Български Русский English
           |

Страна БГ

  • Решетников: Борисов прави всичко за добри отношения с Русия (Видео)
    В момента правителството на Бойко Борисов прави всичко по силите си, за да има добри отношения с Русия, без да нарушава ангажиментите на страната към ЕС и НАТО. Това обяви пред тв "Европа" бившият директор на Руския институт за стратегически изследвания и бивш генерал от съветското и руското разузнаване Леонид...
Първа страница arrow Интервю arrow Георги Първанов: Имаше доста странни, трудни, деликатни въпроси
Георги Първанов: Имаше доста странни, трудни, деликатни въпроси
01 септември 2011

Георги Първанов – президент на Република България, в предаването на БТВ "Тази сутрин"

Водещ: Президентът на Република България – Георги Първанов, е гост в нашето предаване. Добро утро, добре дошли в нашето студио.

Георги Първанов: Добро утро.

Водещ: Причината да сте тук и да отправим покана към Вас е ето тази книга, която излиза на финала на Вашия втори мандат. Още около 4 месеца Ви остават в президентството.

Георги Първанов: Да. При това искам да отбележа, че става дума за поредица от издания от издания, които подготвяме в президентската институция, това е отчетът на президента, но заедно с това има издадени, в рамките на първия и втория мандат, всички мои слова, речи позиции. Защо се наложи, може би, трябва да обясня на Вашите зрители. Публикуването на един такъв доклад, на един такъв отчет, който е без прецедент, според мен, не само в българската политика, мисля, че няма и европейски президент, който да е правил нещо подобно.

Водещ: Написано е от първо лице, единствено число.

Георги Първанов: Да, държа да подчертая и това, т.е. аз поемам отговорност за всичко онова, което е записано вътре, и за фактите и за тяхната трактовка. Т.е. това не е административният отчет, в който са изредени факти и нормативни документи, такъв, какъвто вчера и правителството публикува. Аз имам отделно, в рамките на един електронен носител, на диск, около 900 страници хроника за дейността ми, моята и на вицепрезидента. Тя ще бъде успоредно разпространена за медии, за политици, за кандидатите, разбира се, за президент, защото целта на този отчет е не толкова да се позволи да се оцени моето пребиваване в президентството, колкото да бъде основа за дебат, за президентски дебат, който, надявам се, някога да почне.

Водещ: След малко ще си поговорим и за кандидатите за президент, някои от тях все още неизвестни. Ще Ви питам, но след малко, бихте ли се обзаложили, например, кой е кандидатът на ГЕРБ, защото неговата роля и функция ще е важна в тази надпревара. Някои социолози казват, че той ще е победителят в изборите, но за това след малко. Успяхте ли да прегледате отчетът, който направи вчера правителството за двугодишното си управление?

Георги Първанов: Да, макар че времето е твърде кратко, за да мога да се произнеса и експертно по един такъв обемист материал. Отново искам да кажа, в случая става дума по-скоро за административна хроника, в която има много неща, които не са свързани с приемането на един или друг документ. Аз не виждам политиката, не виждам сентенцията на това, което е правило правителството, и най-важното – резултатите. Ще Ви дам един пример – вземете енергийната политика. Ако в този отчет много ясно и отчетливо аз съм изложил историята на така наречения голям шлем на енергийните проекти с Русия, към това поставям постигнатите договорености с Азербайджан, Туркменистан за 4 млрд. куб. м. газ, междусистемните връзки, за които в правителствения отчет не се споменава нищо. От другата страна виждаме наистина само това, което е правила администрацията като конкретни, но стъпки, които не носят пряк политически ефект.

Водещ: Но носят пък ефект директно за хората. 52 км. магистрали са построени, с акт 16 пуснати през тези 2 години, успехи в социалната политика с промяна в нормативни актове, антикризисна програма. Малко започнахме не по моя сценарий, исках по Вашия отчет да се движим, но докато сме на тази тема, все пак, чували сме критиките Ви към управлението към ГЕРБ, с какво може да ги похвалите към днешна дата?

