Български Русский English
           |

Страна БГ

  • Решетников: Борисов прави всичко за добри отношения с Русия (Видео)
    В момента правителството на Бойко Борисов прави всичко по силите си, за да има добри отношения с Русия, без да нарушава ангажиментите на страната към ЕС и НАТО. Това обяви пред тв "Европа" бившият директор на Руския институт за стратегически изследвания и бивш генерал от съветското и руското разузнаване Леонид...
Първа страница arrow БЛОГОВЕ arrow За обективно изучаване на проявите на българофобия у другите народи
За обективно изучаване на проявите на българофобия у другите народи
14 април 2011

Чичо Фичо, СЕГА форум

Няколко пъти съм предлагал у нас - с активно държавно участие, разбира се - да се изучи обективно, безстрастно и просветено българофобията у другите народи като условие за противодействието й, вкл. на равнище държавна доктрина и пропаганда.

Самият аз съм изписал тонове виртуално мастило срещу расизма, антисемитизма, русофобията, антиамериканизма, туркофобията и ислямофобията у нас и по света.

Но докато антисемитизмът е цяла научна дисциплина, антиамериканизмът също е на път да стане, за русофобията поне има подробна статия в Уикипедия, за българофобията има само една исторически невежа и политически реакционна фашистка брошурка на Болен Лидеров, около която на форума се тепахме доста в 2001 г. и по-нататък.

Темата няма цел да раздухва негативизъм към другите народи, а именно да очертаят безстрастно проявите на българофобията, да се покаже източника им в историята и защо още виреят, и как може да се преодолеят с наша и чужда помощ.

Нямам много време обаче, надявам се другите колеги да помагат активно. "Обективно" не значи непременно строго наукообразно, много ценни са обикновените впечатления, които всеки от нас сигурно има от другите народи.

За мене "българофобия" не е само съзнателната идеология за асммилация на българите, но и неосъзнатата идеология на разглеждане на българите априори в предимно отрицателна светлина.

Според мене, без да съм изследвал въпроса специално, българофобията е присъща най-вече на някои от нашите съседи, които са я вградили отчасти в своите национални идентичности, и от които тя ирадиира към по-широкия свят. При това тя е от ново време, времето на формирането на модерните нации, и е била целенасочено внедрена у населението им отгоре, от техните национални елити, а съвсем не е простонародна традиционна (ако изобщо има такива фобии).

Новогръцката фанариотска българофобия, срещу която въстана Паисий, е свързана със старата гръцка идея за българите славяни хондрокефали и необходимостта те да бъдат цивилизовани в лоното на елинизма. Тя е и основата на западната българофобия, представата за България като село и като славянски руски сателит (комбинирани с романтизираната просвещенска представа за гръцката древност). Това е парадоксално, защото в Гърция и на запад няма отрицателна представа за самата Русия.

Сръбската "пиемонтска" българофобия, днес епитомизирана от македонизма, е срещу бугарите татари, азиати. Това е расистка представа, подобна на българската, полската (в карикатурите за Катин) и на западноевропейската крайно дясна идея за "азиатския болшевизъм", "азиатските орди". Тя също е парадоксална и архаична, днес в Сърбия и западна Европа няма подобна негативна идея за по-далечните азиатски народи - монголците, китайците, корейците, японците ("Черната легенда" на Л. Гумильов).

Румънистката българофобия, насочена срещу вредното славянско "влияние" над потомците на "романизираните даки и римските колонисти", които имали по начало по-висша латинска култура. Тя е хем следствие на борбата на влашкото възраждане с унгарско-католическото влияние, хем на вече отдавна демодираната представа за "централността" на Франция и романските народи в света (в която представа бяла Латинска Америка е била съюзник на Франция, но пък Италия не е била), хем е и източник на много грешни западни представи у хора, никога не стъпвали на Балканите, че Румъния е по-цивилизована и изтънчена от България.

Няма обаче турска и циганска българофобия с подобен ясен профил, няма арменска и еврейска.

Българофилията пък е най-разпространена в Русия и другите постсъветски републики, образуващи едно културно пространство - т.е. без голямата част от Прибалтика, но в случая и със западна Украйна и молдованоезичното население на Молдова, и разбира се Армения и Грузия, донякъде и постсъветска Средна Азия. След това в различна степен в Израел, Унгария, Хърватска, Полша, Словакия (някога и в Чехия), сред албанците в Албания. В определен смисъл и в Италия, Испания, сред скандинавците, англичаните и шотландците, в Турция, Кипър, арабските страни, Иран, Китай и Япония.

http://forum.sega...p?topic_id=186142

 
< Предишна   Следваща >
Страна Топ 100

Добавете безплатно своя сайт в българската класация Страна Топ 100 и му подсигурете допълнителен трафик и посещения.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното
Новини
Автомобили
Бизнес
Здраве
Клюки
Крими
Култура
Наблюдател
Презентации
Свят
Спорт
Страната
Технологии
Туризъм
RUS (новини за България на руски)

Първа страница | Архив на новините: | Презентации | Европа | Италия | Македония | Русия | Свят | Скандал | Интервю | Наблюдател
Автомобили | Заведения | Здраве | Имоти | Клюки | Крими | Култура | Спорт | Технологии | Туризъм

© 2007-2019 СТРАНА