Бойко Борисов: За сряда готвим решение, но то минава на съгласуване през три-четири министерства – отбрана, вътрешни работи. И искаме да го направим така, че да спестим 50 милиона и от него. В сряда, след министерски съвет, когато чуя и всичките министри, и вземем или не вземем решение, в зависимост от това, което напишат министерствата в сряда, в сряда ще го обявя. Сега не мога да кажа. Работим с цел съкращаване на 50 милиона лева разходи от държавния бюджет.
Водещ: Здравеопазването ще успеете ли да оправите сега?
Бойко Борисов: Здравеопазването искам отново да кажа, че тази година, 2012-та, имаме 3 милиарда 250 милиона, които влизат в здравеопазването, 3 милиарда 250 милиона лева. Утре сутрин в Пловдив е министърът на здравеопазването, днес говорих и с комисията в парламента и предлагаме една система за подобряване и реформа на Спешната помощ. Ще я изговорим отново с парламента, говорих вече с почти всички големи шефове на големи болници, да чуя все пак, те са капацитети от години в тази посока, завчера в „Пирогов” новите клиники, които пуснахме. Попитах го директора Раденовски какво мисли и той каза – това е единственият начин да се реши проблемът. По този начин и заплащането ще се увеличи в спешната помощ и лечението ще бъде по-добро. Повтарям, може би тази седмица ще работим активно и по Спешната помощ, за да реформираме и нея.
Водещ: Господин Борисов, какъв е изводът, най-важният извод, който си направихте тази седмица, като гледахте какво става в Гърция, като гледахте какво направи Папандреу?
Бойко Борисов: Не, аз, преди да стигнем до Гърция, понеже ме запитахте за партньорите и опонентите...
Водещ: Съюзниците?
Бойко Борисов: Съюзниците. Дори в този бюджет, ние до голяма степен, и пак тук благодаря много и на министър Цветанов, и на военния министър за това, че се съгласиха и станаха генератор на идеи, особено във вдигането на пенсионната възраст при военните, при МВР, в ДАНС, в разузнаването. Защото пак тук през годините имаше скрити трикове, които всички управляващи са правили. На практика 620 милиона се скриват от осигуровките от всичките тези работи, които отиват в армията и в МВР впоследствие и правят дефицит в НОИ, всяка година, което не е честно. И затова ние сега работим във всичките тези посоки. Да, разбираме колко е важна сигурността, колко е важно това, което прави МВР, и те го правят отлично, въпреки това, че...понеже Цветанов е много силен човек, много работа върши, и затова те се целят във флагмана на ГЕРБ. За това е всичко това, което се прави. Всеки забрави и за отвличанията, и за магистралните грабежи, за какво ли не. Ако видите като статистика, колко пъти, пъти сме по-добре. Дай Боже, да е така. Но приоритетите в бюджетите... и когато седнахме аз, Цветанов и Дянков да гледаме цялата макрорамка на бюджета, направих го по този начин, защото исках и Цветанов да види какво става по другите министерства и защо чисто политически, ако щете, защото бюджета на правителството е всъщност изпълнението на програмата на партията.
Водещ: Той убеди ли се?
Бойко Борисов: И аз му благодаря, че се убеди, защото е адски болезнено за всеки един министър да му взимаш от парите. Защото това автоматично води до проблеми в твоята система, автоматично. А никъде не е било много хубаво, та сега, да кажем, да го вземем. Навсякъде не са достигали. В МВР – нито за униформи, нито за коли, нито за капитални ремонти на сгради, Столичната дирекция сигурно от 25-30 години не е ремонтирана, Столичната дирекция. Безспорно му трябват 20 милиона за ремонт. Но казвам – ще изтърпите още, защото до третото тримесечие Европа отчиташе ръст на икономиката, включително и ние, един процент, едно и половина, две, усещаше се. Третото тримесечие всички държави отидоха на минус, големите държави. С една дума – ние трябва да стиснем още повече колана. Защо? На 1-ви януари 2013-та година милиард и осемстотин милиона с лихви трябва да платим за заема на Милен Велчев. И ние сега в 2012-та година трябва да ги спестим тези пари.
Водещ: Добре, с какво...
Бойко Борисов: За това ние в този бюджет, въпреки всичко, дадохме с 50 милиона повече за наука и образование. И бюджетът на образованието отиде някъде на 2 милиарда и 800 милиона някъде. Чуйте за какви цифри става за образование, 2 милиарда и 800 милиона. За здравеопазване 3 милиарда 250, за МВР е под милиард. Виждате какви лъжи в клиповете се говори, на БСП.
Водещ: Обаче, с какво разполага България...
Бойко Борисов: Естествено повече за култура...Моля?
Водещ: С какво разполага България, за да оцелее в този ураган, освен само да стиска, господин премиер?