Георги Първанов: Ето с това ще ги похваля. Фактът, че се строят магистрали, може само да бъде приветстван. Няма да срещнете човек, добронамерен, който ще отрече позитивите на една такава политика. В същото време, веднага бих Ви коригирал по отношение на социалната политика, защото вземете пенсиите. Там 2 години няма никаква индексация при тази инфлация, която имахме, при това бурно развитие на цените излиза, че пенсионерите са тези, които плащат в крайна сметка социалната цена на борбата срещу кризата. Давам един съвсем конкретен пример. Когато става дума за магистрали обаче, има един друг поглед. Той е перспективен. Да строиш пътища е добре, обаче къде са, образно казано, електронните магистрали? Не е ли нашето бъдеще в това да потърсим развитие на новите технологии така, както го направиха някои от европейските нации? Защото, според мен, тук ние бихме могли да пробием и това е, което би могло да изтегли българската икономика. Ето нещо, в което фундаментално се различаваме с правителството.
Водещ: Още една похвала за кабинета ГЕРБ и преминаваме към Вашия отчет.

Георги Първанов: Похвалих ги за залата. Това е нещо, което ме респектира.

Водещ: Те се похвалиха и наистина присъства /…/

Георги Първанов: Да. Аз не мога да не отрека, че това ме радва и мен, че най-сетне не само софиянци, но и гражданите на България ще имат една такава хубава спортна зала. Слагам залата веднага до този факт бих поставил здравната политика, която е пълен провал. Но все пак става дума за бъдещето на нацията. Тези дни излязоха резултатите от демографското проучване. И ако там процесите са негативни, не само като конкретен факт на момента като перспектива, то ключовото решение е в промяна, в радикална реформа в здравеопазването. Нещо, което не се случва. Не се е случвало и преди. Аз бях този, който 2003 г. каза, че здравеопазването е шок и ужас, но днес твърдя, че е шок и ужас на квадрат.

Водещ: Това са критиките Ви и вее по основни сектори, които засягат пряко животът, здравето на българите. Трябва ли да има предсрочни избори, според Вас? Опозицията няколко пъти иска вот на недоверие.

Георги Първанов: Вижте, в тази книга, която, надявам се, гражданите, читателите ще могат да прочетат, условно е описан един кодекс на отношенията между президента и правителството. Първото нещо, което аз съм следвал винаги последователно, е да не се намесвам в този политически дебат. Никога от мен не сте чули и няма да чуете искане за оставка на правителството или за кадрови промени, които са работа на министър-председателя. Аз мисля, че е добре, позитивен е фактът, че за това десетилетие, в което аз имах честа да бъда президент, имаше политическа стабилност най-малкото затова, че двете правителства изкараха /…/ своя мандат, вярвам, че и при сегашното ще бъде същото.

Водещ: Кой е най-трудният въпрос, който са Ви задавали някога?

Георги Първанов: Аз съм песимист. Все ми се струва, опасявам се, че най-трудният въпрос предстои. Това в кръга на шегата, иначе, разбира се, неудобни въпроси винаги е имало както от гледна точка на конкретната ситуация, така и от гледна точка на стратегията. Сега най-често задаваният въпрос е свързан с това какво ще правя след 4 месеца. Задавани са ми въпроси, на които аз съм отговарял хиляди пъти – за прословутия /…/ и тук съм отговарял и в други медии, и въпреки всичко, продължават медиите да търкалят тези теми.

Водещ: Жълтите вестници се занимават активно с Вас. За финал ще оставим всички тези въпроси, защото знам, че имаше една Ваша идея, произнесохте я тук миналата година, да съберете всички измислици от жълтите медии в една книжка. Очевидно, не сте го направили. Сега обаче сериозно към отчета. Коя беше най-трудната среща и най-трудният момент през тези 10 години като президент?

Георги Първанов: Вижте, по начало трудно е да се категоризират отделните срещи. Всяка среща, всеки контакт, всеки разговор си има своите предизвикателства. Трудно ми беше да убеждавам европейските лидери на етапа на усилията ни за членство в ЕС, защото имаше доста скептицизъм, по отношение на България. Най-трудно е обаче, когато трябва в рамките на половин час, на една протоколна среща да постигнеш ефект, резултат, който си чакал от години, и който е ключов, който е болезнен за нацията.

Водещ: Например?

Георги Първанов: Давам за пример разговорите ми с полковник Кадафи, либийският лидер, когато ставаше дума за освобождаването на медицинските ни сестри, несправедливо осъдени в Либия, както и известната среща с папа Йоан Павел ІІ, от която не българският народ само, мисля, че цялата европейска общественост очакваше да чуе новината за невинността на българите, и това наистина прозвуча. Уверявам Ви, че не беше никак леко.

Водещ: Сега за папата говорите, искате ли да се върнем към срещата Ви с Муамар Кадафи?

Георги Първанов: Не възразявам, да.

Водещ: Колко време Ви трябваше да се подготвите за една такава среща? Колко време е необходимо? Имате половин час, предполагам, живеете с мисълта, че по някакъв начин живота на шестима българи е във Вашите ръце. И?

Георги Първанов: Вижте, аз първо трябва да припомня факта на подготовката и реализацията на това посещение. То се случи в един момент, в който правителството, в лицето на външния министър, декларира, че те са направили всичко, дали са всичко от себе си, повече не могат да постигнат, и затова президентът е на ход, и че трябва да отида в Триполи. Нещо, на което моят екип реагира много негативно, предвид на очаквания отрицателен резултат, и класификацията на това посещение като своеобразна авантюра. Аз наистина се бях готвил в продължение на години. Бях чел всичко от и за Кадафи, „Зелената книга”, коментарите към нея, разказите, които са много странни, много специфични, за да мога да си представя образа. Много психологически портрети от хора, които го познават, в това число и топ-разузнавачи. И бях подготвен за всякакви изненади. Знаех, че преди това имаше високи европейски гости, лидери на Европа, които той държеше по 2 чаша във въздуха, не им даваше да кацнат, или по 2 дена в хотела. При нас разговорът стана, буквално, на минутата, от летището направо в палатката на полковника, беше много противоречиво, много сложно като диалог, като динамика.

Водещ: Изненада ли Ви с нещо той, на фона на хилядите страници, които сте прочели?

Георги Първанов: Имаше доста странни, трудни, деликатни въпроси.

Водещ: Например?

Георги Първанов: Питаше ме често за съдбата на Тодор Живков, при това с изразен негативизъм. За това как ние българите сме се отнесли към него, за това, че сме изоставили социализма, и други такива идеологически неща, които...

Водещ: Питаше Ви защо го направихте, така ли?

Георги Първанов: Да.

Водещ: И Вие какво му отговорихте?

Георги Първанов: Отговорих му с цитати от „Зелената книга”, защото там има една постановка за разширяването на фронта на демокрацията, и други такива постановки, за да мога да му вляза под кожата, образно казано, за да се стигне до онзи миг, в който след 4-часов разговор полковникът попита какво може да направи за мен и моята молба беше да отида да видя децата в Бенгази, заразените със СПИН деца. И твърдя, че това посещение, в което аз говорих с родителите, контактувах, общувах с дечицата, имаше повратен психологически ефект. Оттам нататък много бързо се стигна до изработването на един механизъм, по силата на който ние постигнахме връщането на медицинските сестри. И постигнахме една много по-голяма международна солидарност. Беше създаден един своеобразен фонд за подкрепа на децата в Либия, включиха се други европейски страни. Трябва да посоча много важната роля на един британки разузнавач, на когото сигурно все още не мога да спомена името, но той беше човекът, който проправи пътя към Триполи с многобройни срещи и контакти, със създаването на един климат, който не бих нарекъл доверие, но във всеки случай на възможност на говорим и да обсъждаме перспективата.

Водещ: От къде се е появил именно този британски разузнавач в този сложен преговорен процес?

Георги Първанов: Е, това все още, вероятно, не мога да Ви кажа. Партньорска служба, която съвсем естествено в такъв един момент е да ни предложи услугите си.
Водещ: Вие казвате, че той е човекът, който много Ви е помогнал на Вас, в качеството Ви на президент, изобщо на президентската Ви администрация, която е работила за този случай.

Георги Първанов: И на българското разузнаване. Аз самият съм се срещал с него неколкократно.

Водещ: А това, струва ми се, за пръв път се чува и за пръв път се споменава, че името на британски разузнавач...

Георги Първанов: Някъде в чужд вестник излязоха 2 реда, в които се намекна, че има нещо подобно, но мисля, че досега в ефир публично в България не е казвано.
Водещ: Кажете ми, той успя ли да влезе под кожата, за да използвам Вашата формулировка, на Кадафи?

Георги Първанов: Успя. Успя да влезе под кожата и на Кадафи, и на неговото обкръжение, и наистина от там тръгнаха нещата. Сега сигурно ще срещнете много хора, които ще си припишат заслугата за позитивния изход, макар и драматичен, след дълги години, но, ако трябва да посоча двама-трима души с основно значение, той е един от тях.

Водещ: На първо място, защото и бившата съпруга на Саркози беше сочена като човекът, който успява да изводи тежката част от преговорите и финала.

Георги Първанов: Аз не бих отрекъл, напротив – оценявам много позитивно, не се отмятам от думите си. Това, което направи президентът Саркози, Сесилия, впрочем, да припомня, ролята на Тони Блеър. С него сме говорили с британския премиер многократно по тази тема, той също беше много ангажиран, и въпреки всичко, длъжен съм да кажа и това, че по това време, а то сякаш още не е изживяно, европейските и световни лидери продължават да имат двойнствено отношение към диктаторите. Такова отношение имаше към полковник Кадафи, защото много от тези наши приятели, съюзници, разчитаха на това да направят своята добра сделка, и ги правеха с полковника, а това притъпяваше остротата на тяхната реакция, позиция към българския проблем.

Водещ: Смятате ли, че днес ще има кой да му даде убежище от европейските лидери? Знаем за отношенията му с италианския премиер - Силвио Берлускони, те не крият, включително, и приятелството си, на фона на острата реакция, както споменавате, на други европейски лидери дори в разцвета на властта на Кадафи?

Георги Първанов: В Европа единственото убежище, което може да има, казано в кавички, е Хага, говоря за полковника. Но аз знам каква би била неговата окончателна реакция, как той би излязъл от тази драматична ситуация. Нека не забравяме, че той наистина има особен характер.
Водещ: И в какво ще се изрази този особен характер, като Ваша прогноза?

Георги Първанов: Допускам, че той няма да се предаде жив на силите.

Водещ: Обмисля да бъде герой в смъртта си?

Георги Първанов: Не го изключвам, но нека да не разсъждаваме върху една такава личностна психологическа тема. Важна е политиката. 
< Предишна   Следваща >
Страна Топ 100

Добавете безплатно своя сайт в българската класация Страна Топ 100 и му подсигурете допълнителен трафик и посещения.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното
Новини
Автомобили
Бизнес
Здраве
Клюки
Крими
Култура
Наблюдател
Презентации
Свят
Спорт
Страната
Технологии
Туризъм
RUS (новини за България на руски)

Първа страница | Архив на новините: | Презентации | Европа | Италия | Македония | Русия | Свят | Скандал | Интервю | Наблюдател
Автомобили | Заведения | Здраве | Имоти | Клюки | Крими | Култура | Спорт | Технологии | Туризъм

© 2007-2019 СТРАНА