Български Русский English
           |

Страна БГ

  • Решетников: Борисов прави всичко за добри отношения с Русия (Видео)
    В момента правителството на Бойко Борисов прави всичко по силите си, за да има добри отношения с Русия, без да нарушава ангажиментите на страната към ЕС и НАТО. Това обяви пред тв "Европа" бившият директор на Руския институт за стратегически изследвания и бивш генерал от съветското и руското разузнаване Леонид...
Първа страница arrow БЛОГОВЕ arrow Дилян Василев: Кой ще движи глобалния растеж
Дилян Василев: Кой ще движи глобалния растеж
27 октомври 2009

Ниска инфлация, лесен достъп до кредити, нарастващо потребление. Допреди кризата това бе формулата, по която глобалната икономиката преживя внушителен растеж без съществени сътресения. Но после започна резкият спад. Нарасна броят на привържениците на теорията, че не бившият председател на Федералния резерв на САЩ (Фед) Aлън Грийнспан, а сериозното натрупване на глобални дисбаланси е причинител на появилите се балони на жилищния пазар в САЩ и отчасти в Европа.

В своето изследване "Залезът на Кимерика?", икономистът Гилем Фабре описва същността на модела, довел както до растежа на глобалната икономика преди кризата, така и до срива на системата, позволила съществуването на този модел. Авторът представя глобалната икономика като взаимосвързана система. Тя е съставена от два основни модела на растеж. Първият е американският, който е основан на високо вътрешно потребление, финансирано с чужди спестявания. Вторият е китайският, при който се залага на високо външно търсене и на значителни спестявания в страната. Тази симбиотична връзка, прераснала в глобален двигател на икономическия растеж, работеше като добре смазана машина през периода от 2001 г. (когато Китай влезе в Световната търговска организация (СТО) до 2008 г., когато започна сривът на жилищния и финансовия сектор в САЩ. В рамките на този период съотношението на спестяванията на американците към брутния национален доход (БНД) спадна от 5% до отрицателни величини. В същото време китайските домакинства са увеличили съотношението на спестяванията си от 30% на 45% от БНД. Средният растеж на глобалната икономика за периода е 4% (при средно 3% за 1991 – 2000 г.).

Какво лежи в основата на този модел, който лесно може да бъде оприличен на монета с две страни?

Докато САЩ харчат, Китай ги финансира

Основният източник на растеж в американската икономика е вътрешното търсене и особено потреблението на домакинствата. Консуматорските навици на американските потребители бяха подкрепени от различни финансови иновации, които им позволиха да превърнат нарастващите цени на собствеността си в ликвидни средства за покупка на стоки и услуги (home equity extraction).Така в периода 2001 - 2008 г. дефицитът по текущата сметка на САЩ нарасна значителнодо средно -5% от БВП (при средно -2.1% от БВП през предходните девет години). Според различни оценки, една от които на Грийнспан и Джеймс Кенеди, ако се отстрани ефектът на home equity extraction, то растежът на БВП в САЩ за периода би бил съизмерим с този на еврозоната, т.е. ще е по-нисък.

Все пак възможно ли е това увеличено потребление на американците, ако няма кой да им даде пари в заем? Най-краткият и логичен отговор е: не. В глобалната икономическа система, за да може един да потребява над възможностите си, друг трябва да спестява вместо него. В случая – сметката се плащаше от Китай. За разлика от САЩ азиатската страна е с излишък по текущата сметка, койтонараства и достига средна стойност от 6% от БВП за периода 2001  -2008 г. Основният източник на растеж в Китай е експортът и съответно положителното салдо в търговския баланс на страната. Поради серия структурни особености приходите от износ не могат да бъдат превърнати в потребление на домакинствата и фирмите. Вместо това Китай акумулира резерви в размер на над 2 трлн. долара. Тоест спестява, инвестирайки в дълг на страни, които имат интерес и желаят да потребяват. Сега Китай държи повече от половината американски ДЦК, продадени в чужбина. Увеличава се и БВП на глава от населението на страната. За периода 2001 - 2008 г. този показател възлиза средно на 4000 долара.

Накъде след рецесията

С настъпването на рецесията двете страни на монетата започнаха процеси на трансформация на симбиотичната си връзка и частично разкъсване на модела. В САЩ процесите на деливъридж (обратното на левъридж - процес, при който с цел реализиране на по-големи печалби, се използват заемни пари), бягство към по-ниско рискови активи и затягането на кредитните стандарти, принудиха американските домакинства да потребяват по-малко и да спестяват повече. За да ограничи частично ефектите от кризата, Фед започна да финансира непряко (чрез банките) правителството. Американското Трежъри увеличи значително емисиите ДЦК с цел финансиране на рекорден бюджетен дефицит. Макар и отчасти, държавата започна на потребява повече вместо домакинствата.

В Китай ситуацията също се промени значително, като ръстът на БВП спадна от 12% на 7-8%. Свиването на външното търсене бе основен фактор за забавянето, а централната антикризисна стратегия на властите там бе да активизират държавните потребление и инвестиции за сметка на спадащия експорт.

Как ще изглежда възстановяването след кризата? Според много анализатори и изследователи финансовият свят няма да е същият като преди. Вероятно и източниците на растеж на световната икономика няма да работят по същия начин.

Според GoldmanSachs ребалансирането на глобалната финансова система в дългосрочен план (20 - 30 години) ще изисква по-ниско потребление на американските домакинства, финансирано с (лесни) кредити и по-високо вътрешно търсене в страните от BRIC (Бразилия, Русия, Индия и Китай). Като цяло продажбите на дребно в страните от BRIC отбелязват незначителен спад на фона на Г3. През 2010 г. се очаква техният принос в растежа на глобалното потребление да достигне 50%. Основният източник на това нарастване се очаква да бъде повишаващото се ниво на БВП на човек от населението, което нараства с динамичен темп през последните 10 години. А и пазарното навлизане на определени стоки и услуги е все още слабо, което предполага значителен потенциал за растеж. Дори по време на криза растежът на продажбите на нови автомобили в Китай не само не намалява, а дори се увеличава. Само през юни (2009 г.) продажбите на дребно в Китай нарастват със 17.6% на годишна база.

Реализирането на дългосрочните очаквания за устойчиво нарастване на потреблението на домакинствата в страните от BRIC и тяхното превръщане в двигател на глобалното търсене се сблъсква със серия проблеми от социален, политически и демографски характер. Потребителите на стоки и услуги са основно от т.нар. средна класа. А нейното разрастване и икономическа независимост опира до серия политически чувствителни въпроси в страните от BRIC. Например спазването на човешките права, политическите свободи, върховенството на закона и защитата на собствеността могат дългосрочно да забавят превръщането на тези страни в нов двигател на глобалната икономика. Най-вероятно ходът и посокатана институционалните реформи в тях ще решат изхода за това....

Дотогава САЩ ще трябва да потърсят нов "Китай", който да финансира потребителския гуляй на американските домакинства. /Капитал

 
< Предишна   Следваща >
Страна Топ 100

Добавете безплатно своя сайт в българската класация Страна Топ 100 и му подсигурете допълнителен трафик и посещения.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното
Новини
Автомобили
Бизнес
Здраве
Клюки
Крими
Култура
Наблюдател
Презентации
Свят
Спорт
Страната
Технологии
Туризъм
RUS (новини за България на руски)

Първа страница | Архив на новините: | Презентации | Европа | Италия | Македония | Русия | Свят | Скандал | Интервю | Наблюдател
Автомобили | Заведения | Здраве | Имоти | Клюки | Крими | Култура | Спорт | Технологии | Туризъм

© 2007-2019 СТРАНА