Бойко Борисов: България разполага с няколко неща. Първо, с работлив и разбран народ, който може и инстинктът на народа е много силен. На народът му е ясно и видя какво се случи с Югославия, велика Югославия по време на войната. Видя какво се случи с недисциплинираната финансово Гърция, вижда какво се случва всяка вечер по новините – пожари, бомби, атентати, бой – никой не работи. Гърция няма пари. Ако не вземе заема сега 15-ти, няма да могат да платят нито пенсии, нито заплати. Може по ведомост да имаш и 10 000 евро пенсия, но на 15-ти няма да ти дадат и едно евро. Това се случва в Гърция, това се случва и в други държави вече. Затова ние спазваме стриктна финансова стабилност, всеки лев спестяваме, за да е стабилна държавата. С 250 милиона даваме повече за пенсии, вдигнахме и с 290 лева направихме от 1-ви май минималната работна заплата, в условията на криза. И строим повече, отколкото се строеше по времето на огромните бюджетни излишъци. Магистрала „Тракия” ще бъде завършена, метрото на столицата ще бъде завършено, Южната дъга ще бъде завършена, „Меден рудник” в Бургас ще бъде завършен, двете отсечки на „Хемус” ще бъдат завършени, двата лота на магистрала „Струма” ще бъдат завършени. В момента проектираме, ще стартира, може би на пролет, София – Ниш четирилентовият път. Къде са ни резервите? В екологията и в туризма. Дори, ако щете, и тези, които толкова много говорят какво били направили предишните години – най-големите им комплекси на морето, нашата „перла”, да речем, на туризма, Златни пясъци и Слънчев бряг нямат пречиствателни станции. Да не говорим за Созопол, да не говорим за... Сега започнахме да правим на Балчик и на други. И за това сега ние влагаме огромни усилия и някъде май месец трябва да завършим дълбокоустните зауствания в Черно море и паралелно с това започваме изграждане на пречиствателните станции, започваме отзад-напред. Защото иначе пречиствателната станция се построява първо, а отпадната вода от нея се извежда на два километра вътре в морето. Ние сега първо ще я заустиме, докато използваме парите от Европа, само на Златни пясъци около 100 милиона е пречиствателната станция. Вие представяте ли си, те са приватизирали Златни пясъци, колко хора са се налапали там, 20 години вече, а няма пречиствателна станция. Бизнесът ти е там – и няма пречиствателна станция. Така че там са ни заложбите – в иновациите, за това даваме 50 милиона повече и в средното образование, и във Фонд „Наука”, за да може да използваме максимално потенциала на българите. И другият голям резерв, за това аз винаги съм благодарил на президента Барозу за доброто отношение към България, не случайно той написа „Аз обичам България”, защото ако ние си усвоим трите милиарда евро следващата година, които имаме реален шанс да ги усвоим, ние ще вържем бюджета. И в общините ще се усети, това аз и в неделя казах – от днес всички кметове са си мои, равни и не ме интересува от коя партия са. Всяко евро от Брюксел трябва да го използват кметовете и всяка стотинка кофинансирана от нас. Това е успешният кмет.
Водещ: Последно изречение, господин премиер. Казахте „хирургът” Борисов...
Бойко Борисов: Казах го за железницата, защото ми е мъчно и на мен, аз не ми е приятно да го кажа.
Водещ: Аз знам, че не ви е приятно и точно за това искам да ви попитам.
Бойко Борисов: Но когато умира човек, хирургът вади ножа и го спасява, за да оживее след това. Ако не – свършва.
Водещ: Не беше тази роля, която искахте 2009-та, нали? Очаквахте друго?
Бойко Борисов: Аз мисля, че това, което правим в строителството на инфраструктурните проекти, завършим ли ги – за мен това ще е големият успех. Както сега, винаги давам пример със спортната зала, да отидеш там на концерт или на мач, хората, тя си е на хората, те си й се радват и си я пазят, една седалка нямаме надраскана.
Водещ: Да не чуе дяволът.
Бойко Борисов: Благодаря на всички, които са ходили там. Пазят го като свое.
Водещ: Добре, благодаря ви, господин премиер. Следите Гърция, нали?
Бойко Борисов: С огромни тревоги следя не само Гърция, следя какво става и на другите държави на Балканите, следя какво става на Апенините, следим това, което се случва на Г-20. Има много-много неща, които са огромни рискове за Европа в момента. И се надявам нашите мъдри хора в Брюксел с наша помощ да намерят правилното решение.
Водещ: Благодаря ви за разговора.
 
 
Следваща >
Страна Топ 100

Добавете безплатно своя сайт в българската класация Страна Топ 100 и му подсигурете допълнителен трафик и посещения.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното
Новини
Автомобили
Бизнес
Здраве
Клюки
Крими
Култура
Наблюдател
Презентации
Свят
Спорт
Страната
Технологии
Туризъм
RUS (новини за България на руски)

Първа страница | Архив на новините: | Презентации | Европа | Италия | Македония | Русия | Свят | Скандал | Интервю | Наблюдател
Автомобили | Заведения | Здраве | Имоти | Клюки | Крими | Култура | Спорт | Технологии | Туризъм

© 2007-2019 СТРАНА