Български Русский English
           |

Страна БГ

  • Решетников: Борисов прави всичко за добри отношения с Русия (Видео)
    В момента правителството на Бойко Борисов прави всичко по силите си, за да има добри отношения с Русия, без да нарушава ангажиментите на страната към ЕС и НАТО. Това обяви пред тв "Европа" бившият директор на Руския институт за стратегически изследвания и бивш генерал от съветското и руското разузнаване Леонид...
Първа страница arrow БЛОГОВЕ arrow Димитри Иванов: Латерна магика
Димитри Иванов: Латерна магика
13 септември 2009

Насам, насам! Влезте в моята палатка! Посетете моя паноптикум. Из медийния панаир няма друг като него. Ще видите театър на сенките. Латерна магика. Сега ще затъмним. Готово, дами и господа. Престо!

Виждате ли я тази хубава шатра? Чия е тя? Браво! Познахте. Шатрата на Кадафи. А този хубав град кой е? Познахте. Берн. Вие сте страхотна публика. А кой е президентът на Швейцария? Кой е премиерът? А-а-а, не ги знаете. Ще ви кажа: Те са...Те са... Хм, хм... Ми не ги знам кои са. Щото швейцарците имат една такава демокрация, дето началниците не се пъчат като ББ (Бойко Борисов), който се пъчи какво щял да направи, а нищо няма да направи.

Ау, сбърках. Пу-пу-пу! Пепел ми на устата. Не бива да говорим против ББ, преди да изтекат стоте дни на толерантност. А и като изтекат, пак няма да критикуваме ББ, щото ще попаднем в лагера на неговите критици от тройната комбина, която той бутна.

Народът посрещна ББ с телешки възторг. Както посрещна и Симеон. Медиите лазят пред ББ. Но - от мен да знаете - ББ няма да реверсира застрояването на българското Черноморие, на българските планини, нито кражбата на "царя", който навремето каза, че нямал имотни претенции към България.

"Ама, моля ви се, нямам", казва "царят" на Кеворк. Гледайте, гледайте нататък моята латерна магика... Сега "царят" ни повежда към таванското си кабинетче. След него по скърцащото стълбище се изкачва Кево, след Кево съм аз, след мен камераменът. "Ох!" Изохквам аз, понеже в теснотията си натъртвам рамото в левия рафт. Камераменът върви на верев, щото е по-плещест от мен и с тежка камера на рамо и внимава да не блъсне камерата.

"Царят" вече си е направил сметката. Неговата сметка е: "Само да се кандардисат комунистите, че ще им е от полза да ме върнат в България, и аз, като се върна, ще обещая оправяне за 800 дни и ще си оправя положението и няма да живея в тази теснотия."

Не съм поет. А и от хиляда поети един провижда в бъдещето. Не провидях царската сметчица, макар да знаех, че сметчиците движат света. Швейцарците, дeто не знам кой им е президентът, 50 години се спотайваха за някогашните влогове на евреите и на хитлеристите. Бейрут също се напъна да стане център за тайни влогове, но го треснаха с една-две-три-четири-пет войни. За да си знае мястото. Разните там Каймански острови се напънаха да станат перачници за пари чрез офшорки. Тях по-лесно ще ги смачкат. С ислямските банки ще е по-трудно; те си имат тяхна система за трансфери. Подозирам ги, че градят предмостие към Европа, купувайки българските медии чрез Ирена Кръстева, а ББ ще се прави на дръж ми шапката, докато българските медии му правят метани..

Насам, насам дами и господа! Елате да гледате моята латерна магика. Аз свиря на пиано и обяснявам действието на екрана, както едно време в нямото кино.

Престо!

Отговорете. Кой е този джентълмен на екрана? Браво. Познахте. Това е Греъм Грийн. А тези кадри са от неговата повест за Швейцария. Аз му я направих на български със заглавие "Бомбената вечеря", макар че той й беше сложил по-дълго заглавие (Doctor Fischer of Geneva: or The Bomb Party). Джентълменът шпионин не възрази.

Той обясни приликата между Либия и Швейцария. Приликата е в бомбените изпълнения, самолетните катастрофи. И в липсата на генерали. В Джамахирията Кадафи е полковник и никой не може да има по-висок чин. В Швейцария генерали може да има само когато страната е във война, а Швейцария не е воювала от 1815 година насам.

В днешна България - генерали с лопата ги да ринеш. Генерали, които никога не са се сражавали. Нито - като Кадафи - с преврат са променяли страната си за добро или за зло.

Иво Хаджимишев фотографира ББ в героична генералска поза. Бива, бива майтап. Но тази твоя снимка, Иво, не е майтап, а издевателство. Не бива да издевателстваме. ББ не е виновен за умствените си ограничения. Нито за това, че ръцете са му вързани от вътрешни и външни интереси. Трябва да съчувстваме на напъните му да направи нещо за България, ако тези напъни са искрени, макар да е бил охранител и мутра.

Но... знам ли. Тази фотошега на Иво може да остане в историята като едно смешно и горчиво прозрение.

Какво-о-о-о? Нямало прозрения ли? Нали ви казах, че някои поети - един на хиляда - са имали прозрения. Гледайте моята латерна магика. Кой е този? Ами този?

Да, познахте. Лермонтов и Киплинг. Лермонтов написал:


"По камням струится Терек,

Плещет мутный вал;

Злой чечен ползет на берег,

Точит свой кинжал."


Киплинг написал:


"Blow the bugle, draw the sword

There I lef' my mate for ever,

Wet an' drippin' by the ford

Ford, ford, ford o' Kabul river..."


Е? Това не са ли прозрения за бъдещи касапници на Кавказ и в Афганистан?

http://www.segabg...=5&id=0001101

 
< Предишна
Страна Топ 100

Добавете безплатно своя сайт в българската класация Страна Топ 100 и му подсигурете допълнителен трафик и посещения.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното
Новини
Автомобили
Бизнес
Здраве
Клюки
Крими
Култура
Наблюдател
Презентации
Свят
Спорт
Страната
Технологии
Туризъм
RUS (новини за България на руски)

Първа страница | Архив на новините: | Презентации | Европа | Италия | Македония | Русия | Свят | Скандал | Интервю | Наблюдател
Автомобили | Заведения | Здраве | Имоти | Клюки | Крими | Култура | Спорт | Технологии | Туризъм

© 2007-2019 СТРАНА