Какви храни ядем?

Какви храни ядем?

Мнениеот fiodorov » 03 Апр 2011, 00:13

Забележителните ядения нерядко ни заблуждават.
Всяка храна, произведена със безотговорни “ прибавки ” или отделяна при неподходящи условия, има възможност да се окаже вродено опасна. Именно за да намали опасността за здравето и живота на потребителите, американското Управление по санитарен контрол върху свойството на хранителните стоки и церовете (FDA) намира списък на най-опасните стоки.
1. Зелени зеленчуци
В салатата от марули или в добавянето към ястието на копър и магданоз, разбира се, няма нищо трудно. Бъдете обаче бдителни - върху техните листа нерядко се развиват бактерии, които понякога изостават живи дори след измиването им. От Управлението напътствуват зеленчуците и плодовете да се бършат като се потапят в съд с вода, а после отделно да ги измивате ръчно под струята.
2. Фъстъци
През миналата година в Сащ се разрази истински скандал - 9 човека починаха, а около седем стотин влязоха в болница след консумация на заразено със салмонела фъстъчено масло. Анкетата установи, че жлъчни могат да бъдат и различни продукти, за производството на които са били използвани печени фъстъци - започвайки с шоколадовите пасти и бисквити и заключавайки с мюслито и готовите закуски.
3. Яйца
Ако човек е здрав, може да яде яйца (отговарящи, разбира се, на здравословните норми). Но организма на децата, който е с по-слаб имунитет, може да се окаже свръхчувствителен към патогените. Само сготвянето на белтъка и жълтъка до “ солидно” състояние осигурява безпогрешността на яйцата.
4. Месо
Температурната обработка е насъща за всички видове месо, за да сме сигурни, че в месните продукти няма вредителни болести. Най-малката температура за приготвяне на свинско и говеждо месо е 70-75 гр.
Друга отделна мярка за безопасност е правилното размразяване. Месото няма нужда да се оставя в мивката (за половин ден), както избират да осъществяват повече домакини. Ако нямате микровълнова печка с функция за размразяване, преместете месото от фризера в хладилника 24 часа преди приготвянето му. Да се справите с отровните микроби ще ви бъдат полезни и някои подправки: пипер, дафинов лист, джинджифил и др.
5. Птиче месо
Всички тези "закони" за безопасност се отнасят и за птичето месо. Пилето, запечатано в полиетиленова опаковка, дотрябва да се размразява под чишмата, която в никакъв случай да не е топла. Колкото по-топло е месото в суров вид, толкова по-бързо в него се развиват отровни вируси.
6. Морски продукти
Особено опасни са мекотелите, които често се обслужват почти необработени, както и суровата риба. За безвредна може да се смятат тези морски храни, които са приготвени при температура не по-малко от 65 градуса.
Това не означава, че любителите на суши трябва да се откажат от това ястие - в повечето гостилници суши се приготвя от размразена риба, а малките температури убиват развалянето аналогично както и високите.
7. Консервите
Благодарение на съвремените хранителните процеси заболяванията от ботулизъм днес са рядкост. Но изпъкналите и зловонни консерви трябва да ви накарат да бъдете бдителни.
Консервите се запазват в складове, а не в хладилни камери и при разхерментизация на опаковката те се превръщат в супер среда за развитие на бацили. Освен това има заблудата, че консервите могат да се запазват до 20 години, което съвсем не е така. Нормалният срок на годност е 18 месеца, а максималният – 5 години.
8. Бързите закуски, които се продават по улиците
Никой не е в състояние да проследи приготвянето на всеки един хот-дог или дюнер. Много хора се хранят около станциите на метрото, спирката или в близост до работните си места. Единствената мярка за безопасност, която можете да прилагате, е да не си придобивате незапечатана храна, която не съдържа информация за фирмата производител и указания за срока на годност.
Нашето здраве е в нашите ръце


fiodorov
 
Мнения: 1
Регистриран на: 03 Апр 2011, 00:07

Назад към Здраве

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron